שתף קטע נבחר

האו"ם: בדרפור בוצע הרג המוני אך לא רצח עם

וועדה מיוחדת של הארגון פירסמה הלילה דו"ח בנושא המשבר בחבל דרפור שבסודן, שהוגדר כ"משבר ההומניטרי החמור ביותר בעולם כיום". הוועדה ציינה כי לא מדובר ברצח עם, אך אין בכך כדי להפחית מחומרת המעשים - אותם המליצה להעביר לבית הדין הבינלאומי הפלילי

ועדה של האו"ם שחקרה את האלימות בחבל דרפור שבמערב סודן קבעה הלילה (יום ג') בדו"ח שפירסמה כי ממשלת סודן והמיליציות הסרות למרותה ביצעו הרג המוני, גירוש וייתכן אף שביצעו פשעי מלחמה. עם זאת, הדו"ח קבע כי המעשים אינם ראויים להגדרה של "רצח עם".

 

הוועדה המליצה להעביר את חקירת העדויות, המצביעות על הרג אזרחים, עינויים, מעשי אונס וגזל, לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג. גורמים בינלאומיים אמרו שהגדרה של המעשים "רצח עם" הייתה מאלצת את מועצת הביטחון לדון בנושא ולנקוט בסנקציות על סודן, והדבר היה מקשה על האו"ם לשלב את ממשלת סודן במאמץ הבינלאומי לטפל במשבר.

 

האו"ם כינה אשתקד את המשבר בחבל דרפור כמשבר ההומניטרי "החמור ביותר בעולם" כיום. במהלך הקונפליקט באזור, בין הממשלה והצבא והמורדים של ארגון "צבא השיחרור הסודני", נאלצו כשני מיליון אזרחים לעקור מבתיהם. כ-70 אלף מתוכם, על פני נתוני האו"ם, מתו מרעב וממחלות. אלפים נוספים מתו בלחימה, אך קשה לדבר על מספרים מדוייקים בשל היעדר מידע ונתונים.

 

הוועדה נזהרה מאוד בדו"ח מלהכריע באופן נחרץ לגבי אופי הפרת זכויות האדם שביצעו הממשלה בחרטום. עם זאת, כתבו חבריה כי חלק מהמתקפות בדרפור עלולות לענות על ההגדרה של "פשעים נגד האנושות". בדו"ח נכתב כי קבוצות המיליציות הערביות הקרויות "ג'נג'וויד", הפועלות בחסות הממשלה ומבצעות טיהור אתני של תושבי דרפור השחורים, אשמות במעשים שהצטברו לכדי פשעי מלחמה. כמו כן נכתב כי גם קבוצות המורדים מקרב תושבי דרפור ביצעו "פשעי מלחמה".

 

הוועדה הזהירה כי "אין במסקנה לפיה לא היתה מדיניות של רצח בדרפור על ידי הממשלה ורשויותיה - לא ישירות ולא באמצעות המיליציות שבשליטת הממשלה - כדי להפחית מעוצמת הפשעים שבוצעו באזור".

 

הוועדה המליצה כאמור להפנות את תיק דרפור לבית הדין הבינלאומי הפלילי, והדגישה כי ישצורך בפעולה מהירה. "הפרות חמורות של זכויות האדם הבינלאומיות נמשכות באזור על ידי כל הצדדים", כתבה.

 

ההמלצה הזו עלולה לעורר מתיחות קשה במועצת הביטחון. ארה"ב היא מתנגדת מסורתית להפעלת בית הדין הפלילי הבינלאומי מחשש שהדבר יוביל להגשת תביעות נגד אזרחיה וחייליה ממניעים פוליטיים. 

 

ארה"ב, שהייתה זו שהגדירה אשתקד את הנעשה בדרפור כרצח עם, עשויה אם כן להפעיל את זכות הווטו שלה נגד מהלך שכזה. תחת זאת מציעה ארה"ב לקדם הצעה אחרת, במסגרתה יוקם בית דין מיוחד שיחקור את הפשעים בדרפור, בשיתוף עם האיחוד האפריקני, כמו שהיה במקרה של רואנדה. מנגד ציינו גורמים בינלאומיים שהקמת בית דין מיוחד היא מהלך מיותר ובזבזני.

 

הדו"ח הוגש רק שבועות אחדים לאחר שנציגי המורדים חתמו עם נציגי הממשלה על הסכם שלום ששם קץ לכמעט שלושה עשורים של מלחמת אזרחים במדינה. ואולם ההסכם מתייחס למצב השורר בין דרום המדינה לצפונה, ואינו כולל בתוכו את הקטל הנמשך בדרפור שבמערב המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
המשבר החמור בעולם. דרפור
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
רעב ומחלות. 70 אלף נהרגו
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
שני מיליון פליטים
צילום: איי אף פי
מומלצים