שתף קטע נבחר

משפחות הניספים בשואה: אין למי לפנות בעניין החשבונות

למרות שהוועדה לאיתור נכסי קורבנות השואה חשפה אלפי חשבונות של נספים, מצויים בני המשפחות הרלוונטיים בחוסר וודאות. בינתיים, אין למי להפנות שאלות בכנסת, גם לא בבנקים ואפילו לא במשרד האפוטרופוס הכללי. קולט אביטל: "האטימות נמשכת, האזרחים נתקלים בדלת סגורה ועבה עוד יותר". חקיקה להקמת גוף מיוחד עשויה לפתור את הבעיה

יממה לאחר פרסום הדו"ח המסכם אודות חשבונות הבנקים הרדומים של קורבנות השואה, מתברר כי הדרך אל הפיצויים עודנה ארוכה.

 

הוועדה סיימה עבודה של ארבע שנים, וחשפה 9,000 חשבונות של קורבנות שואה, שמצויים בבנקים בארץ או בידי האפוטרופוס הכללי, האמון על הבנקים מטעם משרד המשפטים. עם זאת, אין גוף שיכול לעזור למשפחות לקבל את הכסף האבוד.

 

בני משפחות שהתקשרו לאפוטרופוס הכללי כדי לברר פרטים על החשבונות שנעלמו, נתקלו בקשיים ביורוקרטים ונשלחו חזרה לוועדה ללא תשובות.

 

כך ארע לחווה, שסיפרה ל-ynet: "בן דודו של אבי נרצח על ידי הנאצים. עשרות שנים ידענו שיש כסף בחשבון שלו בשוויץ, אך כל הגופים שפנינו אליהם, כמו האפוטרופוס הכללי ובנק לאומי, טענו בתוקף כי אין חשבון כזה. בשלב מסוים אף שלח לנו האפוטרופוס הכללי הקודם רשימה מלאה של שמות, כדי להוכיח שבן דודנו אינו ברשימה. גם ברשימה שקיבלנו מבנק לאומי בן דודי לא הופיע".

 

לאחר שפורסמה הרשימה של הוועדה לאיתור נכסי נספי השואה, הוסיפה, "קיבלתי טלפון מבעלי שהיה נסער, והודיע לי כי בן דודי נמצא ברשימה. צמרמורת אחזה בי. מיד התקשרתי לכנסת. הם הפנו אותי למשרד המשפטים, שהפנה אותי לאפוטרופוס הכללי. המזכירה במשרד האפוטרופוס הכללי לא הבינה מה אני רוצה, ואמרה לי בזו הלשון: 'מה את באה אלינו, תלכי לכנסת'. אני לא מבינה מה עלי לעשות"?

 

רוב התיקים בידי האפוטרופוס

 

חוק האפוטרופוס הכללי קובע, כי הוא הגוף האחראי על הנכסים של אזרחים שנפטרו או של בני משפחותיהם. רוב התיקים שאיתרה הוועדה הועברו לטיפול האפוטרופוס. בתקופה בה כיהן יוסי ביילין כשר המשפטים, הוקמה יחידה מיוחדת, שתפקידה לחפש באופן אקטיבי יורשים ולטפל בנכסיהם.

 

ח"כ יוסף לפיד אמר כי חזה את המצב שבו עם פרסום הדו"ח, לא יהיה מי שיישם את מסקנותיו. לכן, יזם הצעת חוק להקמת גוף, אשר יאסוף את פרטי החשבונות מהבנקים ואת פרטי הרכוש מהאפוטרופוס הכללי, ויאתר את היורשים. החוק אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה והונח על שולחן הכנסת. הבוקר שוחח ח"כ לפיד עם שרת המשפטים, ציפי לבני, וביקש ממנה שתזרז את החקיקה כדי לפתור את הבעיה.

 

גורמים במערכת הפוליטית מאשימים את האוצר, שמעכב לטענתם את יישום המסקנות.יו"ר הוועדה שעסקה בנושא, ח"כ קולט אביטל, זועמת על התנהלות משרד המשפטים והאפוטרופוס הכללי: "פרסמנו רשימה מסודרת ובסופו של דבר כאשר פונים האזרחים לאפוטרופוס והם מגלגלים אותם חזרה אלינו. האטימות נמשכת. שום דבר לא השתנה גם לאחר שפירסמנו דו"ח שחשף את הליקויים. במקום להתייצב עם האזרחים ולפתוח דף חדש, הם נתקלים בדלת עבה וסגורה עוד יותר".

 

דובר משרד המשפטים, אליו משתייך משרד האפוטרופוס הכללי, מסר בתגובה: "מדובר בחשבונות שהיו בבנקים ונחשפו על ידי הוועדה. לאפוטרופוס הכללי אין כל מידע על חשבונות אלה, למעט הפרסום שנעשה על ידי הוועדה אתמול באינטרנט. אם יוחלט, שחשבונות אלה יועברו לטיפולו של האפוטרופוס הכללי, הרי שהוא יטפל בהם, כפי שנעשה על ידו כיום בנכסים שבאחריותו".

 

בתגובה הסבירה אביטל, כי "מדובר בתשובה אידיוטית לחלוטין. אצל האפוטרופוס הכללי שכבו 17 אלף תיקים, אנחנו האמנו שיש מבין התיקים גם כאלה של נספי שואה. הם אמרו שלא, ואז התחלנו בסריקה קפדנית, שהוכיחה שאכן הרוב הגדול של התיקים נמצאו אצלו. אפנה היום לשרת המשפטים כדי שלפחות מישהו יענה לאזרחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בן הדוד נספה. "אין למי לפנות" (ארכיון)
צילום: רויטרס
אתר הכנסת
אביטל. "תשובה אידיוטית"
אתר הכנסת
מומלצים