שתף קטע נבחר

ההתנתקות: לא תתאפשר הקמת יישוב חלופי בגדה

השר שטרית הודיע בוועדת חוקה שמינהלת ההתנתקות מחפשת פתרונות רק בגליל ובנגב, ובשל התחייבויות בינלאומיות של ישראל - לא יוקמו יישובים חדשים למפוני קטיף בגדה. לקראת אישור חוק פינוי פיצוי, מתברר שלממשלה אין רוב בוועדת הכספים ובוועדת החוקה. 38 משפחות מניסנית ואלי סיני חתמו על הסכם למעבר לבת-הדר שליד אשקלון

הממשלה לא תאפשר מעבר של קבוצות מתנחלים, שיפונו במסגרת ההתנתקות, ליישוב מחדש בשטחי יהודה ושומרון - כך הבהיר היום (ג') השר מאיר שטרית, האמון על קידום חוק פינוי-פיצוי מטעם הממשלה.

 

הבוקר הודיעה מינהלת ההתנתקות כי חתמה על הסכם זיכרון דברים עם 38 משפחות מאלי סיני וניסנית שבצפון הרצועה, במסגרתו הן יעברו ליישוב הקהילתי בת-הדר, שנמצא ברחק שני ק"מ דרומית לאשקלון. הן צפויות לקבל חצי דונם קרקע בתמורה לקרקע שיש להן כיום. מימוש ההסכם מותנה בהעברת חוק פינוי-פיצוי בקריאה שניה ושלישית בכנסת.  

 

הממשלה מתכוונת להביא את חוק פיצוי פינוי לקריאה שנייה ושלישית בשבוע הבא, למרות שלא מובטח הרוב הדרוש לאישור החוק, הן בוועדת הכספים והן בוועדת החוקה. הבעיה הקשה יותר מבחינת אישור החוק נמצא בוועדת הכספים.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב ליצמן (אגודת ישראל), לא יהיה נוכח בדיונים במהלך כל שבוע הבא בשל מות אימו. חבריו לסיעה, ח"כ מאיר פורוש וישראל אייכלר, לא מוכנים לפי שעה להחליפו ולתמוך בממשלה. בנוסף יש ויכוח נוקב בליכוד על המחליף של היו"ר לשעבר, ח"כ אברהם הירשזון (ליכוד), שהפך לשר התיירות. ח"כ יחיאל חזן (ליכוד) שהיה ממלא מקום, דורש להפוך לחבר קבוע ולהתנגד לחוק, כך שמצב הכוחות כרגע הוא 9-7 נגד אישור החוק בוועדת הכספים.

 

גם בוועדת החוקה, המצב מבחינת הממשלה הולך ומסתבך. תמיכתו של ח"כ אברהם רביץ (דגל התורה) אינה מובטחת, שכן הדרישות שהציגה דגל התורה בנושא שירותי הדת עדיין לא באו לפתרונן. אם ח"כ רביץ יימנע וח"כ עזמי בשארה (בל"ד) שוב יימנע בהצבעה, כפי שאירע לפני חודשיים, החוק ייפול. נציגי הממשלה מאיימים כי אם לא יימצא הרוב, יועבר החוק המקורי ללא השינויים שנערכו בוועדות להצבעה במליאת הכנסת, שם - בקולות השמאל - מובטח רוב לחוק.

 

יישוב חדש בחולות חלוצה

 

בינתיים, נשלמות ההכנות לקראת הקמת יישוב חדש למפוני רצועת עזה באזור חולות חלוצה שבדרום הנגב. היום הוצגה תוכנית להקמת היישוב שלומית, שיכיל כ-500 משפחות. תוכנית היישוב מתואמת בין מנהל מקרקעי ישראל, משרד הפנים והמועצה האזורית אשכול. טרם נמסר אלו מופנים יאיישו את היישוב. הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז דרום השייכת למשרד הפנים, החליטה גם להרחיב את מושב מבקיעים, שבמועצה האזורית חוף אשקלון, גם כן לשם קליטת אוכלוסיית מפוני רצועת עזה, על-פי היערכות מנהלת סל"ע.

 

בדיון שהתנהל בוועדת חוקה, חוק ומשפט, ועסק בחוק הפיצוי התקוע, נשאל השר שטרית האם יתאפשר מעבר מתנחלים כגוש אחד לשטחי הגדה. הוא השיב בשלילה בהסבירו שבמסגרת ההבנות הבינלאומיות, אין לאפשר התיישבות חלופית ביהודה ושומרון לזו הנוכחית שברצועת עזה.

 

יו"ר ועדת המשנה לחקיקת חוק פינוי-פיצוי, אברהם (בייגה) שוחט (עבודה), ציין עם השלמת הדיון בוועדה, שמינהלת ההתנתקות מנסה לאתר שטחים חלופיים ליישוב מחדש אך רק בתוך שטחי מדינת ישראל הריבונית.  

 

בשיחה עם ynet אישר שטרית את הדברים: "המינהלת הונחתה למצוא פתרונות יישוב חלופיים בנגב ובגליל בלבד", אמר. באשר למי שיבקש לעבור לגדה באופן פרטי, ולא במסגרת של גוש התיישבות, הרי שעם כך אין כל בעיה: "כל תושב פרטי יכול במסגרת הפיצויים להתיישב היכן שירצה", הסביר השר. "התחייבויותיה הבינלאומיות של הממשלה קובעים שלא יעברו מפונים כקבוצות ליש"ע".  

 

יו"ר ועדת החוקה, מיכאל איתן, מתכוון להביא בקרוב את ראש מינהלת ההתנתקות, יהונתן בשיא, לשאת דברים בפני הח"כים הדנים בהצעת החוק, כדי להבהיר את הסוגייה.   

 

בימין הגיבו על הדברים בזעם. "שרון הוא מלך עירום, שכל הנמושות מהליכוד פוחדות להציג את ערוותו", אמר בני אלון (איחוד לאומי). "אין תמורה לעקירה אפילו בגושי התיישבות, שכביכול הנשיא בוש סמך ידו עליהם". לטענת אלון, ישנה הסכמה מוקדמת בין שרון לרייס (מזכירת המדינה האמריקנית), לפיה לא יישארו יהודים גם בגושי ההתיישבות. "הכל שקר וחוסר כבוד עצמי לעצמאות ישראל".

 

לקראת הצבעה: "החוק הלך לקראת המתנחלים"

 

הממשלה מקווה שמליאת ועדת החוקה תצביע על החוק כבר בשבוע הבא, וניתן יהיה להביאו למליאת הכנסת. "החוק שנכנס לוועדה הוא לא החוק שיוצא ממנה", אמר היום השר שטרית. "החוק השתנה לטובת המתנחלים מתוך רצון ללכת לקראתם". ח"כ צבי הנדל (איחוד לאומי) יצא במתקפה אישית נגדו: "אין ליכודניק שעושה זאת בחדווה כמוך. למה משרד התחבורה מטפל בזה? כי זה טרנספר".

 

יו"ר מועצת יש"ע, בנצי ליברמן, שהביא לדיון שמאי ופסיכולוג, טען לכל אורך הדרך שמדובר בחוק בלתי מוסרי, ולכן קוראת המועצה להפר אותו. "זהו חוק שאפילו במדינות העולם השלישי לא היו מעיזים להגיש", האשים. "ארבע שנים לקח לפנות את כלובי הדגים באילת, ואת המתיישבים מפנים במהירות שכזאת".

 

בינתיים, גם במשרד לאיכות הסביבה באים בתביעות לקראת הפינוי הצפוי, ואומרים כי "אסור שזו המדינית תהפוך סביבתית". השר שלום שמחון הפציר בראש הממשלה שלא יאפשר בניית יישוב חדש בחולות ניצנים: "אני סבור שיש להעניק למתיישבי גוש קטיף כל סיוע נדרש, בכלל זאת לאפשר יישובם מחדש באזורים כפריים. אולם אין לפתור בעיה אחת, חשובה ככל שתהיה, ביצירת פגיעה אנושה בטבע ובסביבה". 


פורסם לראשונה 01/02/2005 13:51

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר, רוני סופר ודורון שפר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל פישר
יש הסכם. ניסנית
צילום: אייל פישר
צילום: סבסטיאן שיינר
התחייבות קודמת. שטרית
צילום: סבסטיאן שיינר
אתר הכנסת
שר התחבורה והטרנספר. הנדל
אתר הכנסת
צילום: איי אף פי
המלך עירום. אלון
צילום: איי אף פי
מומלצים