שתף קטע נבחר

חוק הפיקדון לא יורחב לבקבוקים של 1.5 ליטר

במקום זאת מציעה ועדת הכלכלה להטיל היטל של 10-5 אגורות על היצרנים ויבואני המשקאות לבקבוקים בנפח 1.5 ליטר לתקופה של שנתיים

חוק הפקדון לא יורחב כל הנראה לבקבוקים של 1.5 ליטר. כך עולה מדיון שנערך היום (ב') בנושא בוועדת הכלכלה, בו הוצע במקום זאת להטיל היטל של 10-5 אגורות על היצרנים ויבואני המשקאות לתקופה של שנתיים, על בקבוקים בנפח 1.5 ליטר. כספי ההיטל יועברו לתאגיד או לקרן שתוקם לצורך כך. 

 

הצעת הוועדה בראשות ח"כ שלום שמחון, הועלתה במסגרת דיון בהצעת החוק של ח"כ אבשלום וילן (מרצ). בנוסף, קבעה הוועדה כי יעדי האיסוף לשנת 2004 ו-2005 יופחתו ל-62%.

 

עוד נקבע, כי רשתות השיווק יפוצו בגובה של אחוז מסוים מההיטל כתוצאה מהעלויות הרבות הכרוכות בקליטה ובטיפול בכל מיכלי המשקה הריקים.

 

בהצעת החוק של ח"כ וילן והתיקונים שהציע ח"כ שמחון תמכו 10 ח"כים. לאחר שתתקיים הצבעה על סעיפי הצעת החוק בניסוחם הסופי, היא תועבר למליאת הכנסת לקריאה ראשונה.

 

במקור הציע ח"כ וילן להרחיב את תכולת החוק למיכלי משקה של 1.5 ליטר ויותר, שאינם נכללים עד כה בחוק הפיקדון. הרחבת החוק היתה מטילה דמי פיקדון בסך 25 אג' גם למיכלי משקה אלה (עד כה, כאמור, חל חוק הפיקדון על מיכלים עד 1.5 ליטר).

 

ח"כ ניסים דהן (ש"ס) ביקש להחליף את הפיקדון בהיטל שישולם על ידי היצרנים לתאגיד המיחזור - היטל הנאמד ב-12 אג' למיכל. "הפיקדון נכשל. זו רמאות אחת גדולה כי רוב הציבור לא מקבל את כספו חזרה", אמר דהן.

 

שמחון אמר, כי "חוק הפיקדון הפך היום למס לכל דבר כיוון שהצרכן נאלץ לשלם את הפיקדון מבלי שתהיה לו היכולת להחזיר את הבקבוקים עקב החוסר במכונות איסוף. לדעתי אין להטיל על הציבור עול נוסף על ידי הרחבת החוק על מכלי משקה נוספים".

 

נחמה רונן, יו"ר תאגיד המיחזור, דחתה את הטענות בדבר חשד לאי סדרים בתאגיד וקראה למי שיש מידע לפנות למשטרה או לחדול מלהסית לשווא. רונן ציינה שהיא תומכת בהצעת החוק והבהירה שהתאגיד עוסק בימים אלו בשיפור המערך הלוגיסטי כך שניתן יהיה להציג שיפור באחוזי האיסוף.

 

גיל יניב, סמנכ"ל תשתיות במשרד לאיכות הסביבה, מסר כי ההיטל חייב לחול לא רק על מיכלי משקה, אלא על כל האריזות בכללותן וכי במתכונת המוצעת, האיסוף לא יגיע לתוצאות המצופות.

 

ח"כ שמחון: אתם הרסתם את החוק וההתנהלות שלכם היתה לקויה. אתם מוספים מכשולים לכל אורך הדרך ולא מקיימים החלטות. אנחנו לא נסכים לתוספת של הפיקדון. לא נפקיר את הצרכנים לתשלום של מס נוסף. יש גבול".

 

הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, אמר כי בטרם יושמו החלטות הוועדה הקודמת, כבר נשמע חזון חדש לאיסוף נוסף של הבקבוקים הגדולים. "העמדה שאביע בפני בית הדין להגבלים עסקיים הוא שתאגיד המחזור אינו מטרה. הוא רק הכלי כדי להבטיח את האיסוף ושמירה על איכות הסביבה".

 

ח"כ וילן תקף בחריפות את נציג אגף התקציבים באוצר, על שהמשרד לא הקצה סכום של 20 מיליון שקלים, כפי שקבעה הוועדה, לצורך רכישת 300 מכונות לקליטת מכלי משקה עוד השנה.

 

מעמותת אדם טבע ודין נמסר בתגובה, כי משמעות ההיטל שהיצרנים והיבואנים יגלגלו אותו על הציבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
מהוועדה לקריאה ראשונה
צילום: דודו בכר
צילום: אתר הכנסת
וילן. תוקף את האוצר
צילום: אתר הכנסת
מומלצים