שתף קטע נבחר

"במקום להשקיע בהסברה, תעשו יותר סיינפלד"

איך משפרים את תדמיתה של ישראל בעולם? תוכנית חדשה, שהוצגה בכנס הרצליה, מדגישה את חשיבות "העוצמה הרכה" של המדינה - זו שגורמת למדינות אחרות להסתכל עליה באהדה. אז איך עושים את זה? לא בהסברה ויחסי ציבור, אלא דרך הקולנוע והטלוויזיה. עוד בתוכנית: הטיית אוזן לאיסלאם המתון וקצת פחות זלזול באו"ם

בשורה חדשה לדואגים לתדמיתה של ישראל בעולם יצאה היום (ד') מפאנל בנושא "מגמות בעם היהודי", שהתקיים במסגרת כנס הרצליה. פרופ' יחזקאל דרור, מן המכון לתכנון מדיניות העם היהודי, הציג בכנס את מה שכינה "התוכנית לבניית העוצמה הרכה של מדינת ישראל כנכס לאומי".

 

"עוצמה רכה" הוא ביטוי אותו טבע החוקר האמריקני ג'וזף נאי. מדובר בעוצמה המושגת באמצעות הגברת המשיכה וההזדהות כלפי מדינה מסוימת. זאת בניגוד לעוצמה צבאית או כלכלית, שמייצרת לעיתים דווקא אנטגוניזם, פחד ורתיעה. לפי נאי, עוצמה רכה מושגת באמצעות משיכה לערכים משותפים, לצדק, לתכונות וסמלים ומחויבות לפעול למענם.

 

התגברות תופעת האנטישמיות, בעיקר במדינות אירופה, מחייבת לדעת אנשי המכון מתן "מענה אסטרטגי ארוך טווח". המענה הראוי לטענתם הוא בניית אותה "עוצמה רכה", שתסייע לשיפור היחסים עם מדינות העולם ותשפר את תדמיתה של מדינת ישראל.

 

לדעת מחברי התוכנית, בניית עוצמה זו תתאפשר באמצעות חיזוק ערכים אוניברסאליים עליהם מושתתת היהדות. ערכים אלו, כמו "תיקון עולם" ו"ואהבת לרעך כמוך" משותפים לערכים המערביים.

 

התרבות כגשר

 

התוכנית מציעה להשתמש בתרבות כגשר לבניית "העוצמה הרכה". תוכניות טלוויזיה וסרטי קולנוע - כמו "סיינפלד", "סקס והעיר הגדולה", "רשימת שינדלר", "הפסנתרן", ו"מטריקס" - מוזכרים כטקסטים תרבותיים פופולאריים, המציגים את היהודי באור חיובי ומסייעים לשיפור תדמיתו.

 

התוכנית גם מציינת את הסולידאריות שבין חלקי העם היהודי המפוזר ברחבי העולם ככלי אפשרי להגברת עוצמה זו.

 

אבל גם במישורים המדיני והדיפלומטי מציעה התוכנית דרכי פעולה. התוכנית מציעה להגביר את שיתוף הפעולה של מדינת ישראל עם ארגונים בינלאומיים, כגון האו"ם ובית הדין הבינלאומי. עמדתה המזלזלת של ישראל במוסדות בינלאומיים מוכרים אלה פוגעת קשות בדימויה.

 

כמו כן, מציעה התוכנית הצטרפות ישראלית ליוזמות גלובאליות ובינלאומיות לחיזוק היחסים עם מעצמות מתהוות, נעדרות מסורת תנ"כית, כגון סין והודו. שם, תופעת האנטישמיות והאנטי-ישראליות כמעט ואינה קיימת.

 

התוכנית מציעה גם הידוק ביחסים עם העולם האיסלאמי המתון. "במקביל להכרעתו של הפונדמנטליזם האסלאמי, על העם היהודי להוביל את התמיכה באיסלאם המתון ובמתן כבוד לתרבות האיסלאמית", נכתב בתוכנית. צעדים אלה, בשילוב אחרים, עשויים, לדעת מנסחי התוכנית, לגרום לשינוי מהותי ביחס העולם לישראל וליהדות, והם אפקטיביים הרבה יותר מאמצעי הסברה ויחסי ציבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בשירות ההסברה. סיינפלד
צילום: איי פי
גם היא תורמת. קארי מסקס והעיר
צילום: שחר עזרן
לא לזלזל באו"ם. השגריר גילרמן
צילום: שחר עזרן
מומלצים