שתף קטע נבחר

עשרות אלפי חורים שחורים במרכז הגלקסיה

אסטרונומים שהשתמשו בטלסקופ החלל צ'אנדרה טוענים כי עשרות אלפי חורים שחורים קטנים מקיפים את החור השחור הגדול במרכז גלקסיית שביל החלב. החורים, בעלי המסה הקטנה, נדדו כנראה לליבת הגלקסיה במשך כמה מיליארדי שנה

עשרת אלפים ואולי אף עשרים אלף חורים שחורים קטנים מקיפים את החור השחור הגדול שבמרכז גלקסית שביל החלב, כך אומרים אסטרונומים שהשתמשו בטלסקופ החלל צ'אנדרה, המצלם בתחומי קרינת ה-X. מדובר בחורים שחורים קטנים ובעלי מסה קטנה (מסה של כוכב אחד או כמה כוכבים), שנדדו כנראה לליבה של הגלקסיה במהלך כמה מיליארדי שנים.

 

החוקרים חזו לא מכבר כי חורים שחורים ינועו לעבר המרכז בתהליך המכונה dynamical friction (חיכוך דינמי), כאשר הם מחליפים מיקומים עם כוכבים בעלי מסה קטנה יותר ודוחפים אותם לקצוות הגלקסיה. הצוות מצא כמה גופים פוטנציאליים כחורים שחורים בטווח של שלוש שנות אור מהחור השחור הסופר מאסיבי, וחישבו כי עשויים להיות שם אפילו 20 אלף חורים שחורים.

 

 

 

תהליך זה גם עשוי לעזור למדענים להעריך כיצד גדל החור השחור במרכז הגלקסיה. תוכנית זו היא חלק מפרויקט הניטור של האיזורים סביב סאגיטריוס A* או בקיצור Sgr A*, החור השחור הסופר מאסיבי שבמרכז הגלקסיה. האיזור של מרכז הגלקסיה נצפה בידי צ'אנדרה 16 פעמים בשנים 1999-2004 תוך שימוש בספקטרומטר ה-CCD המתקדם של צ'אנדרה (ACIS).

 

אבי בליזובסקי הוא עורך אתר הידען

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שביל החלב: רוחש עשרות אלפי חורים קטנים
צילום: נאס"א
מומלצים