שתף קטע נבחר

מסיירים ושותים בשרונה

ביום שישי הקרוב יתקיימו במתחם דרום הקריה בת"א סיורים ללא תשלום בין בתי הטמפלרים, ויקבי אלון יחלקו יין מיוחד שנעשה לזכר המושבה שהוקמה לפני כ-130 שנה

ביום האחרון של השנה האזרחית, ביום שישי 31 בדצמבר, תקיים המועצה לשימור אתרים סיורים במושבה שרונה, מה שידוע היום כדרום הקריה בתל אביב.

 

היוזמה של המועצה לשימור אתרים היא במסגרת מאבקה, שעדיין לא תם, לשמר ככל האפשר את שרידי המושבה הטמפלרית שנוסדה לפני כ-130 שנה.

 

תמר טוכלר, מנהלת מחוזות תל אביב והמרכז במועצה לשימור אתרים, אומרת כי בימים אלה נערכת המועצה לדיון במועצה הארצית לתכנון ולבנייה, במטרה להבטיח את שימור שרונה. לנציגי המועצה הסתייגויות מתוכנית השימור שנקבעה לשרונה (הכוללת העתקת בתים מרחוב קפלן לתוך המתחם) ולדעתם ניתן להרחיבה. כמו כן הם סבורים שאין צורך להרחיב את רחוב קפלן על חשבון בתיה של המושבה (לדוגמה הבית המשמש סניף דואר) וניתן לפתור את בעיית התנועה על ידי חפירת מנהרה. "אנו קוראים לעצור את המהלך הבלתי הפיך הזה לפני שיהיה מאוחר מדי", אומרת טוכלר.

 

במהלך הסיורים ניתן יהיה ללגום יין מיוחד שהופק ע"י יקבי אלון - יקב מהמושבה הטמפלרית הגלילית אלוני אבא, שהתגייס לטובת שיקום שרידי המושבה. מדובר ביקב בוטיק שייצר יין מיוחד עם תווית שהיא העתק של תווית שהודבקה על בקבוקי יין מהיקב של שרונה והתגלתה במקרה. חלק מההכנסות ממכירות היין יוקדשו למען המאבק לשימור המושבה.

 

הסיורים יצאו בין השעות 10:00-12:00, בהתאם לכמות המטיילים, מבית הדואר שצומת הרחובות דוד אלעזר וקפלן. ההשתתפות ללא תשלום.

 

מי היא שרונה?

 

המושבה שרונה הוקמה בשנת 1871 על-ידי קבוצת טמפלרים מהמושבה הגרמנית ביפו על רכס כורכר בסמיכות לנתיבי תחבורה ראשיים.

 

שרונה תוכננה בקפידה. המתכונת שנבחרה הייתה של "כפר רחוב" שמערך רחובותיו הוא בצורת צלב. חוץ מבתי האיכרים נבנו גם מבני ציבור כמו בית תפילה (לא כנסייה) ובית ספר. כבר בשנת 1890 חיו במושבה 51 משפחות (כ-270 איש). מרבית התושבים עסקו בחקלאות. הענף המוביל בתחום היה גידול גפנים, וכך נבנה גם יקב גדול (שנמצא במקום בו מסתיים כיום רחוב דוד אלעזר).

 

במרתפי היקב ובחצר שלו הורכבו בתקופת טרום המדינה והוכשרו לטיס מטוסי ה"אוסטר" הראשונים, שהשתייכו למה שהפך אחר כך לחיל האוויר הישראלי.

 

במהלך מלחמת העולם הראשונה פונתה המושבה, ותושביה הוגלו למצרים. באמצע שנות ה-20 חזרו התושבים לבתיהם, ושיקמו את המושבה שנפגעה במלחמה. עד פרוץ מלחמת העולם השנייה פרחה שרונה, אך כשהגרמנים פונו מישראל, היא שינתה את צביונה. הבריטים תפסו את מקומם של הטמפלרים והפכו את הבתים לקריה ממשלתית וצבאית. במסגרת זו נוספו מבנים חדשים ששימשו בעיקר לצורכי מגורים.

 

במהלך מלחמת השחרור תפסה "ההגנה" את מבני הצבא הבריטי. לאחר הקמת המדינה, ובמשך שנים רבות, שכנה קריית הממשלה בבתיה של המושבה שרונה. באזור המשמש את הצבא ומשרדי הממשלה נשמר התכנון המקורי של המושבה, וברחובות הבנויים שתי וערב יש בניינים טמפלרים, צמחיה מקורית ומבנים מסוגננים מתקופת המנדט.

 

עתה, כאמור, הופך מתחם דרום הקריה לפרויקט בנייה ושימור, שלדעת אנשי המועצה לשימור אתרים יש להרחיבו עד כמה שאפשר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית טמפלרי בשרונה
צילום: אביגיל עוזי
סניף הדואר שאמור לזוז
צילום: אביגיל עוזי
התווית המקורית מהיקב הטמפלרי
התווית המשוחזרת של יקבי אלון
מומלצים