שתף קטע נבחר

מנהל הבנק העולמי בשטחים: "לא נקנה נכסים של מתנחלים"

בשיחה עם ynet מגלה נייג'ל רוברטס כי הבנק העולמי לא מקבל את יוזמת מינהלת ההתנתקות ולא ישלם עבור חממות גוש קטיף. לדבריו, "על פי החוק הבינלאומי ההתנחלויות בעזה אינן חוקיות. לכן ישראל לא יכולה להפיק רווחים מנכסים שנבנו שם, לא מהפלסטינים וגם לא מאף גורם אחר". על פי הבנק העולמי, "אם ישראל תהרוס את בתי המתנחלים - היא תצטרך לפנות גם את ההריסות"

ראש מינהלת ההתנתקות, יונתן בשיא, הציג בפגישה עם חקלאים את היוזמה שהחממות שיפונו מגוש קטיף יימכרו על כל ציודן לבנק העולמי, ויועברו לפלסטינים. אולם, נייג'ל רוברטס, מנהל הבנק העולמי בשטחים, אומר היום (ה') ל-ynet: "לא נקנה נכסים של מתנחלים ברצועה". הוא העריך כי אף גוף בינלאומי אחר לא יוכל לעשות כן.

 

רוברטס, האחראי על נציגות הבנק העולמי בשטחים, מסביר מדוע הכוונות הישראליות למכור את החממות לבנק העולמי לא יוכלו לצאת לפועל: "בעניין הזה הקהילה הבינלאומית לא תוכל לסייע. ברור לי שבתוך ישראל זה מהווה בעיה אך אין לנו מה לעשות בנידון. על פי החוק הבינלאומי ומנקודת המבט הפלסטינית ההתנחלויות בעזה אינן חוקיות. לכן ישראל לא יכולה להפיק רווחים מנכסים שנבנו שם, לא מהפלסטינים וגם לא מאף גורם אחר.

 

"כשזוהי עמדתם של הפלסטינים, זה הופך את הנושא למסובך יותר לכל גורם בינלאומי במימון דבר כזה. הערכתי היא שבגלל שמדובר בנושא כל כך מעורר מחלוקת מבחינת הפלסטינים יהיה קשה מאוד לערב גוף בינלאומי בהעברת נכסים כאלה. לכן אנחנו איננו מתכוונים לעשות זאת והבהרנו לישראל היטב את עמדתנו בנושא".

 

"ישראל תצטרך לפנות גם את ההריסות"

 

בהתייחסו למה שייעשה בבתים פרטיים של מתנחלים שיפונו במסגרת תוכנית ההתנתקות אומר רוברטס כי אם ישראל הורסת את הבתים היא תצטרך גם לפנות את ההריסות: "להבנתי, הדברים עוד לא נקבעו סופית אך הפלסטינים סבורים שאותם בתים לא מתאימים לדרישות הסוציו-אקונומיות שלהם (הפלסטינים זקוקים לרבי קומות ד.ב-נ). מצד שני, אם הבתים ייהרסו אז הפלסטינים היו רוצים לראות את ההריסות נלקחות משם, שזהו תהליך קשה ויקר. עמדתם כרגע היא שהם לא זקוקים למבנים למעט כמה יוצאי דופן אך הם גם לא זקוקים להריסות".

 

בתשובה לשאלה האם הוא רואה אפשרות ליישב פליטים במקומות שיפונו, אמר רוברטס: "בתיאוריה נניח שבונים 5,000 יחידות דיור במקומות ברצועה. אפשר להיות בטוחים שרבים ממי שיבואו לגור בהם מוגדרים היום כפליטים אך אם מישהו סבור שזאת תהיה תשובה סופית לבעיה שלהם – זוהי שאלה פוליטית שצריכה להיפתר בהידברות בין הממשלות. בעיית הפליטים, כמו נושא הפיצוי, תיפתר רק בהסכם שלום. אלה הן שאלות שקשורות להסדר הקבע בדיוק כמו נושא הגבולות וירושלים, דבר שהצדדים יעסקו בו כשיקיימו מו"מ על הסדר הקבע".

 

בהתייחסו לדרכים, בהן הבנק העולמי יכול לסייע בתהליך ההתנתקות, אמר: "הקהילה הבינלאומית רוצה לעזור לישראל לגרום להתנתקות להצליח. אנו יכולים לעזור בסיוע בינלאומי לשדרג את המעברים ואת נקודות הבדיקה לאורך הגבול עם ישראל כמו בג'למה ובארז".

 

בהתייחסו לפיגועים בקרני, ארז ורפיח שמתבצעים על ידי פלסטינים בנקודות שמשמשות עורקי החיים של משפחות פלסטיניות רבות, אמר רוברטס: "זה לא יכול להמשך כך. אם יש אירועים כאלה שחוזרים על עצמם יהיה בלתי אפשרי לקדם את הכלכלה הפלסטינית ולאפשר לה להתאושש ובמובן הזה זה מסוכן מאוד".

 

המתנחלים: "הרצחת, וגם ירשת"

 

בתגובה להצעת מינהלת ההתנתקות, אומר דובר מועצת חוף עזה, ערן שטרנברג: "שוב מוכח השקר והצביעות שמלווים את זוועת הגירוש כשעליהם מכסה ממעל יונתן בשיא בחיוך נחמד. בהחלטת הממשלה נאמר בפירוש כי הקרקעות והרכוש שלא ייהרסו יועברו לידי גורמים שאינם מעורבים בטרור. הצעה זו שמה את החלטות הממשלה ללעג ולקלס ומגבירה את ביטחוננו שאבסורד זה יקרוס".

 

עוד אמר שטרנברג: "אני מניח שברשות יחלקו את הרכוש למשפחות המחבלים עם עדיפות למי שרצח יותר, ובכך מעניק שרון משמעות מצמררת לפסוק 'הרצחת וגם ירשת'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוברטס. "לא נקנה"
בשיא. הציג את היוזמה לחקלאים
צילום: איי פי
התנחלות בגוש. תמונת ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים