שתף קטע נבחר

אבו-עלא ל-ynet: מצפים למו"מ עם ממשלת האחדות

ראש הממשלה הפלסטיני אופטימי נוכח האפשרות שתוכנית ההתנתקות תהפוך למהלך דו-צדדי, אבל בשטח לא מזהה כל שינוי: "לא נקבל ביס שכבר לעסו אותו, נסיגה פה וחומה שם. ההסלמה הישראלית רק מלבה את השנאה"

"אנו קוראים להסכם הפסקת אש דו-צדדית בינינו לבין הישראלים. אם הממשלה החדשה בישראל תהיה רצינית - יש אפשרות אמיתית ליצירת אווירה חדשה, שתטיב עם שני העמים". כך אומר בראיון ל-ynet ראש הממשלה הפלסטיני, אבו-עלא. הוא מביע תקווה שלאחר הבחירות ברשות וכינון ממשלה חדשה בישראל, ניתן יהיה לשוב לשולחן המו"מ.

 

שלושה ימים לפני הבחירות, המצב מתאפיין בעיקר בהסלמה ברצועה ובאיומים הנשמעים בישראל לעכב את ההתנתקות.

 

"האיומים וההסלמה של ישראל לא משרתים את מערכת הבחירות ולא את תהליך השלום. אנו קוראים לממשלת ישראל לנקוט בצעדים אמיתיים כדי שיתקיימו בחירות דמוקרטיות באווירה שקופה וחיובית, כך שיהיה אפשר לצאת מהבחירות מחוזקים, לקראת חזרה לשולחן המו"מ. האיום של ישראל להסלים את הפעולות הצבאיות ברצועה מציב סימן שאלה סביב הסיכוי להגיע לכך, ועל כוונותיה של ממשלת ישראל".

 

מתי צפויה נסיגת צה"ל מהיישובים הפלסטינים, לקראת הבחירות?

 

"היינו רוצים שהנסיגה תהיה לפני 72 שעות ושתימשך הרבה אחריה, ושזו תהיה נסיגה אמיתית, שתגיע עד לעמדות של לפני ספטמבר 2000. אנו לא רוצים מצב של נסיגה מפה וכניסה לשם. אנו מקווים שהנסיגה, אם תהיה משמעותית, תהווה צעד בונה אמון בין שני הצדדים. אני קורא לממשלת ישראל לבחון זאת ברצינות, כי יש הזדמנות חיובית ואין מקום למשחקים ולתמרונים".

 

אם תהיה נסיגה והאש תימשך, ואם למרות קריאתכם לפלגים לא לתת לישראל תירוץ, ירי הטילים נמשך - לאן הולכים הדברים?

 

"אנו מחויבים לכל ההסכמים ולאי-פגיעה באזרחים. אנו דחינו ודוחים כל פגיעה באזרחים ישראלים בתוך ישראל. הדרישה שלנו היא למעשה להפסקת אש דו-צדדית ואמיתית כדי ליצור אווירה חדשה שתסייע להחזיר את האמון בין שני העמים ושני הצדדים, ותאפשר חזרה לשולחן המו"מ. זהו היעד החשוב ביותר וזהו הרצון שלנו, אבל לצערי ישראל ממשיכה בבניית הגדר, ממשיכה במדיניות הסגרים והמחסומים, ממשיכה בחיסולים. כל זה לא מסייע ליצירת האמון והאווירה שהזכרתי, אלא רק מעמיק את השנאה".

 

אתה מזכיר את כל אלה, ומתעלם מנחישותו של שרון להיאבק במתנחלים, הן במקרה ההתנתקות והן במקרה של המאחזים הלא חוקיים.

 

"אנו רוצים לראות פעולה ישראלית אמיתית, שתצביע על כוונה רצינית ללכת לתהליך שלום במסגרת מפת הדרכים. יש אנשים שסבורים שהעימות של שרון מול המתנחלים הוא סוג של תימרון ומניפולציה מדינית. אני לא אומר זאת, אבל ברור שאם ממשלת ישראל רוצה משהו, מעוניינת בו ושואפת להגיע אליו, היא משיגה אותו כפי ששרון הוכיח זאת בעצמו, כאשר הוא זה שפינה את המתנחלים בימית לאחר שממשלת ישראל החליטה על כך".

 

האם אתם מצפים לתנופה מחודשת בתהליך המדיני, לאחר הקמת ממשלת האחדות בישראל?

 

"אנחנו אכן מקווים לכך ומצפים לשיתוף פעולה עם ממשלה ישראלית רצינית בכוונותיה לשוב למו"מ. אנו עומדים בפני צומת: אם תהיה גישה רצינית ואמיתית לחזור למו"מ ולדון בסוגיות הקבע – קץ הכיבוש, הקמת מדינה פלסטינית עצמאית וברת קיימא בשטחי 67', עם פתרון צודק ומוסכם לבעיית הפליטים – אז נוכל לפעול יחדיו ליצירת תקופה של חיים חדשים לשני העמים. אבל אם מדובר במדיניות חד-צדדית, עם נסיגה פה ובניית גדר שם – שום דבר לא יתקדם ולא ישתנה".

 

האם אתם מעוניינים בשיתוף פעולה אמיתי בסוגיית ההתנתקות, והאם ביכולתכם לעשות זאת?

 

"אנחנו לא מוכנים לקבל ביס שכבר לעסו אותו, זה לגבי ההתנתקות. אבל מה שחשוב הוא איפה עומדת התוכנית מבחינת מפת הדרכים. צריך שכל נסיגה תהיה חלק ממכלול, ושתהיה זו נסיגה כוללת ומלאה. אם תהיה נסיגה לא מתואמת, ומבלי שמוסכם עליה במסגרת הסכם ובמסגרת תוכנית מדינית, גם לא תהיה שום התחייבות שלנו לכלום במקרה כזה".

 

מדבריך ניתן להסיק שלא ברור אם יהיה לישראלים שקט לאחר הנסיגה מעזה.

 

"מה שצריך קודם כל הוא שלעם שלנו יהיה שקט ויהיה ביטחון. מה שאני אומר זה שצריך שהכל ייעשה בהסכמה ובתיאום וכחלק ממפת הדרכים, כדי שכל צד יבצע את התחייבויותיו הנגזרות ממפת הדרכים".

 

לאחרונה דווח על מתיחות בינך לבין אבו-מאזן ועל ניסיון מצרי להפיג מתיחות זו.

 

"אלה דברים חסרי שחר. יחסיי עם אחי אבו-מאזן חזקים וטובים מאוד. אני מאלה שבתוך תנועת הפתח פעלו בכל הכוח לבחירתו כמועמד התנועה, ואלמלא תפקידי הרשמי הייתי היום אחד מראשי מערכת הבחירות שלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"מלבים את השנאה". אבו-עלא
צילום: איי פי
צילום: איי פי
"הייתי עומד בראש הקמפיין". אבו-מאזן
צילום: איי פי
צילום: אורי פורת
"האיש שפינה את ימית". שרון
צילום: אורי פורת
מומלצים