שתף קטע נבחר

פרס מזהיר שללא אחדות לא תהיה התנתקות

יו"ר העבודה, הנמצא לאחרונה תחת לחץ רב, תקף בחריפות את מתנגדיו, המעוניינים בקביעת תאריך לבחירות יו"ר למפלגה, וטען כי פריימריס יפגעו בתוכנית ההתנתקות. בתוך כך התכנסו תשעה חברי כנסת של העבודה והחליטו על עמדותיהם בנוגע לכניסה אפשרית לממשלת האחדות. בין השאר החליטו הח"כים כי יתמכו בממשלת אחדות, אך לא לתקופה של שנתיים, וכי לא פרס לבדו יקבע את הרכב השרים מטעם המפלגה

פרס תוקף: ככל שעוברים הימים, ומתקרב כינוס ועידת הליכוד והפתיחה האפשרית של המו"מ הרשמי בין העבודה לליכוד - המתח בעבודה הולך וגובר. יו"ר העבודה, ח"כ שמעון פרס, שנמצא תחת לחץ רב לאחרונה, תקף הערב (ב') בחריפות את מתנגדיו במפלגה, המבקשים לקיים הצבעה לקביעת מועד לבחירת יו"ר למפלגה.

 

פרס, המתנגד באופן נחרץ לקיום פריימריס בחודשים הקרובים, קישר בין הפריימריס ובין תוכנית ההתנתקות, ואיים כי בחירות פנימיות יפגעו בתוכנית.

 

"אם יוחלט על הקדמת הבחירות, לא תקום ממשלת אחדות. ואם לא ניכנס לממשלה, לא תהיה התנתקות, לא יהיה פינוי יישובים והאשמה תיפול עלינו", אמר יו"ר העבודה בפני פעילים בבת ים. "אם נעזוב אחרי ההתנתקות, לא יהיה תהליך שלום".

 

פרס אמר את הדברים בעקבות החלטת המוסד לבירור עתירות של המפלגה, שקבע כי המרכז יתכנס ב-12 בחודש כדי לבחור את מועד קיום הפריימריס.

 

הקרע עם המתנגדים מעמיק

 

בתוך כך מעמיק הקרע בין פרס, לבין קבוצה של חברים בסיעתו. תשעה מחברי הסיעה התכנסו והחליטו על עמדותיהם בנוגע לכניסה אפשרית לממשלת אחדות. מתן וילנאי, הנמצא בניו-יורק, מסר כי "העבודה צריכה להצטרף לממשלת האחדות ללא תיקים וללא כיבודים", והביע את תמיכתו בהחלטות שהתקבלו.


חברי הכנסת אברהם שוחט, קולט אביטל, אופיר פינס, איתן כבל, יולי תמיר, אורית נוקד, שלום שמחון, עמרם מצנע ודני יתום החליטו כי יתמכו בהקמת ממשלת חירום והתנתקות לאומית, אך כי הם מתנגדים לשבת שנתיים בממשלה שכזו. 


עוד החליטו כי הצטרפות לממשלת החירום לא צריכה להפסיק תהליכים חוקיים והכרחיים, לדבריהם, במפלגה. הכוונה היא בין היתר להצבעה חשאית ב-12 בדצמבר לקביעת מועד לבחירות ליו"ר המפלגה ומועמדה לראשות הממשלה.


החלטה נוספת קובעת כי אם אכן יושג הסכם קואליציוני עם הליכוד, בחירת השרים מטעם העבודה תיעשה בבחירות חשאיות ואישיות במרכז המפלגה. עוד אמרו כי יתנגדו לכך שפרס ירכיב רשימה שתאושר על ידי המרכז.


לסיכום, החליטו הח"כים כי יש להביא לאישור הלשכה את עצם פתיחת המו"מ, הנושאים שיועלו בו, והאישים שינהלו אותו. משמעות הדבר היא שהם מתנגדים לניהול המו"מ על-ידי הצוות הקודם, שבו היו חברים דליה איציק, בנימין בן-אליעזר, חיים רמון, עו"ד משה שחל ויועצו של פרס, יורם דורי.


שוחט, שהיה בין יוזמי הכינוס, אמר ל-ynet: "פרס צריך להבין שהמפלגה אינה כלי משחק בידי מישהו. כל הזמן ידענו שההתנתקות זה הנושא שבגללו אנחנו נכנסים לממשלה. למעשה, אנחנו ניכנס לממשלה ללא תנאים כדי לבצע את ההתנתקות. אם הצרכים האישיים של היו"ר ואלה שסביבו הם הגורמים לקביעת מדיניות במפלגה, זה לא יהיה יותר. הגיע הזמן שנפעל על-פי התקנון".


פרס נערך לבאות


שעות ספורות לאחר המפגש, כינס פרס במלון ענבל בירושלים ישיבה של תומכיו, בה נכחו חברי הכנסת דליה איציק, בנימין בן-אליעזר, יצחק הרצוג, חיים רמון, אפרים סנה, אלי בן מנחם וראלב מג'דלה.


חברי הכנסת דנו בהחלטת המוסד לבירור עתירות, לפיה ב-12 בחודש תתקיים הצבעה חשאית לקביעת המועד לקביעת יו"ר העבודה. פרס עצמו אמר כי הוא מעדיף שהבחירה תתבצע בנובמבר 2005, אולם לא התקבלה החלטה חד משמעית בעניין זה. זאת מכיוון שחלק מהח"כים שנכחו במקום הביעו בעבר עמדות שונות בנושא.


לאחר מכן הסכימו החברים כי יש לכנס את לשכת מפלגת העבודה בהקדם, כנראה כבר ביום שישי הקרוב, כדי לקבל אישור לפתיחת מו"מ עם הליכוד.


בתום פגישה זו התכנסה סיעת העבודה בפורום מצומצם וסגור לתקשורת, אליו אפילו פרס עצמו לא הגיע. חלק מהח"כים הביעו תרעומת על העדרותו של יושב הראש, שעסק באותה שעה בתידרוך כתבים במזנון הכנסת.


הצעה בליכוד: שרון לא מוסמך לדון עם העבודה


מורדי הליכוד הגישו הצעת החלטה לוועידת הליכוד לפיה הוועידה מסמיכה את ראש הממשלה, אריאל שרון, לנהל משא ומתן עם ש"ס, יהדות התורה והמפד"ל, אבל לא עם העבודה. אלא שכלל לא ברור אם הצעת המורדים תעלה להצבעה, זאת בשל בעיות חוקתיות. הצעה מקבילה, אותה הגיש שרון, מסמיכה אותו לדון עם העבודה, אך לא עם המפד"ל.


המורדים מתקשים כעת להתמודד עם המצב החדש שנוצר. מצד אחד, הם רוצים להתנגד להתנתקות ולבלום אותה. מצד שני, אף אחד מהם לא רוצה בחירות, והרחבת הקואליציה עם העבודה כבר לא נראית כדבר הגרוע ביותר עלי אדמות.


בישיבת סיעת הליכוד שנערכה היום כמעט ולא נשמע קולם של המורדים, ונדמה היה כי הפעם לא יהיה מאבק איתנים על ליבם של חברי המרכז. גורמים המקורבים לראש הממשלה הביעו סיפוק רב מההתפתחויות, ובסביבתו של עוזי לנדאו, מראשי המורדים - משכו בכתפיים בחוסר אונים. "כל פעם שיש ריח של תיקים באוויר", אמר גורם בלשכתו של לנדאו, "כולם זזים שני צעדים אחורה. ציפינו לדבר הזה".


פורסם לראשונה 06/12/2004 19:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אטילה שומפלבי
קרע מבית. פרס
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: שאול גולן
"בלי כיבודים". וילנאי
צילום: שאול גולן
צילום: רויטרס
מול המורדים. שרון
צילום: רויטרס
מומלצים