שתף קטע נבחר

מחקר: תרופה חדשה הורידה משמעותית הסיכון לחזרת סרטן השד

"המחקר הזה בדק מהו הטיפול ההורמונלי האופטימלי לסרטן שד", מסבירה אונקולוגית, "ומצא ש'ארימידקס' טובה יותר בכל הפרמטרים בנוגע למניעת גרורות מרוחקות". התרופה עדיין לא נמצאת בסל התרופות

בשורה לחולות סרטן שד מעל גיל 55: מחקר חדש שמתפרסם בכתב העת Lancet מראה באופן מובהק כי תרופת "ארימידקס" יעילה יותר מטיפול הבחירה הקודם, "טמוקסיפן", במניעת חזרת המחלה והישנות גרורות. "זה מחקר שהתחיל לפני הרבה שנים ותוצאות ראשוניות שלו כבר פורסמו פעמיים", מדגישה ד"ר נעה בן ברוך, אחראית תחום סרטן השד בבית החולים "קפלן" ברחובות וראש הוועדה המייעצת לסרטן השד באגודה למלחמה בסרטן. "אבל היום כבר מדובר בתוצאות מאוד בשלות ובמעקב ארוך טווח של כחמש וחצי שנים".

 

המחקר נערך בקרב עשרת אלפים נשים עם סרטן שד מוקדם. מתוצאות המחקר עולה כי בקרב הנשים שטופלו באמצעות "ארימידקס" חלה ירידה משמעותית בהופעה מחודשת של גידולים סרטניים. זאת, לעומת קבוצת החולות שטופלו ב"טמוקסיפן".

 

מהנתונים שפורסמו עולה כי הסיכון היחסי לחזרת המחלה אצל מי שטופלה בתרופה קטן ב-76% – לעומת סיכון של כ-50% להופעה חוזרת של הסרטן עם תרופות מהדור הקודם. כך, למשל, מי שסיכוייה להישנוּת הסרטן עומדים על 30% – הצליחה להפחית אותו ל-15% באמצעות "טמוקסיפן" (ירידה של 50% בסיכון היחסי), וכעת היא תוכל להפחית אותו לסביבות ה-9%. "המשמעות הישירה היא הצלת חיים של מאות חולות סרטן שד בישראל מדי שנה", אומרים בחברה שמייצרת את התרופה.

 

נשיא הוועדה המקצועית של המחקר, פרופ' אנטוני הוואל מבית החולים "כריסטי" בלונדון, אמר כי "אלו הנתונים המשכנעים ביותר שראינו עד כה, המוכיחים כי 'ארימידקס' יכולה להחליף את ה'טמוקסיפן' כטיפול המגן על נשים בפני חזרת המחלה, שתוצאותיה מסכנות חיי נשים".

 

"נשים החולות בסרטן שד רוצות לדעת כי הן מקבלות את הטיפול הרפואי הטוב ביותר שקיים", הוא הוסיף. "בהתבסס על התוצאות של המחקר, אני מאמין ש'ארימידקס' הוא כעת הטיפול האפקטיבי ביותר שאנו יכולים להציע לחולות אחרי ניתוח. זו גם ההמלצה של הוועדה המקצועית שלנו".

 

"המחקר הזה בדק את הטיפול ההורמונלי האופטימלי בסרטן שד מוקדם", מסבירה ד"ר בן ברוך. "סרטן מוקדם הוא סרטן שלא התפשט לריאות, לכבד או לעצמות עם גרורות. הבעיות גדולות עם סרטן שד נובעות מהגרורות, והמטרה שלנו בטיפול בסרטן שד מוקדם הוא למנוע אותן".

 

"אנחנו עושים את זה בעזרת שילוב של כימותרפיה וטיפול הורמונלי, והמחקר הזה בדק מהו הטיפול ההורמונלי האופטימלי. בארסנל שלנו יש לנו בין היתר את ה'טמוקסיפן', שהיא תרופה ותיקה וידועה וגם את ה'ארימידקס', שהיא תרופה חדשה עם מנגנון פעולה שונה לגמרי, ועל פי המחקר שפורסם היא טובה יותר מ'טמוקסיפן' בכל הפרמטרים הנוגעים למניעת גרורות מרוחקות".

 

"קיימות שלוש תרופות שיש להן מנגנון פעולה דומה, למנוע ייצור אסטרוגן בגוף", היא אומרת, "והן ארימידקס, פמרה וארומזין. אבל הן מתאימות רק לנשים שאצלן השחלות כבר לא פעילות, כאלו שאין להן וסת לפחות שנה, בדרך כלל מגיל 55 והלאה. 'ארימידקס' עדיין לא נבדקה מול שתי התרופות האחרות, והיא כרגע התרופה היחידה שיש עליה תוצאות ברורות ומובהקת בנוגע למתן מיידי אחרי הניתוח. בחודשים הקרובים צפויות להתפרסם תוצאות של מחקר רחב שנערך על 'פמרה'".

 

"'ארימידקס' נמצאת בסל התרופות – אבל רק לסרטן שד גרורתי אחרי כשלון של טמוקסיפן. יש לה אישור (התוויה) גם לסרטן שד מוקדם, אבל זה לא כלול בסל מבחינת המימון. כבר עם פרסום התוצאות הראשוניות של המחקר, ב-2001, ביקשנו שהיא תיכנס לסל התרופות. לאור התוצאות המוחלטות יותר של המחקר שפורסמו עכשיו, ביקשנו שוב להכניס אותה כטיפול לסרטן שד מוקדם".

 

"כיום, מי שרוצה להשתמש בתרופה באופן פרטי", היא מגלה, "צריכה לשלם בסביבות 1,000 שקל לחודש, וזה סכום שלבן אדם מהיישוב קשה לעמוד בו. האונקולוגיה דוהרת קדימה עם תרופות ביולוגיות שיש להן יעילות ברורה וחשובה ביותר – אבל אנחנו לא מתקדמים יחד עם המדע".

 

מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מירי זיו, אומרת הבוקר בעקבות פרסום תוצאות המחקר: "אנו נמצאים ערב קבלת החלטות חשובות בנושא סל הבריאות. תוצאות המחקר מוכיחות עד כמה חשוב לעדכן את הסל על פי שיקולים מדעיים מוכחים – ולא חלילה על פי שיקולים כלכליים קרים. יש לזכור כי מדי שנה נוספים למעגל חולי הסרטן בישראל 23,500 ילדים, נשים וגברים, מתוכם כ -4,000 נשים שילקו בסרטן השד. תוצאות המחקר מהוות לגביהן חדשות מעודדות ביותר, נוכח הסיכון של חזרת המחלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"תוצאות בשלות". ד"ר נעה בן ברוך
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים