שתף קטע נבחר

חייל ביים אפילפסיה, שוחרר, התחרט - ונכלא

חייל שהחל דרכו כלוחם, החליט לקחת פסק זמן מהשטח. הוא הסביר לוועדה רפואית כי לקה בהתקף אפילפסיה, ובצה"ל השתכנעו ושלחו אותו הביתה. אך ייסורי המצפון עשו את שלהם, והוא הודה ששיקר. בית הדין הצבאי: "הקלות הבלתי נסבלת שבה קיבל הנאשם פטור לתקופה כה ארוכה מעוררת תמיהה רבה"

מי אמר שקשה להשתחרר? א', בן 21 מאזור ירושלים, הצליח להשתחרר משירות, לאחר שידע לתאר בפני רופא צבאי תסמינים של התקף אפילפטי, שחברו לוקה בהם. הרופא השתכנע, וועדה רפואית שחררה אותו משירות. 

 

בית הדין הצבאי של זרוע היבשה גזר אתמול (יום ב') על החייל חודש מאסר בפועל, שלושה חודשי עבודות צבאיות וחמישה חודשי מאסר על תנאי למשך שנתיים, לאחר שנעדר משירות צבאי במשך 21 חודשים. 

 

הפרשה החלה במארס 2002, ארבעה חודשים לאחר שא', בעל פרופיל רפואי 97, התגייס לצה"ל ושירת כלוחם. הוא התייצב בחדר מיון בבית חולים בבירה ומסר לרופא כי הוא סובל מסמינים של התקף אפילפטי. רק בדיעבד נודע כי כל מה שאמר היה שקר, והוא תאר למעשה תסמינים בהם לקה חברו.

 

החייל "החולה" הופנה לוועדה רפואית, וזו, על סמך אותו סיפור משכנע, העניקה לו לאחר כבוד פרופיל 24 שפוטר אותו לשנה משירות צבאי. א' פשט מדים ושב לביתו.

 

ביוני 2003 התוודה א' בעת ביקורת אצל נוירולוג צבאי כי המחלה לא הייתה ולא נבראה. הוועדה הרפואית השיבה לו את הפרופיל הרפואי המקורי והוא שב לצה"ל לתפקיד מנהלה. א' ידע כי הוא מפליל את עצמו ועלול להענש, אך היה מוכן לשאת בתוצאות. לדבריו, עשה זאת כדי לסעוד את אביו החולה.

 

נסיבות חסרות תקדים

 

תחילה הגישה הפרקליטות הצבאית כתב אישום כנגד א' בעבירה של שחרור במרמה, שהעונש המרבי עליה הוא 10 שנות מאסר, אולם לבסוף יוחסה לנאשם עבירה חמורה פחות - התחלות. 

 

"נסיבות המקרה שלפנינו הן חסרות תקדים ויוצאות דופן מבחינת התוצאה שנגרמה מ'התחלות' הנאשם", כתבו שופטי בית הדין, בראשות אב בית הדין סא"ל אהרון משניות.

 

השופטים אמנם לא חסכו מילים על מעשה המרמה של א', אך גם ציינו לזכותו כי התוודה על מעשיו והשלים את שירותו הצבאי הנותר.

 

אולם מעבר לגזר הדין העבירו השופטים גם מסר למערכת הרפואית בצה"ל: "קשה להשתחרר מן התחושה שגם לגורמי הרפואה יש חלק לא מבוטל בתוצאה החמורה שנגרמה במקרה. ניתן היה לצפות שטענותיו הכוזובות של הנאשם ייבדקו כראוי, ואולי אם הייתה מתבצעת בדיקה רפואית מתאימה, ניתן היה לגלות את הכזב בשלב מוקדם יותר".

 

עוד ציינו השופטים, כי מהראיות שהוצגו בפניהם עולה כי תהליך הפטור "מעורר תמיהה רבה. דומה כי מתחייב בדק בית של גורמי הרפואה שהיו מעורבים בעניין". השופטים הורו להעביר העתק מגזר הדין לראש ענף מיון רפואי במפקדת קצין הרפואה הראשי בצה"ל.


פורסם לראשונה 24/01/2005 23:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הוריד פרופיל. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים