שתף קטע נבחר

המתנחלים הביאו יתומים ואלמנות ללחוץ על הרב

המתנחלים אינם חוסכים מאמצים לטרפד את כניסתה של יהדות התורה לממשלה, ובכך להביא לבחירות. במאמץ אחרון, הם שלחו את רבני ההתנחלויות לרבני הליטאים מחצרו של הרב אלישיב כשהם "מצוידים" ביתומים ובאלמנות מפיגועים. ראש המועצה האזורית גוש קטיף, אבנר שמעוני: "כל דבר כשר כדי לנסות להסביר ולשכנע מפני התוכנית המסוכנת"

מכבש לחצים על חצר הרב: רגע לפני הכרעתו של הרב אלישיב מנהיג הזרם הליטאי בסוגיית כניסת יהדות התורה לקואליציה, מפעילים רבנים בהתנחלויות לחץ כבד ביותר על רבני הזרם הליטאי ועל חצרו של הרב אלישיב. זאת כדי לטרפד את צירופה של יהדות התורה לממשלה, ובכך להוביל לבחירות. ל-ynet נודע שלחלק מהפגישות שקיימו רבני המתנחלים עם רבני הזרם הליטאי הובאו יתומים שאיבדו את הוריהם בפיגועים, אלמנות, ואפילו משותק מבית לווינשטיין.

 

בהבאת נפגעי הפיגועים ביקשו המתנחלים להמחיש לרבנים עד כמה הרסנית עלולה להיות תוכנית ההתנתקות. חלק מהרבנים הליטאים שאמורים להעביר את חוות דעתם לרב אלישיב גם קיבלו הרצאה ביטחונית מהאלוף במיל' יעקב עמידרור, שהיה מפקד המכללות.

 

במועצת גדולי התורה של דגל התורה (הכוללת שני ח"כים) יושבים 15 מבכירי רבני הפלג הליטאי. עליהם מופעל הלחץ העיקרי, שכן הם המשפיעים על הרב אלישיב. שלושת הח"כים של אגודת ישראל, המהווים את החלק השני של יהדות התורה, כבר קיבלו אישור מהאדמו"ר מגור להצטרף לממשלה. 

 

ל-ynet נודע שהמתנחלים הקימו צוות מיוחד בראשות ראש ישיבת תורת חיים בגוש קטיף, הרב שמואל טל, הנחשב לבעל קשרים עם הרבנים הליטאים. הרב טל אמר באחת הפגישות: "אני חרדי כמוכם, מדוע שתגזרו עלי כליה?". הצוות המיוחד שעצם קיומו נשמר בסוד, חרש את הארץ לאורכה ולרוחבה והציג בפני 15 הרבנים הליטאים את הסכנות הכרוכות בביצוע תוכנית ההתנתקות.

 

בחצרות הרבנים אומרים עוד, כי המתנחלים מיפּוּ את הדמויות המרכזיות שיכולות להשפיע על דעתו של הרב, ולעיתים הופעלו קרובי משפחה מדרגות שונות כדי ללחוש לרב את דעתם נגד התוכנית.

 

"כל דבר כשר כדי למנוע את התוכנית המסוכנת"

 

המתנחלים אינם מסתפקים בשכנוע החרדים ומפעילים לחצים כל העת גם על חברי סיעת יהדות התורה. כך למשל התקיימה משמרת מחאה מול ביתו של יו"ר הסיעה, ח"כ יעקב ליצמן. מתנחלות אף ביקשו להיפגש עם אשתו של ח"כ ליצמן, אך הוא מנע זאת.

 

ראש המועצה האזורית גוש קטיף, אבנר שמעוני, אמר ל-ynet כי עד כה הניבו המאמצים פירות. לדבריו, מהדיווחים שקיבל עד כה עולה כי שני רבנים אמרו בוודאות שהם נגד התוכנית ונגד כניסה לקואליציה, שלושה נוספים לא נתנו תשובה ברורה וטענו כי הם זקוקים לזמן נוסף על מנת להכריע. רק האדמו"ר מגור, מנהיג הזרם החסידי, הודיע כי אי כניסה של יהדות התורה תכניס חזרה את ש"ס.

 

הוא התייחס להבאתם של נכים ואלמנות לפגישות עם הרבנים: "מדובר בקבוצת רבנים רצינית מאוד, ולכן האנשים שנבחרים כדי לשכנע אותם לא הובאו בשל נכותם אלא בגלל איכותם", אמר שמעוני, "כל דבר כשר כדי לנסות להסביר ולשכנע מפני התוכנית המסוכנת".

 

המתנחלים לא ניסו לפי שעה להשפיע ישירות על הרב אלישיב, אם כי בני ביתו - בנותיו ונכדיו עוברים בתקופה האחרונה מסכת שכנועים. המתנחלים יודעים כי הרב אלישיב המכונה גם כפוסק הדור מכריע בסוגיות באופן קר ואינו מערב רגשות בהחלטותיו. המתנחלים פגשו את הרב בשבוע שעבר וניסו לדבר על ליבו. אבנר שמעוני מעיד כי הרב שמע אותם בקשב רב, שאל שאלות ענייניות אך לא נתן כל רמז כיצד יפסוק.

 

פסימיות בסביבת שרון באשר לפסיקת הרב אלישיב

 

גורמים בסביבתו של ראש הממשלה אמרו ל-ynet שהם פסימיים לגבי החלטת הרב וציינו כי ההיערכות לבחירות יצאה לדרך. גורם המקורב לשרון אמר כי ביומיים האחרונים נוצר נתק עם יהדות התורה, והעריך כי הסיכויים לכך שהרב אלישיב ייתן תשובה חיובית ויאשר תמיכה בתוכנית ההתנתקות "עומדים על 20 אחוזים, והסיכוי לבחירות הוא 80 אחוז".

 

גורמים אחרים בסביבת ראש הממשלה היו אופטימיים יותר, והעריכו כי הסיכויים לכך שהרב יתן תשובה חיובית עומדים על 50 אחוז. "קיימת אפשרות שהרב אלישיב יחליט לתמוך בכניסה לממשלה, בתנאי שיהדות התורה תוכל לקבל חופש הצבעה בכל הנוגע להתנתקות", אמר גורם בסביבת שרון ל-ynet. "מצב זה עדיף על לאו מוחלט, משום שבכנסת יש רוב להתנתקות".

 

בהתייחס לאפשרות שהעבודה תתנגד ל"סידור" הזה, אמר הגורם: "העבודה לא תתנגד. הם רוצים להיכנס כבר לממשלה, כך שאני לא מאמין שתהיה בעיה איתם". יצויין כי במהלך המשא ומתן הקואליציוני התנו אנשי העבודה את צירוף המפלגות החרדיות בכך שיתמכו תמיכה מלאה בנסיגה מעזה.

 

מנגד, בכירים בעבודה, שותפתו החדשה של שרון לקואליציה, אמרו: "אף אחד כבר לא יודע למה נערכים אצל ראש הממשלה. שרון צריך לצרף לקואליציה גם את עם אחד, ויחד עם פריצקי ונודלמן הוא יכול לקבל ממשלה יציבה, לפחות על הנייר. הממשלה הזאת גם לא נוגדת את החלטת הליכוד, שכן החרדים יהיו אלה שיגידו לא".

 

בסביבת שרון החלו לפזר הלילה איומים להעלות את אחוז החסימה לחמישה אחוזים, אם יהדות התורה לא תצטרף לממשלה. לדברי גורם בסביבת ראש הממשלה, "הרעיון הזה מתגלגל, והוא יכול לתפוס תאוצה. לא מן הנמנע שביום שני הבא נביא הצעה להעלות את אחוז החסימה, וזה יפגע קשה גם ביהדות התורה וגם במרצ. גם לנו וגם למפלגת העבודה יש אינטרס כזה, וגם בשינוי לא יתנגדו".

 

בעבודה אמרו כי "באופן עקרוני אין לנו בעיה עם זה", אולם דחו את האפשרות וכינו אותה "איום סרק ילדותי". גם יו"ר שינוי, ח"כ יוסף לפיד, לא הביע התנגדות לרעיון, ולא פסל אותו על הסף.

 

ראש הממשלה ביקר בחריפות רבה את המורדים ובראשם ח"כ עוזי לנדאו, בישיבת סיעת הליכוד בכנסת, והאשים אותם בכך שהתנגדותם לצירופה של העבודה תוביל להפלת הליכוד מהשלטון. שרון מתח ביקורת חריפה על המכתב ששיגרו 13 ח"כים "מורדים" ליהדות התורה ואמר כי המכתב פגע במו"מ הקואליציוני עם המפלגה החרדית.

 

אלא שגם שרון יודע כי המתקפה נגד מתנגדיו אינה קשורה למכתב, שכן איתו או בלעדיו - יש רוב בכנסת להרכבת הממשלה. בכירים בלשכת ראש הממשלה הודו בשיחה עם ynet כי אין כל קשר בין המכתב ובין המתקפה נגד המורדים.

 

לדברי בכיר בלשכה, "המתקפה הזאת נועדה להכין את הקרקע ליום שאחרי, למקרה שלא תקום ממשלה עם החרדים והולכים לבחירות. עושים הכל כדי שנוכל לומר, בגללם ממשלת הליכוד נפלה. בגלל המורדים, הליכוד נאלץ ללכת לבחירות. המהלך הזה נועד כדי שיהיה את מי להאשים".

 

גורם המקורב לשרון הסביר אמש: "ראש הממשלה מכוון לשני קהלים: קהל המתפקדים בליכוד שיצטרכו להכריע בינו ובין נתניהו בפריימריס, וציבור חברי המרכז שיצטרכו לבחור את חברי הכנסת ולפגוע במורדים. אריק רוצה סיעה פחות 'לעומתית' אחרי הבחירות הבאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
מחכים למוצא פיו. הרב אלישיב
צילום: זום 77
צילום: אלכס קולומויסקי
לחצים על אגודת ישראל
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: רויטרס
האם יילך לבחירות? אריאל שרון
צילום: רויטרס
כל האמצעים כשרים. אבנר שמעוני
מומלצים