שתף קטע נבחר

"תהיה עוד משימת שירות להאבל"

למרות המצב הלא ברור של טלסקופ החלל האבל, פרופ' מריו ליביו, שעמד ארבע שנים בראש המכון המדעי של האבל, אופטימי מתמיד בקשר לעתידו. בראיון בלעדי לאבי בליזובסקי הוא אומר: "האבל הביא את המדע לתוך הבתים. כשמנהל נאס"א הודיע שלא תהיה עוד משימת שירות, פתאום כל העולם התעורר והתמונה השתנתה"

"אנו מאמינים שתהיה עוד משימת שירות לטלסקופ החלל האבל. אנו מבינים שיש משימות דחופות יותר בתחנת החלל הבינלאומית, אבל מקווים שאם נקבל את המשימה החמישית או השישית, נצליח לשדרג את האבל בסביבות 2008", כך אומר בראיון בלעדי פרופ' מריו ליביו, שעמד ארבע שנים בראש המכון המדעי של טלסקופ החלל, שתפקידו לפענח את הצילומים שהטלסקופ מעביר. היום הוא עדיין במכון, אבל עוסק יותר בהסברה.

 

ליביו, לשעבר גם מרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב ובטכניון, הרצה אתמול (א') באוניברסיטת ת"א בנושא 'אסתטיקה ביקום האפל'. ההרצאה אורגנה על ידי המועדון האסטרונומי של אוניברסיטת תל אביב וכן על ידי המחלקה לפיסיקה המציינת את שנת 2005 כשנת המדע, במלאת 100 שנה לפרסום שלושת מאמריו הראשונים של איינשטיין שעסקו בין היתר גם בתורת היחסות הפרטית (את תורת היחסות הכללית ניסח איינשטיין עשר שנים מאוחר יותר).

 

 

 

"אני מאמין שמשימת השירות הבאה של האבל תוכל להתבצע באמצעות המעבורת, כי בינתיים התפטר מנהל נאס"א, שון אוקיף, שהתנגד לטיסה מאויישת להאבל. בנוסף ,היתה החלטה של האקדמיה הלאומית למדעים שהמליצה לבצע משימת שירות להאבל באמצעות המעבורת. אנו תקווה שהמעבורות יתחילו לטוס במאי 2005. המשימה. אפשרות נוספת תהיה לבצע משימת שירות רובוטית".

 

מה מצבו של האבל מבחינה טכנית?

 

"האבל כרגע עובד טוב. כבר לפני כמה זמן התקלקל הספקטרוגרף שלנו, ויש לו ארבעה גירוסקופים פעילים מתוך השישה. במקור הוא תוכנן לעבוד עם שלושה. בינתיים שינינו את התוכנה ואת צורת העבודה כך שיוכל לעבוד גם עם שניים. כאמור, כרגע הוא בסדר, אבל אם לא נעשה כלום, ולא נעבור לעבודה עם שני גירוסקופים, הגירוסקופים עלולים להפסיק לעבוד באמצע 2007.

 

"באמצעות מתן האפשרות לעבוד עם שני גירוסקופים אנחנו מקווים להאריך את משך פעולתו עד שנת 2008. חשבנו שהסוללות גם יגמרו ב-2007, אבל לאחר שערכנו להם בדיקות אנחנו מעריכים שהם יכולים לפעול גם עד 2009".

 

האם החלטות נאס"א לא גרמו להפסקת אימוני האסטרונאוטים, שבכך תגרום לדחיה נוספת?

 

"הקונגרס התערב וביקש שהאסטרונאוטים ימשיכו להתאמן ושכל המכשירים שאמורים לעלות להאבל ימשיכו להיות מוכנים. אגב, שני המכשירים כבר מוכנים. בנוסף, הקונגרס הקציב 290 מיליון דולר לשנת 2005 כדי לחקור האם ניתן לבצע את משימת השירות באמצעות רובוטים. זה יבדק במשך השנה הזו".

 

"כמו כן, תהיה בחינה ראשונית של התכנון בפברואר או מרץ, שבסופה נדע אם זה מעשי או לא בספטמבר. העניין הוא שהמשימה הרובוטית הרבה יותר יקרה מאשר מעבורת. מחירה עשוי להגיע למיליארד וחצי דולרים. אז בוא נאמר באופטימיות זהירה שהאבל יקבל משימת שירות עד 2008 ואז יוכל לחיות עוד חמש שנים מעבר לזה".

 

האם המחליף 'טלסקופ ווב' יהיה דומה להאבל?

 

"טלסקופ החלל ג'יימס ווב לא דומה בכלל להאבל למרות שהוא גם ינוהל מהמכון שלי. הוא טלסקופ יותר גדול, 6 מטרים במקום 2.4 מטרים. הוא רואה רק באינפרה אדום, כלומר רק קרינת חום ולא כפי שהאבל רואה באור הנראה וגם באולטרה סגול, והוא גם לא יהיה במסלול קרוב לכדור הארץ, כזה שמאפשר משימת שירות".

 

 

 

"הוא יהיה בנקודה הנקראת L2 – נקודת לגראנז' השניה שנמצאת בערך 1.6 מיליון קילומטרים מכדור הארץ. הסיבה שהוא צופה באינפרה אדום היא כי היקום מתפשט, הקרינה מוסטת יותר ויותר לכיוון האדום ולכן אם אתה רוצה לראות את היקום כפי שהוא היה ב-100-200 מיליון השנים הראשונות, כדאי להסתכל באינפרה אדום".

 

אז למה לא בנו משהו דומה להאבל בתחום האור הנראה, ואז אולי לא היה צורך במשימת שירות?

 

"הטכנולוגיה השתנתה, אבל גם האבל השתנה. בכל משימת שירות העלינו אליו מכשירים חדשים. זה כאילו שיש לך מכונית. אולי לא החלפת את הגוף אבל הכנסת כמה תיקונים ל'בודי. זה מה שקרה להאבל כל שלוש שנים - מכשירים חדשים. לאחרונה שמנו Advanced Camera שמוציאה תמונות נהדרות, שאגב נעשתה באמצעות הקולומביה".

 

אוקיף אמר שכולם כעסו על שפיכת הכסף על מכשיר שלא רואה טוב, ופתאום זה הפך למכשיר שאי אפשר בלעדיו?

 

"ברגע שאוקיף הודיע בינואר שלא תהיה עוד משימת שירות להאבל, כולם פתאום התעוררו. הוצפנו במכתבים, אימיילים. אני הופעתי פעמיים בתוכנית '60 דקות'. גם הקונגרס התגייס. פתאום שתי המפלגות אמרו שזה המכשיר המדעי הכי גדול שיש לנו ואנחנו לא יכולים לתת לו למות".

 

"האבל מבחינה זו עשה משהו ששום דבר לפניו לא עשה. הוא פשוט הביא את המדע לבתים. אוקיף אמנם עצר את משימת השירות באמצעות המעבורת, אבל הוא גם זה שהורה להתחיל את כל הניתוחים הללו של האם ניתן לעשות את זה באופן רובוטי".

 

אבי בליזובסקי הוא עורך אתר הידען 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האבל: עתיד ורוד?
צילום: נאס"א
צילום: רויטרס
שון אוקיף: התפטר מנאס"א
צילום: רויטרס
מומלצים