שתף קטע נבחר

"פרשנות אונ' תל אביב לחוק - קלושה ולא ראויה"

כך קבעה הוועדה לקידום מעמד האשה בכנסת בדיון שנערך בעקבות תחקיר ynet, לפיו אוניברסיטת תל אביב מפסיקה את עבודתן של נשים בהריון. יו"ר הוועדה, אתי לבני: "לא אהבתי את הלחץ שהופעל על הוועדה ואני רוצה להביע מחאה על כך. אנחנו לא ניכנע ללחצים"

בעקבות תחקיר ynet שחשף כי אוניברסיטת תל אביב מפסיקה את עבודתן של עובדות בהריון, קיימה היום (ג') הוועדה לקידום מעמד האשה בכנסת דיון בנושא. בתום הדיון סיכמה הוועדה "לא מצאנו פגם בדברים שפורסמו", וכי "הפרשנות המשפטית של אוניברסיטת תל אביב לחוק היא קלושה ולא ראויה". עוד הוחלט כי הוועדה תפנה למועצה להשכלה גבוהה ולראשי האוניברסיטאות בנושאי תקנוני אוניברסיטה שנמצאו בהם פגמים. 

 

  • לתחקיר ynet ולתגובת האוניברסיטה - לחצו כאן

 

בישיבה השתתפו נציגי משרד התמ"ת, הנהלת ארגון הסגל האקדמי הזוטר, הנהלת אוניברסיטת תל אביב, שדולת הנשים, ויצ"ו, נעמ"ת, הרשת לקידום מעמד האשה, שדולת עורכי הדין, האגודה לזכויות האזרח, משפטנים למען צדק חברתי ועוד.

 

לחצים לביטול הישיבה 

 

בתחילת הדיון אמרה יו"ר הוועדה, אתי לבני, כי הופעלו על הוועדה לחצים רבים, שלא לקיים את הישיבה. "לא אהבתי את הלחץ שהופעל על הוועדה ואני רוצה להביע מחאה על כך. אנחנו לא ניכנע ללחצים, אם מופעל עלי כזה לחץ, מי יודע איזה לחצים מופעלים על אותן נשים?".

 

יומיים לפני הדיון שלח נשיא האוניברסיטה, פרופ' איתמר רבינוביץ', מכתב ללבני, בו הוא מכחיש כי האוניברסיטה נוהגת לפטר נשים בהריון ומציין כי "קרו מקרים בודדים בהם הופסקה עבודתן של עובדות זמניות בלא שאגף כוח אדם יודע על ידי הפקולטה הנוגעת בדבר. כאשר עודכן המנהל האוניברסיטאי שאותה עובדת היתה בהריון, דאגה האוניברסיטה להעניק לה את מלוא הזכויות המגיעות לה".

 

במהלך הדיון בוועדה הציגה אידה סיון, מרכזת הפניות של הנשים בארגון הסגל הזוטר, נתונים עדכניים שהגיעו לידיה לגבי מספר המתלוננות שגדל מאז פרסום הכתבה – הופסקה עבודתן של 14 נשים במהלך הריונן, מתוכן רק 11 קיבלו פיצויים, 15 נשים לא הוחזרו לעבודה באוניברסיטה מיד עם תום חופשת הלידה (כמו מקרה אלה שגב) ו-16 נשים שלא חודש כתב המינוי שלהן ולא הוחזרו כלל לעבודה מיד עם תום חופשת הלידה.

 

מנהלת אגף משאבי אנוש באוניברסיטת תל אביב, מריאנה שדה, טענה בוועדה: "האוניברסיטה שומרת חוק וכל מי שכתב המינוי שלה הסתיים כשהיא בהריון, מאריכים לה את המינוי אוטומטית עד הלידה. אבל מה לעשות שבסגל הזוטר יש צורת העסקה קצת שונה ובלא מעט מקרים מזכירת החוג לא מכירה בכלל את עוזרת ההוראה או לא רואה לפני תום המינוי שמדובר באשה בהריון. בין המקרים שהגיעו אלינו, שילמנו בסופו של דבר את מה שמגיע. היו מקרים שאחרי חודשים באו והודיעו 'הייתי בהריון' ואם היו מגיעות בזמן היו מקבלות את זכויותיהן".

 

רותי קריסי, עורכת דין מלשכת היועץ המשפטי של אוניברסיטת תל אביב, אמרה בהתייחס לפיטורי נשים, כדוגמת מקרה אלה שגב, כי "סעיף 9-ג' לחוק לא עושה את אותה הבחנה ואין בו אמירה מפורשת. הכותרת של הכתבה לא צריכה להיות 'אוניברסיטת תל אביב' אלא החוק ופירושיו. גם במוסדות אחרים הדבר מתקיים. כל עוד לא תוקן החוק, לא ניתן להוקיע את האוניברסיטה על פרשנותה לחוק".

 

משתתפי הדיון תקפו בחריפות עמדה זו של האוניברסיטה. במשרד התמ"ת הודיעו כי פתחו בחקירת הנושא בעקבות תחקיר ynet. עו"ד נועה וגנר שייצגה את משרד התמ"ת, אמרה: "אין ספק שפרשנות משפטית של החוק וכוונת המחוקק נועדה להסביר את העניין שלא מפטרים עובדת בחופשת לידה על כן יש הוראה מיוחדת בסעיף א' לחוק המבהירה את העניין גם לגבי עובדת זמנית ולא זמנית, על מנת שלא יהיה ספק". לדבריה, "התנהגות האוניברסיטה ופרשנותה לא ראויה ולכאורה זו עבירה על חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. לא ניתן כלי לסייע לעקוף זכויות".

 

חברי הוועדה: תופעה מקוממת

 

ח"כ זהבה גלאון אמרה בדיון: "מצטערת שהאוניברסיטה חכמה על חלשים. הם מצאו צורות העסקה מתחכמות. הנשים לא מודעות לזכויות שלהן וגם לא יכולות להתעסק בזה. זו התנהגות מחפירה של האוניברסיטה שיש לה פרשנות שונה לחוק. לפי דעתי אין פה תחום אפור, זו התחכמות נלוזה שכן החוק ברור. ישנם עוד גופים שמרשים לעצמם לעשות את זה. אני קוראת לוועדה לצאת בגינוי לאוניברסיטת תל אביב ובקריאה לחדול ממעשיה אלה".

 

ח"כ מלי פולישוק-בלוך הוסיפה כי ההתנהלות וההתנהגות של אוניברסיטת תל אביב כלפי חברי ארגון הסגל הזוטר הן מתחת לכל ביקורת. "התופעה היא מהותית ומקוממת. אם החוק לא מספיק ברור, אז יש צורך לשנות אותו".

 

ח"כ יולי תמיר אמרה: "הכישלון הכי גדול של אוניברסיטת תל אביב זה שהדיון בא לכאן ולא פתרתם את זה אצלכם. לא יכול להיות שאם החוק דורש לא לפטר אשה עד 45 יום ממועד חופשת הלידה, האוניברסיטה לא תפעל לפיו, הפרשנות פה לא מוטלת בספק".

 

עו"ד בלה כהן מויצ"ו הוסיפה: "זו מין התחמקות שהאוניברסיטה בחרה שאפילו מעסיקים פרטיים לא בוחרים בה. מדובר באוניברסיטה שיש לה חוג למגדר. כוונת המחוקק ברורה, להגן מפני פיטורים וכל התחכמות מיותרת. הטריק הזה לא ראוי ומבזה אוניברסיטה שהיא גוף שאמור להוביל מדיניות".

 

יו"ר ארגון הסגל האקדמי הזוטר, בעז בן דוד, אמר ל-ynet בתום הדיון: "הוועדה לקידום מעמד האשה קבעה כי אוניברסיטת תל אביב מנצלת את מעמדן הזמני של נשים בהריון כמו של כלל חברי הסגל האקדמי הזוטר כדי לפגוע בכל עת בתנאי העסקתן הדלים. אנו מקווים שלאור החלטות הוועדה (הבאות בהמשך לפסיקת בית הדין במקרה דומה) תשנה האוניברסיטה את התנהלותה ותתייחס לעובדיה כעובדים בעלי זכויות (גם אם הם סגל זוטר).

 

"אנו נמצאים כעת בעיצומו של מאבק כנגד כוונת האוניברסיטה להפוך את כלל תלמידי המחקר מעובדים מאורגנים לעובדי קבלן נטולי זכויות. המאבק על זכויות הנשים בהריון הינו רק מערכה אחת בקרב על הגנת זכויותיהם של חברי הסגל האקדמי הזוטר כעובדים ועל פניה של ההשכלה הגבוהה בישראל".

 

בסיום הדיון סיכמה ח"כ לבני את המלצות הוועדה:

 

"הבענו מחאה והתמרמרות על כך שניסו למנוע מאיתנו לקיים את הדיון. לא מצאנו פגם בדברים שפורסמו אבל אין שום ספק שזה לא נוגע רק לאוניברסיטת תל אביב אלא לגופים נוספים. אסור למנוע חשיפה של נושאים כאלה כי הם בנפשנו".

 

  1. "45 יום מתום חופשת הלידה, בהם אסור לפטר נשים, זו אמירה סוציאלית ממדרגה ראשונה. הפרשנות המשפטית של האוניברסיטה היא קלושה ולא ראויה ואולי דורשת תיקון של החוק אבל גם מבחינת החוק לא נכון לפרש את זה כך".
  2. "הוועדה תפנה למל"ג ולראשי האוניברסיטאות בנושאי תקנוני אוניברסיטה שמצאנו בהם פגמים".
  3. "הוועדה תיזום תיקון לחוק עבודת נשים, על מנת להפיג כל חשש פרשני, אם היה כזה".
  4. "הוועדה תעקוב אחר התקדמות החקירה של משרד התמ"ת נגד אוניברסיטת תל אביב".

 

למרות פניות ynet לא נתקבלה תגובת האוניברסיטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר הכנסת
הופעלו לחצים. ח"כ לבני
צילום: אתר הכנסת
צילום: אורי פורת
לא פתרתם כלום. ח"כ תמיר
צילום: אורי פורת
צילום: צביקה טישלר
שיגר מכתב. פרופ' רבינוביץ'
צילום: צביקה טישלר
מומלצים