שתף קטע נבחר

בלתי מספיק. על הטיפול בהתפרעויות אוהדים בישראל

אירועי השבת שעברה בקריית אליעזר העלו שוב אל סדר היום את חומרת (או קולת) העונשים שגוזרת ההתאחדות. לסכנין רזומה עשיר של 21 הרשעות ב-7 שנים, גם בית"ר, מכבי חיפה ובני יהודה מרבות לבקר בבית הדין. הלהיט - עונשי רדיוס וקנסות. הפחתת נקודות? ללא בבית ספרנו

פרשת הכאתו או אי הכאתו (תלוי את מי שואלים) של השופט אסף קינן בידי מקורב להנהלת בני סכנין וההתפרעויות האלימות מצידם של אוהדי הקבוצה בשבת שעברה, עמדו בראש סדר היום הספורטיבי בשבוע האחרון. השאלה המרכזית הייתה איזה עונש מגיע לקבוצה - האם הפחתת נקודות, עונש משחקי רדיוס או גזירה חמורה יותר כמו הדחה מיידית מליגת העל, למשל.

 

בסופו של דבר הוחלט כי סכנין תקיים שני משחקים בקריית אליעזר ללא קהל ושניים עם קהל במרחק 120 קילומטר מקריית אליעזר (בנוסף לקנס כספי ועונש על תנאי). מעקב אחרי עונשים שניתנו לקבוצות במקרים דומים בעבר מצביע על מדיניות שונה של בית הדין כלפי קבוצות שונות. בואו נאמר שאם אתם שייכים לקבוצה מליגה נמוכה מצבכם לא מזהיר, עוד לפני שהחל הדיון אצל אלחדיף והחבר'ה.

 

בליגות העליונות סופגות הקבוצות בדרך כלל עונשי קנס ועונש הרדיוס מופעל רק במקרים חריגים וחמורים במיוחד. לעומת זאת, קבוצות קטנות מליגות נמוכות סופגות עונשים חמורים יותר, כמו הפחתת נקודות ואף הפסקת פעילות. בעוון התפרעות ומעשי אלימות (בין אם מילולית און פיזית) מקפיד בית הדין להחמיר.


אוהדי סכנין בקריית אליעזר. לא הפעם הראשונה (צילום - ראובן כהן)

 

מאמן הפועל נצרת עילית, מוטי איווניר, מרצה בימים אלה עונש הרחקה מחמישה משחקים בפועל וקנס בסכום של 10 אלפים שקלים לאחר שדחף שופט וקילל קוון. הבעלים של מ.ס אשדוד, ג'קי בן זקן, נקנס ב-8000 שקלים ונאסר עליו להיכנס לתחומי המגרש עד סוף העונה בעקבות הארועים באלימים במשחק נגד בני סכנין בסיבוב הראשון. בן זקן הואשם בכניסה לתחומי המגרש ללא אישור, ובהעלבת שופט המשחק חיים יעקב.

 

בית הדין גם קבע כי על כל מקרה נוסף של העלבת שופט תופסק פעילות הקבוצה לשנה. בנוסף, נקנסה אשדוד ב-5000 שקלים בעקבות כניסתו של חיים רביבו למגרש מבלי שהוא נושא בתפקיד רשמי, ובמקרה שהדבר יחזור על עצמו תיענש הקבוצה במשחק רדיוס אחד ללא קהל. מאמן בני סכנין, איל לחמן, שבסיום המשחק נגד מכבי תל אביב התפרץ לחדר ההלבשה של השופטים, נקנס ב-2500 שקלים והורחק משני משחקים על תנאי לשנה.

 

בני סכנין הורשעה 21 פעמים בשבע השנים האחרונות בסעיפי "התפרעות אוהדים" או "התנהגות בלתי ספורטיבית של אוהדים". שש פעמים נגזר על הקבוצה לקיים משחקי רדיוס בפועל מחוץ לביתה וביתר המקרים הסתפק בית הדין בהפעלת עונשי קנס כספי או רדיוס על תנאי.  יש לציין שבמקרה האחרון הורשעה סכנין בסעיפים חמורים יותר, אשר כללו "אי מתן הגנה לשופט משחק", "התפרעות, תיגרה ותקיפה", "התנהגות בלתי ספורטיבית של אוהדים" ו"פגיעה על ידי אוהדים".  

 

בית"ר י-ם ומכ' חיפה: כ-30 מקרי התפרעות ב-7 שנים

 

לבית"ר ירושלים משוריין מקום קבוע בבית הדין של ההתאחדות לכדורגל, וזאת בשל ההסטוריה הארוכה של אוהדיה במגרש ומחוצה לו. רק בשבע השנים האחרונות הוזמנה בית"ר 30 פעמים לדיון בבית הדין של ההתאחדות לכדורגל בעוון סעיפי התנהגות כגון "התפרעות אוהדים" או "התנהגות בלתי ספורטיבית של אוהדים". במרבית המקרים ספגה בית"ר עונש קנס כספי גדול, כשלעיתים נוסף לו עונש משחקי רדיוס או הפחתת נקודות על תנאי.


אוהד בית"ר נח. לא תמיד הם רגועים (צילום ארכיון - ראובן שוורץ) 

 

המקרה החמור ביותר בו הועמדה בית"ר לדין בשנים האחרונות היה ב-26 בינואר 2003. אז הואשמה הקבוצה בהתפרעות אוהדים, אשר בין היתר זרקו רימון למגרש והשליכו כוס שפגעה בגבו של השופט. הקבוצה ספגה קנס בסך של 15 אלף שקלים ומשחק רדיוס אחד על תנאי לשנה.

 

בעבר הרחוק יותר החמירה ההתאחדות עם בית"ר. זכור בייחוד המקרה בו התפרעו אוהדי הקבוצה בבלומפילד ושרפו כיסאות בהפסד 2:0 בבלומפילד להפועל תל אביב ברבע גמר הגביע ב-1983. בעקבות זאת נאלצה הקבוצה לקיים משחקי רדיוס עם קהל בבלומפילד במשך סיבוב שלם בעונה שלאחר מכן.

 

גם למכבי חיפה רשימה ארוכה של 27 תיקים בבית הדין של ההתאחדות בעוון מקרי התפרעות. המקרה הזכור ביותר היה התפרעות של שמחה שגרמה לנזק בנפש - חגיגת האליפות שלוותה בהתפרצות קהל למגרש בקרית אליעזר ב-2001, בעקבותיה נרמס הנער אמיר רנד ואיבד את הכרתו.

 

חיפה נענשה אז בארבעה משחקי רדיוס, אולם לאחר מכן הוקל בעונשה ובית הדין הסתפק במשחק רדיוס אחד בפועל ושניים על תנאי, קנס 20 אלף שקלים, הפסד טכני 2:0 למכבי תל אביב וסגירת יציע ג' לארבעה משחקים ביתיים. כשמקרה דומה חזר על עצמו כעבור כשנה נענשה חיפה בשני משחקי רדיוס ללא קהל. ביתר המקרים ספגו הירוקים עונשי קנס כספי.   

 

בני יהודה: רגילים לארח משחקי רדיוס

 

 15 פעמים נקראה בני יהודה מאז 1998 לדיון בבית הדין המשמעתי של ההתאחדות בעוון סעיפי התנהגות אוהדיה. בינואר 99 ספגו הזהובים עונש רדיוס בפועל בנוסף לשני משחקים על תנאי וכעבור עשרה חודשים נפסק נגד הקבוצה עונש רדיוס של משחק אחד עם קהל, בנוסף לשני משחקים על תנאי. כאשר מקרי האלימות לא נפסקו הפעיל דיין ההתאחדות מחצית מעונש התנאי וגזר על הקבוצה בינואר 2000 עונש נוסף של משחק רדיוס בפועל.

 

למרות כל זאת לא נרגעו אוהדי הקבוצה ובמאי 2000 ביצעו פוגרום באוהדי הפועל תל אביב, שהגיעו לחגוג אליפות בשכונה. התוצאה: בית הדין פסק עונש מגוחך בדמות קנס בסך 10 אלפים שקלים, אולם לא הפעיל את עונש הרדיוס על תנאי במלואו אלא האריך אותו בשנה. בספטמבר 2000 הותקף ביציאה מהמגרש בשכונה יו"ר הפועל פתח תקווה דאז, דני לוי, והפעם הקבוצה ספגה עונש של שלושה משחקי רדיוס.

 

 

ב-19 באוקטובר 2002 הורשעה בני יהודה ב"התנהגות בלתי ספורטיבית בנסיבות מחמירות" ו"התפרעות אוהדים". כל זאת בשל השלכת אבנים לתוך יציע אוהדי הפועל תל אביב, דבר שגרם לשמונה פצועים (בינהם ילד בן 10 שנפגע בארובת העין). גזר בית הדין על בני יהודה עונש ארבעה משחקי רדיוס במרחק 50 קילומטרים משכונת התקווה, כאשר שני הראשונים בפועל והאחרים על תנאי לשנתיים.

 

בעקבות המקרה החמור האחרון, בו הותקף בשכונת התקווה מאמן מכבי פתח תקווה גיא לוזון על ידי האוהד אברהם שירזי (אביהם של ניצן וחזי שירזי), נפסק לחובת בני יהודה עונש קיום משחק אחד ברדיוס בפועל. על שירזי נאסר להגיע למשחקים עד לתום העונה הנוכחית.

  

 

גם הפועל תל אביב נענשה במשחק רדיוס אחד ללא קהל בעקבות זריקת טרופית על השופט שי שטרית במשחק בו ניצחה 1:2 את הפועל פתח תקווה בעשרה שחקנים לפני שתי עונות.

 

ליגות נמוכות: הקטנות "חוטפות"

 

בליגות הנמוכות העסק יותר מורכב, ופחות סימפטי. אין סיקור תקשורתי רחב ולחץ מצד בעלי תפקידים בכירים, ולא קיים תיעוד מפורט של מספר גורמים הנוכחים במקום. לרוב נאלצים הדיינים בהתאחדות להסתפק בעדויות של המעורבים בתקריות, להבדיל ממקרים המסוקים ומצולמים בהרחבה.

 

מאידך, הסיכון של בעלי התפקידים במגרש להיפגע גבוה בהרבה, וזאת בשל הנוכחות המשטרתית המועטה. מקרי אלימות בליגות הנמוכות הינם דבר שכיח ביותר ולהלן מספר דוגמאות לעונשים חמורים במיוחד שקבוצות ספגו.

  

 

על מכבי רחובות מליגה ג', ששחקניה וחברי הנהלתה "פגעו בשופט בנסיבות מחמירות וגרמו להפסקת משחק" בשנת 1998, נפסק עונש הפסקת פעילות עד סיום אותה עונה. בינואר 2004 נרשמה "התנהגות בלתי ספורטיבית של שחקנים ואוהדים שגרמה להפסקת משחק טרם זמנו" ושוב הוטל על הקבוצה עונש הפסקת פעילות עד גמר העונה.

 

הפועל רמלה, גם היא מליגה ג', ספגה בדצמבר 2001 עונש הפחתת שלוש נקודות ליגה והפסקת פעילות עד גמר העונה על תנאי לשנה בעקבות "התנהגות בלתי ספורטיבית ותקיפת שופט". הפועל בני מנדא מליגה ב', שהואשמה ב"התנהגות בלתי ספורטיבית של אוהדים" בדצמבר 2000, נענשה בהפחתת שתי נקודות ליגה בפועל ו-2 נקודות על תנאי לשנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
אלימות אוהדים בחיפה. צילום ארכיון
צילום: רוני שיצר
מומלצים