שתף קטע נבחר

שרון: ההחלטה על הפינוי צריכה להתקבל החודש

על-פי התוכנית, הממשלה היתה אמורה לאשר את השלב הראשון של הפינוי עד 1 במארס. היום ביקש ראש הממשלה מהשרים להקדים את ההחלטה בממשלה. בישיבת הממשלה אמר רה"מ כי הובהר לו שההחלטה על פינוי המתיישבים חייבת להתקבל חמישה-שישה חודשים לפני הפינוי, שלדבריו, יתבצע בארבעה שלבים, כפי שהוחלט בשעתו. שרים בתגובה: הוא מעקר את הצעת הפשרה אליה הגיע עם לבנת, שלום ונתניהו. דובר מועצת חוף עזה: "שרון רץ ריצת אמוק להחריב את ההתיישבות"

מקדימים את לוח הזמנים: ראש הממשלה, אריאל שרון, ביקש היום (א') משרי הממשלה להקדים את ההצבעה על פינוי היישובים במסגרת ההתנתקות לחודש הזה, כאשר התוכנית המקורית היתה לאשר את הפינוי עד 1 במארס. השרים לא נדרשו לקבל את ההחלטה היום, אך התקיים דיון בנושא.

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר בישיבה כי הובהר לו שההחלטה על פינוי המתיישבים חייבת להתקבל זמן סביר מראש, חמישה-שישה חודשים לפני הפינוי. לדבריו, "המטרה היא לתת למתיישבים זמן סביר להתארגנות מבחינת מגורים, תעסוקה וכדומה". שרון הדגיש כי פינוי גוש קטיף ייעשה בארבעה שלבים, כפי שהוחלט בשעתו בממשלה ולא במהלך אחד. הוא ציין: "לא יעזרו כל התרגילים, אני מתכוון לבצע את ההתנתקות".

 

רה"מ אמר לשרים: "ביקשתי את יונתן (בשיא) ואהרון (אברמוביץ') להציג לממשלה את האילוצים על מנת שתכירו את הסוגיה מבלי שנקבל היום כל החלטה. חשבתי שיהיה נכון שיוצגו בפניכם העמדות המקצועיות הן המשפטיות והן הארגוניות, לאחר שתשמעו אותם נקיים התייעצות משותפת כיצד לשלבן בהחלטות הנדרשות". שרון הוסיף: "אם למישהו יש הצעה כיצד לשלב את החלטת הממשלה מיוני 2004 עם המלצות הגורמים המקצועיים פה - אשמח לשמוע אותו".

  

ראש מינהלת ההתנתקות, יונתן בשיא, הציע את המתכונת בה צריכה להתקבל ההחלטה על הפינוי: "צריך לקבל בהקדם החלטה לגבי כל ארבעת קבוצות היישובים והשארת מרחק קרוב יותר להחלטה נגטיבית (על עיכוב הפינוי) אם המצב ישתנה (בהתגברות הטרור)".

 

בשיא אמר לשרים כי הנפגעים העיקריים בפינוי ימית היו תלמידים שהוריהם סירבו להתפנות. "צריך לתת זמן מספיק להתארגן לפני ה-1 בספטמבר". בנוסף אמר בשיא: "הם צריכים להיערך מבחינת הקמת יישובים חדשים, ומציאת יישוב חלופי, במיוחד כשמדובר על קבוצות מתיישבים שרוצות לשמור על אופי הקבוצה".

 

גם מנכ"ל משרד המשפטים, אהרון אברמוביץ', אמר בישיבה: "צריך להודיע לאנשים שהם עוזבים מספיק זמן מראש, בסדר גודל של 5 עד 6 חודשים מבחינת זמן סביר להתארגנות".

 

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, מייק בלאס, ציין בדיון: "צריך לתת הודעה פורמלית על פינוי זמן סביר מראש". הוא אמר שוועדת החוקה קבעה חמישה חודשים כזמן מינימלי, למרות שמבחינתו גם חמישה חודשים זה זמן קצר מדי.

 

שר הביטחון, שאול מופז, אמר כי "ההתנתקות היא משימה לאומית וכך מערכת הביטחון מתייחסת אליה". לדבריו, "חשוב שההחלטה על הפיצויים תתקבל מוקדם ככל האפשר. הנחתי את הכוחות לנהוג במתיישבים ברגישות אך בנחישות לביצוע ההתנתקות". 

 

שרים: שרון מעקר את החלטת הממשלה

 

מספר שרו מחו לאחר הישיבה על כוונת רה"מ להקדים את החלטת הממשלה על ההתנתקות לינואר ואמרו: "זה הוציא את כל הטעם מהצעת הפשרה שאליה שרון הגיע עם השרים לבנת, שלום ונתניהו כדי להעביר את ההחלטה על ההתנתקות בממשלה".

 

שר החקלאות ישראל כץ אמר בישיבת הממשלה שיוזמת רה"מ סותרת לחלוטין את הצעת הפשרה של לבני, עם השרים נתניהו שלום ולבנת: "היתה הצעה של ציפי לבני בזמנו ומה שמתואר פה כרגע זה דבר אחר. זה לא יכול ללכת ביחד. מה יהיה עם המתיישבים עצמם? אם תתקבל פה שוב החלטה מותנית, עוד פעם הם לא ידעו עדיין מה קורה. אם תהיה החלטה כבר בסוף ינואר, ולא לפני הפינוי, לדירוג שנקבע ל-4 השלבים, בסמוך למועד הפינוי, אין משמעות".  

 

רה"מ השיב לו: "למעשה ההחלטה כבר התקבלה, השינוי יהיה רק אם צריך כמה שבועות לפני כדי לתת תוקף או לא".

 

השר שרנסקי אמר לשרון: "יש כאן ערפל, אתה אומר מצד אחד שיש החלטה ופינוי יבוצע, אך גם שתהיה החלטה כמה שבועות לפני כן. מה יכולה להיות הסיבה?".

 

רה"מ אמר בתגובה לטענות השרים: "עדיף שהתלמידים ייכנסו ללימודים מייד לאחר הפינוי מוקדם ככל שניתן לא כדאי לסחוב את זה. אין כאן סודות, הפינוי צריך להתחיל בתחילת יולי והערכנו שזה ייקח 12 שבועות. אנחנו לא יודעים מה יהיה המצב לפני כל פינוי. אני מתכוון לבצע את התוכנית כמו שהיא, וזה יוצג שבועיים-שלושה לפני כל שלב לממשלה. אם יהיה מצב של התגברות הטרור, אם יהיה צורך ביותר זמן, אפשר יהיה לדחות את ההחלטה".

 

השר שלום אמר כי "אין פער ממשי מבחינת בתי ספר בין מרץ לינואר לגבי פתיחת שנת הלימודים", אך הבהיר כי איננו שולל את הצעת ראש הממשלה על הקדמת הפינוי. לדבריו, הקדמת ההחלטה לא סותרת את הפשרה שהושגה עם ראש הממשלה.

 

השר נתניהו, שהשתתף בגיבוש הפשרה, שתק במהלך הדיון, ונמנע מלהתיחס לסתירה.

 

שינוי סדר היום, ברגע האחרון

 

ראש הממשלה הוסיף ברגע האחרון לסדר היום של ישיבת הממשלה סקירה של מנכ"ל משרד המשפטים, אהרון אברמוביץ', ושל ראש מינהלת ההתנתקות (סל"ע), יונתן בשיא, שיסבירו מדוע צריך להקדים את קבלת ההחלטה על ביצוע ההתנתקות בממשלה.

 

הפינוי אמור להתבצע בפועל בסביבות חודש יולי. הגורמים המקצועיים העוסקים בהתנתקות קבעו שיש לקבל את ההחלטה בטווח של כחצי שנה לפני הפינוי בפועל, ולא כפי שתוכנן במקור.

 

בשיא ואברמוביץ' צפויים להסביר לשרים כי גם מבחינה משפטית יש צורך במתן זמן סביר למתנחלים כדי להתארגן לפינוי. גם בהיבט ההיערכות למציאת פתרונות מגורים חלופיים, יש צורך בהקדמת ההחלטה בממשלה.

 

הממשלה קיבלה החלטה עקרונית שאישרה את תוכנית ההתנתקות, אולם בלחץ השרים שלום, נתניהו ולבנת נקבע שהביצוע בפועל צריך להגיע לאישור מחודש של שרי הממשלה בארבעה שלבים. ההחלטה הראשונה צריכה להתקבל עד 1 במארס. נראה שגם אישור הפינוי בשלבים יידרש לעבור מקצה שיפורים, אם בכוונת הממשלה לעמוד בתאריך היעד המקורי.

 

בתגובה לכוונת ראש הממשלה להקדים את לוח הזמנים, אמר דובר מועצת חוף עזה, ערן שטרנברג: "ריצת האמוק על ראש הממשלה להחריב את ההתיישבות בצפון השומרון וחבל קטיף כבר מזמן אינה מובנת אפילו לאנשי שמאל. מבחינתנו, יש הרבה עידוד בכך משום שרואים בעליל שככל שהתהליך מתקדם, שרון מתקרב יותר ויותר לסופו הפוליטי. ובפועל יוצא, זה סופן של תוכניותיו". 


פורסם לראשונה 02/01/2005 10:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רוצה להקדים. אריאל שרון
צילום: רויטרס
ינסה לשכנע. יונתן בשיא
צילום: רויטרס
נתניהו. שתק
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
המיועדים לפינוי. כפר דרום
צילום: איי פי
מומלצים