שתף קטע נבחר

קינסי כוכב עליון

הוא היה פרופסור לזואולוגיה שיצא נגד הנורמות החברתיות והעז לחשוב אחרת. דמותו של אלפרד קינסי, ששבה השנה להטריד את מנוחתנו בסרט חדש, מצטיירת גם בביוגרפיה הבדויה מאת ת. ק. בויל כתופעה גדולה מהחיים

בשנת 1939 היה ג'ון מילק סטודנט באוניברסיטת אינדיאנה, ארצות הברית. שקדן, אינטליגנטי, ביישן, חסר ניסיון מיני. יום אחד ביקשה ממנו סטודנטית יפה להתחזות לארוסה, כדי שיוכלו להשתתף בקורס "הנישואים והמשפחה" בחוג לזואולוגיה. הוא הסכים. כולם, סגל וסטודנטים כאחד, רצו להשתתף בקורס, כי במסגרתו נתן פרופ' אלפרד קינסי סדרת הרצאות שכללה שקופיות הדגמה על ההתנהגות המינית של "החיות האנושיות".

 

כך התחילה מערכת היחסים בין ג'ון מילק, גיבור ספרו של ת. ק. בויל, "המעגל פנימי", דמות פיקטיבית של עוזר נאמן,

ופרופ' אלפרד קינסי, 'פרוק' בפי החברים ודמות אמיתית ביותר, והעבודה המשותפת שלהם על המחקר המהפכני על ההתנהגות המינית של בני האדם. המחקר שתוצאותיו נחרתו בזיכרון הקולקטיבי בשם "דו"ח קינסי", והיה לסערה ציבורית ואבן דרך במהפכה המינית של שנות השישים.

 

מתי נגעת בעצמך בפעם הראשונה?

 

הקורא מתוודע למילק ביום ההלוויה של פרוק, בשנת 1956, כשהוא נעול בחדר העבודה שלו, שיכור ושבור. המורה והאב הרוחני שלו מת. אייריס, אשתו, מאיצה בו מעבר לדלת להתלבש ולצאת ללוויה. הם מאחרים. באותם רגעים מילק מחזיק מכשיר הקלטה קטן, ומעלה זיכרונות על פרוק. הדו"ח המוקלט הזה הוא הטקסט של הספר "המעגל הפנימי".

 

זה הספר העשירי של ת.ק בויל (תום קורגסן בויל בשמו המלא), והשלישי שמתורגם לעברית (גם השניים הקודמים, "מסך הטורטייה" ו"ידיד האדמה" יצאו, כמו הנוכחי, בהוצאת "חרגול"). הספרים של בויל, מהכותבים המצליחים שבספרות האמריקאית בשנים האחרונות, עוסקים בנושאים האמריקאים הגדולים: מהגרים ופליטים, מתח חברתי ומעמדי, שואה אקולוגית, מיתוסים וכוכבים. זו לא הפעם הראשונה שהוא כותב על איש שהיה באמת, אדם שהפך למיתוס. גיבור אחר של אחד מספריו, שטרם פורסם בעברית, הוא ג'ון הרווי קלוג, הממציא של הקורנפלקס. הגיבור שלו הפעם הוא הרבה יותר סקסי.

 

בויל ספק משחזר ספק בורא את הסיפור המרתק של פרופ' קינסי וחבורת החוקרים שעבדה איתו. את השחזור מתחיל דויל כשפרוק הוא כבר "הפרופסור לזואולוגיה, המדען הגדול שכוכב מתנוסס ליד שמו ברשימת אנשי המדע האמריקאים, הגבר המעשי בגיל העמידה, האנטומולוג הנשוי באושר ואב לשלושה". כידוע, פרופ' קינסי נוטש את חקר צרעות העפצים, תחום בו עשה לעצמו שם עולמי, ועובר לחקור את ההתנהגות המינית של בני האדם. אל תחום המחקר החדש הוא מביא את הכלים המדעיים אותם יישם בחקר העפצים: התבוננות ותיעוד.

 

הוא מתחיל בעריכת ראיונות, איסוף "היסטוריות" מיניות של מרואיינים מקבוצות חברתיות שונות. בפגישה אינטימית, בטון של שיחת חברים עם מיומנות של חוקר שב"כ, הוא יורה את השאלות שלו: מתי בפעם הראשונה נגעת בעצמך? מתי בפעם הראשונה ראית איבר מין של בן המין האחר? של המין שלך? מתי בפעם הראשונה נגעת באיבר המין שלך? של בן המין האחר?

 

דויל מעביר יפה את הלך הרוח של התקופה, המלחמה, המחסור, הפוריטניות, השמרנות האקדמית, השמרנות בכלל, ולעומתה עולה, במלוא עוצמתה, התעוזה של פרוק. בתקופה שהוא התחיל במחקרו, גבר מסאות' בנד, ארצות הברית, נשלח למאסר בעוון מין אוראלי שעשתה לו אשתו.

 

פרוק הוא מנהיג כריזמטי, סוחף, תובעני. הוא שומע את משק כנפי ההיסטוריה, ומצפה מאנשי המעגל הפנימי שלו לאותה תחושת שליחות ומחויבות. כלפי חוץ הם מחזיקים פאסון של חבורת חוקרים רצינית. במעגל הפנימי פרוק מנהיג משטר נוקשה של פתיחות מינית כהוכחה לנאמנות לפרויקט, "כי הבסיס להישגים שלנו נסמך על מחויבותנו לפרויקט – נסמך עלינו, אנשי הצוות שלי והנשים שעומדות מאחוריהם. איש מאיתנו אינו יכול להרשות לעצמו להירתע ממין, אפילו לא קצת – וגם לא שיאשימו אותו בכך – כי זה עלול לגרום נזק חסר תקנה לא רק לפרויקט, אלא גם לעקרונות שעליהם הוא מושתת", הוא אומר.

 

ככה בונים מיתוס

 

תוצאות המחקר פורסמו בשני ספרים: הראשון, בשנת 1948, "ההתנהגות המינית של הגבר", היה לאירוע התקשורתי של השנה והפך את פרוק לכוכב עליון. אמריקה התחילה לדבר על סקס. בפרהסיה. מכת הנגד הגיעה חמש שנים אחרי, עם פרסום הספר "ההתנהגות המינית של האישה" שהוכיח כמה אמריקה פוריטנית באמת. מה שמותר להגיד על גברים אסור להגיד על נשים. פרוק הותקף מכל עבר בנוגע למסקנות, לשיטות המחקר ולפרסונה שלו בכלל. כעבור שלוש שנים הוא נפטר. על השנים האחרונות, שנות הנפילה, מספר מילק רק ברמז לקראת סוף המונולוג הארוך שלו. מילק נשאר העוזר האולטימטיבי, נאמן עד הסוף, נטול ביקורת.

 

מילק הוא מספר מעט מייגע, לא בורר ולא חוסך בפרטים, אך הסיפור שהוא מגולל שווה את זה. מתוך רצף האנקדוטות שהוא מביא עולה דמותו של פרוק, והיא גדולה מהחיים: פרופ' לזואולוגיה בגיל העמידה שיצא כנגד כל הנורמות החברתיות של התקופה שלו, שהעיז לחשוב אחרת. מדען שהתחנך על ברכי השמרנות האקדמית של מדעי הטבע, ובפליק פלק מרהיב הפנה את כל מרצו האינטלקטואלי לתחום האחד שעליו אסור לדבר - לסקס. גם כנושא למחקר, גם כתחום להתנסות.

 

בתחום הזה העלילה מתקדמת כמו גרף עולה. הכתיבה אינה פורנוגראפית, אך יש תחושה של מציצנות: המשפט "היכרות קרובה עם בלוטת ברתולין ושפתי הפות הפנימיות", שמופיע כבר בתחילת הפרק הראשון ולא כטקסט רפואי, מרמז להמשך. פרוק שוכב עם מילק, מילק שוכב עם מק (אשתו של פרוק), פרוק ומק שוכבים עם העוזר החדש, העוזר החדש שוכב עם אשתו של מילק, אשתו של העוזר החדש שוכבת עם מילק. וגם שלישיות וצילומים ומה לא, וכך זה נמשך ונמשך עד הבלתי נמנע. 

 

הסיפור של פרופ' קינסי והדו"ח על שמו הוא סיפורו של מיתוס אמריקאי כהלכתו: הכל בו צועק ומוגזם וגדול מהחיים. הפרש הבודד שמעז לבדו נגד שאר החברה ומצליח. איש משום מקום שנהיה כוכב על, ואז באותה תנופה, נופל. וכמו כדי להוכיח שכוכבים אמריקאיים אמיתיים לעולם לא נעלמים, מגיע סופר מוכשר וחרוץ עם חולשה למיתוסים ומאוורר אותם. הספר כבר כאן. בקרוב הסרט. זאת בהחלט עשויה להיות השנה של אלפרד קינסי.

 

"המעגל הפנימי" מאת ת. ק. בויל, תירגמה מאנגלית: עידית שורר, הוצאת "חרגול"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הספר
כולם שוכבים עם כולם
עטיפת הספר
לאתר ההטבות
מומלצים