שתף קטע נבחר

העבודה "פוצצה" פגישה עם הליכוד

צוותי המו"מ קיוו לפתוח הלילה בדיון על חלוקת התיקים. אולם שעה קלה לאחר שהשיחות נפתחו - חברי העבודה עזבו אותם בחמת זעם, לא לפני שהציבו דרישות בתחום הכלכלי, והבהירו: לא נשב עם מפלגה שלא תומכת בהתנתקות. זמן קצר אחר כך התחדשו מגעים בלתי פורמליים בבית קפה סמוך

משבר יזום? צוותי המו"מ של הליכוד והעבודה, בראשות עו"ד יורם ראב"ד וח"כ דליה איציק, נפגשו אמש (יום ב') שוב בתל-אביב, בניסיון להשיג הבנות שיאפשרו הקמת ממשלת אחדות לאומית.

 

הצדדים הביעו תקווה כי במהלך הפגישה ייפתרו חילוקי הדעות בין הצוותים בנושאים החברתיים-כלכליים, ויחל הדיון בחלוקת התיקים. ואולם, מייד עם פתיחת הדיונים עלו הטונים בחדר הישיבות של עו"ד ראב"ד, עת העבודה רמזה לחרם שיש להטיל על ש"ס - וסירבה להצעה במסגרתה היא תוכל להימנע בהצבעות על ההתנתקות.

 

שעה קלה לאחר תחילת הפגישה, נטשו אותה חברי העבודה. לטענתם, אנשי הליכוד הודיעו להם שהמסמך המדיני, שהושג עוד בקיץ בין הצדדים, אינו מחייב עוד.

 

"התרשמתי שאין רצון לשותפות של ממש", הסבירה איציק. "אולי גם אין שם מנדט לסגור דברים. ביקשנו דברים מינימליים כמו הרחבה של סל התרופות, מיטות גריאטריות. אנחנו מודיעים כאן ועכשיו, נתמוך בהתנתקות בכל צורה - בין אם נהיה בממשלה ובין אם לא. אבל לא נתמוך בתקציב הבלתי נסבל הזה".

 

"יש ניסיון של הצוות של הליכוד ליצור אווירה אוהדת ונחמדה, אבל בגיל שלי זה לא מספיק", הוסיפה איציק. "הם באו כמו קופאים להתווכח איתי על כל חצי מיליון. אנחנו מוכנים שישפילו אותנו בשביל ההתנתקות, אבל אנחנו לא מוכנים להיות חלק במערכת שבה הרכיבים לא יתמכו בהתנתקות. צוות המו"מ ושמעון פרס לא יסכימו לשבת בקואליציה עם שום מפלגה שלא תומכת בה באופן מוחלט". ח"כ חיים רמון הוסיף שהעבודה לא תסכים לשינויים בקווי הייסוד בענייני דת ומדינה. 

 

יועצו של פרס וחבר בצוות המשא ומתן, יורם דורי אמר: "העניין הכלכלי הוא בר פתרון, אם האוצר יפגין אנושיות אפשר יהיה לפתור את הבעיה. העניין המדיני הוא העקרוני". אשר לעניין התיקים, אמרו בעבודה כי הבינו שאין מה לדבר העניין. "היתה אווירה מאד לא נעימה", אמרו בצוות המשא ומתן של המפלגה, "חברי הצוות של הליכוד באו עם גישה נוקשה וקשיחה, ובניגוד לכל מה שהיה צפוי. הם באו בלי שום רצון לזוז במילימטר".

 

גם חבר הכנסת בנימין בן אליעזר מתח בתורו ביקורת על הליכוד. "ההמשך תלוי בליכוד שצריך להחליט לאן פניו", אמר בן אליעזר. "צוות המו"מ של הליכוד הוא לא הצוות שמנהל איתנו שיחות בפעם הראשונה והם ידעו שנושא הגימלאים הוא ייהרג ובל יעבור עבורנו אך הם באו רק כמחצית הדרך בכיווננו. ההתנהגות היתה של חנוונים והם לא נתנו לנו משהו לחזור איתו הביתה", הוסיף.

 

בליכוד הגיבו בהסבירם כי "התביעות של העבודה גורמות לפריצת מסגרת התקציב". לדברי גורמים בצוות המו"מ, "הדיון התפוצץ על רקע הכסף. המשמעות של תביעות העבודה הן פריצת המסגרת, וזה עוד לפני שאנחנו מנהלים מו"מ עם המפלגות הנוספות".

 

יו"ר צוות המשא ומתן של הליכוד, עורך הדין יורם ראב"ד אמר כי השיחות הופסקו לפי החלטה של העבודה. הוא העריך כי השיחות יימשכו וכי מדובר בהפסקה מתודית. "הוויכוח הוא על הפריטים והסכומים ואין הסכמה על אף אחד מהם", אמר עו"ד ראב"ד.

 

הנחתו של ראב"ד התבררה כנכונה, ואחרי זמן קצר חודשו המגעים במהרה. זאת, לאחר שראב"ד עצמו הגיע לבית קפה בו ישבו חברי העבודה, דליה איציק ויורם דורי וניסה להרגיע את הרוחות ולטהר את האווירה בין הצדדים. ראב"ד פנה בבדיחות לאיציק ואמר: "האם אפשר לסדר לחברי הצוות שלך שפעת לשבוע?", בעבודה לא היו משועשעים והשיבו: "מבחינתנו אין מו"מ עד שלא יוסכם על הכל". דקות אחר כך הצטרפה גם השרה ציפי לבני לשיחה בת חצי שעה. בעבודה הסבירו כי היה ניסיון "לטהר את האווירה ולהוריד את סף המתיחות בין האנשים שישבו בחדר המו"מ".

 

למרות הניסיון לטהר את האווירה, בסוף הלילה הארוך נשמעו במפלגת העבודה טונים צורמים. גורמים בעבודה שבו והעלו את האפשרות שהמפלגה תצטרף לממשלת האחדות רק לתקופה מסויימת ומבלי לקבל תיקים בממשלה. "ממשלת אחדות לאומית עם תיקים למפלגת העבודה - רחוקה מתמיד", אמר גורם בכיר בצוות המו"מ של המפלגה. חברת הכנסת איציק אף אמרה במפורש לצוות המו"מ של הליכוד כי אם שרון ירצה להרכיב ממשלה ביום שני הבא - העבודה תתייצב לצידו, ותיתן לו סיוע להתנתקות, אולם ללא תיקים. "אנחנו ויתרנו לכם בגלל סניף סילבן שלום, ואתם צריכים לוותר לנו בשביל סניף הגמלאים", הפציר בתורו ח"כ חיים רמון בצוות הליכוד.

  

"הלכה קודמת לפוליטיקה"

 

בינתיים, בעוד המו"מ עם יהדות התורה צובר תאוצה, הסיכויים שהמפלגה החרדית הספרדית תיכנס לממשלת שרון נראים נמוכים מתמיד - בעקבות סירובה להצהיר כבר עכשיו על תמיכה בהתנתקות, אחת הדרישות עליהן כאמור עומדת העבודה. היה מי שהעריך כי הווטו של פרס בנושא מתואם עם שרון.  

 

שלשום נפגשו ראש הממשלה שרון ויו"ר ש"ס, אלי ישי. בפגישה אמר שרון כי הרב עובדיה יוסף צריך לשנות את ההלכה שהוציא נגד תוכניתו, שכן "תמונת המצב המדינית השתנתה בעקבות הסתלקותו של ערפאת".

 

"נכנסו לתקופה חדשה, במהלכה קיים סיכוי לפרטנר בצד הפלסטיני" - אמר שרון. אולם הרב יוסף לא השתכנע. "אני רוצה הסכם בידיים, לא אחליף פסק הלכה בגלל אילוצים פוליטיים", כך צוטט אמש הרב על-ידי מקורביו.  

 

הפשרה שהציעו אנשי ש"ס היא הענקת חופש פעולה לחברי הסיעה בנושאים המדיניים. אולם לפי שעה, הליכוד עומד בסירובו לעשות כן.

 

דווקא בנושא התקציבי הצליחו הצוותים להגיע להסכמות ראשונות. "הליכוד בא לקראתנו ועשה מאמצים אדירים בנושא, ואכן הייתה התקדמות", אישרו גורמים בש"ס, אך הוסיפו: "עקב אכילס של המגעים היה ונשאר ההתנתקות".

 

היום ייפגשו הצדדים שוב, בניסיון אחרון למצוא את נוסחת הפשרה הגואלת. אולם הן בסביבת ראש הממשלה והן בש"ס שוררת פסימיות רבה בנוגע לסיכוי שישבו יחד אל שולחן הממשלה.

 

לפי אחד התרחישים שמועלים במערכת הפוליטית, ש"ס תישאר בשלב זה מחוץ לתמונה - והמגעים עמה יחודשו במועד אחר, למשל - לאחר פסגת שרון - אבו-מאזן.    


פורסם לראשונה 13/12/2004 22:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
בגיל שלי זה לא מספיק. איציק
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: שאול גולן
הפגישה פוצצה. עו"ד ראב"ד
צילום: שאול גולן
צילום: סבסטיאן שיינר
הלכה קודמת לאילוצים. הרב עובדיה
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים