שתף קטע נבחר

"בלי טרור, ההתנתקות לא תהיה הצעד האחרון"

בנאומו בירושלים, הדגיש ראש ממשלת בריטניה: "אני ידיד ישראל; תוכנית ההתנתקות היא הזדמנות אמיתית". לדבריו, "ועידת לונדון יכולה להפוך את הפלסטינים לפרטנר אמיתי אחרי ההתנתקות". שרון אמר כי בתיאום עם הבריטים, ישראל לא תשתתף בוועידה. הוא חזר על מחוייבותו למפת הדרכים: "אני מחוייב לחזון ההתנתקות ואסייע לבחירות ברשות"

"אם הטרור ייפסק - ההתנתקות לא תהיה הצעד האחרון". כך אמר היום (ד') ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, במסיבת עיתונאים משותפת בירושלים עם ראש הממשלה אריאל שרון.

 

בלייר אמר את הדברים בתשובה לשאלה "האם הנסיגה במסגרת תוכנית ההתנתקות תהיה הנסיגה היחידה שתתבצע?" שרון, מצדו, נמנע מלהשתמש במושג נסיגה נוספת והשיב על השאלה: "יזמתי את ההתנתקות כשלא היה לי פרטנר. כעת אם יינקטו הצעדים הדרושים (בתחום הביטחון) זה יאפשר לנו לחזור למפת הדרכים".

 

שרון הבהיר במסיבת העיתונאים כי ישראל מעריכה מאוד את הוועידה הבינלאומית שבלייר מתכוון לכנס אך לא תיקח בה חלק. הוא הבהיר כי ההחלטה בנושא התקבלה בתיאום עם הבריטים. "אנחנו תומכים ומייחסים חשיבות רבה ליוזמתו של בלייר לכנס את המפגש בלונדון. הוא נועד לסייע לפלסטינים בביצוע הרפורמות הדרושות להגביר את הצעדים לקראת דמוקרטיזציה ולעסוק בסיוע כלכלי לפלסטינים. מאחר ומדובר בעיסוק בנושאים פלסטינים בלבד קיימנו התייעצויות עם הבריטים וביחד הגענו למסקנה כי אין צורך בהשתתפות ישראל", אמר שרון.

 

בלייר אמר בהתייחסו להיעדרות ישראל: "חשוב שנייצר את התנאים כדי שהצעד הבא יוכל להיות חזרה למפת הדרכים. אינני מעוניין רק בפגישה לשם פגישה, רק כדי לומר שקיימתי ועידה בעניין המזרח התיכון, היה לנו כבר מספיק מזה. אני עושה זאת כי לדעתי קיימת חולייה חסרה שבה הקהילה הבינלאומית יכולה לקחת חלק.

 

"החוליה החסרה שבה נוכל לסייע היא שיינקטו הצעדים הדרושים, דמוקרטים, כלכליים וביטחוניים כדי שיהיה פרטנר פלסטיני ראוי, אחרת לעולם לא נוכל לחזור למפת הדרכים וזה יהפוך רק לדיון אקדמי. אנו רוצים לוודא שראש הממשלה הפלסטיני יקבל את הסיוע הבינלאומי הנדרש. ישנו הרבה כסף שמוזרם לרשות ואנו מעוניינים לוודא שמשתמשים בו כראוי על מנת שנוכל להגיע למחוז חפצנו".

 

"אני מאושר להיות פה"

 

בלייר פתח את נאומו ואמר: "אני ידיד ישראל ומאושר להיות פה". הוא הוסיף: "ההתנתקות חייבת להוביל למשא ומתן במסגרת 'מפת הדרכים'. לדעתי, תוכנית ההתנתקות היא הזדמנות אמיתית. אני זוכר שביקרו אותי בתחילה על תמיכתי בתוכנית ואני מאמין שהאירועים שהיו בשנה האחרונה הוכיחו שהיא נכונה".

 

הוא הוסיף: "ישנה שאלה האם ההתנתקות תהיה השלב האחרון או האם תהיה התקדמות מעבר לכך. אם אתם כל כך ספקנים (העיתונאים) מדוע לא להעמיד זאת במבחן (לפעול נגד הטרור). אם לא יינקטו הצעדים לעולם לא נדע את התשובה".

 

בלייר אמר כי "בפגישות הצגנו שלבים שיכולים להוביל אותנו לסיטואציה שבה יהיה אפשר להביא שלום אמיתי. השלב הראשון הוא שתי מדינות. השלב השני הוא בחירות. השלישי - שלפני שתוכנית ההתנתקות תצא לפועל תהיה תוכנית ברורה לפלסטינים על הצעדים לשקיפות פוליטית וביטחונית שתחייב את הפלסטינים שאכן יהיה פרטנר מצידם". בלייר הוסיף כי "שמעתי משרון על שיתוף פעולה פלסטיני בהתנתקות". 

 

הוא נשאל האם הוא מכנס את הוועידה בנושא המזרח התיכון רק כדי להסיט את תשומת הלב מהמתרחש בעיראק. בלייר השיב בחיוך: "אם זה ניסיון להסיט את תשומת הלב מהמתרחש בעיראק אז זה לא הצליח..."

 

"יש מגע יום יומי עם הפלסטינים"

 

שרון אמר כי "אני בטוח שביקורו של בלייר יתרום לתהליך המדיני. בלייר הוא ידיד ישראל והוא מבין את הבעיות איתן אנו מתמודדים".

 

ראש ממשלת ישראל חזר והדגיש  את מחוייבותו לתוכנית ההתנתקות ואמר כי היא תבוצע בהתאם ללוח הזמנים שנקבע. במקביל, חזר שרון על מחוייבותו ל"מפת הדרכים": "אמרתי לבלייר  שאני מחוייב לחזון ההתנתקות שאושר בממשלה ובכנסת וכן לסייע לבחירות ברשות הפלסטינית. דיברנו על ההזדמנות החדשות שבאזור והצורך להניע את התהליך קדימה". 

 

שרון הוסיף: "אני מאמין שאם תהיה הפסקה מלאה של הטרור וההסתה לטרור, הדלת תיפתח למפת הדרכים שתשנה חיי ישראלים ופלסטינים ותשנה את המצב בעולם כולו. כל עוד הטרור קיים קשה לצפות שיהיה שינוי במצב הפלסטיני. אני מאמין שלאחר הבחירות ברשות, נוכל כמובן לשוחח עם הפלסטינים. יש מגע יום יומי ואנו מנסים לתאם. אם יהיה שקט מוחלט, אז יהיה אפשר לנוע למפת הדרכים. מפת הדרכים תיצור את ההזדמנויות לשני העמים לחיות בשלום. אבל זה תלוי לחלוטין בהחלטות הפלסטינים לעצור הטרור". 


לאחר מסיבת העיתונאים הביעו גורמים בירושלים שביעות רצון מדבריו של בלייר, ואמרו כי "הוא דיבר הרבה יותר טוב מראש הממשלה בנושא הטרור, ועשה זאת באנגלית משובחת".

 

מתעניין בכדורגל

 

לפני מסיבת העיתונאים פגש בלייר את שרון בלשכת רה"מ בירושלים לפגישה שארכה כשעתיים.

 

את פניו של בלייר קיבלה, בשם ממשלת ישראל, השרה ציפי לבני. לאחר מסיבת העיתונאים עם שרון פגש בלייר את הנשיא משה קצב. בהמשך היום נפגש עם השרים סילבן שלום ואהוד אולמרט. בנוסף נפגש עם יו"ר האופוזיציה, שמעון פרס.

 

בפגישה עם שר התמ"ת, אהוד אולמרט, קיבל בלייר מהשר מתנה: חולצה צהובה של בית"ר ירושלים, ועליה הכתובת "בלייר" עם המספר 10, שמכוון לכתובת המשכן הבריטי ברחוב דאונינג 10 בלונדון.


זאת לא לפני שדאג שר התמ"ת לציין באוזניו: "שמעתי שאתה בצרות". כאשר בלייר תהה על פשר הדברים, הסביר אולמרט: "הקבוצה שלך, ניו קאסל, מפסידה בכל שבוע". 


גדודי אל-אקצה: לא נשכח את הצהרת בלפור 

 

בלייר נועד עם יו"ר הוועד הפועל של אש"ף, אבו מאזן, ברמאללה.

 

ברשות הפלסטינית מייחלים לכך שביקורו של בלייר יאיץ את המגעים המדיניים לנוכח כוונתו של ראש הממשלה הבריטי לפעול לכינוסה של ועידת שלום. ברשות סבורים כי הצעה זו של בלייר זוכה לתמיכת האמריקנים, גם אם אלה אינם מגלים התלהבות. על כן, הפלסטינים רואים חשיבות בפעילותו של בלייר ובסיכויים שילחץ על ממשלת ישראל לסייע לפלסטינים לצלוח את הבחירות ואת התקופה שלאחריה.

 

בלייר הגיע לסיור קצרצר במתחם הקבר של יאסר ערפאת, אך לא הניח זר על קברו של יו,ר הרשות שהלך לעולמו.

 

בגדודי חללי אל-אקצה אומרים כי בלייר אינו אישיות רצויה, וכי סירובו להניח זר על הקבר מעיד על דבקותו בעמדתו הנוטה לטובת ישראל באופן מוחלט. בכיר בארגון אמר ל-ynet: "ביקורו של בלייר אינו מביא כבוד מיוחד לעם הפלסטיני. איננו שוכחים מי הביא על העם הפלסטיני את האסון של הצהרת בלפור.  

 

"אם בלייר היה מניח זר על קברו של הראיס, הזר הזה היה מטמא את קברו של השאהיד ערפאת. אבל עמדתו של בלייר מוכיחה את זילזולו בעם הפלסטיני, במורשתו ובמנהיגיו". 


פורסם לראשונה 22/12/2004 11:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגישה במשרד רה"מ הבוקר
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
לונדון. "ישראל לא תשתתף בוועידה בתיאום עם הבריטים"
צילום: איי פי
מומלצים