שתף קטע נבחר

"קונדי" באה לעשות סדר

ד"ר רייס אינה זקוקה לצילום עם מנהיגי האזור בשארם. היא רוצה תוצאות. לצד הטפיחות על שכמו של אבו-מאזן, הלחץ יופנה בעיקר לכיוונו: "הודנה" זה טוב ויפה, אבל היא דורשת לחימה בארגוני הטרור. דבר אחד ברור: ימי ה"מסחרה" - של דיבורים עם מחלקת המדינה ושיגור שליחים לבית הלבן מאחורי גבה - הגיעו לקצם

קונדוליזה רייס, שמגיעה היום (יום א') לביקור ראשון בישראל כמזכירת המדינה האמריקנית, החליטה שלא לקפוץ לשארם. סביר להניח שקודמה בתפקיד, קולין פאוול, לא היה מוותר על הפסגה. אבל ד"ר רייס מציגה גישה שונה. "וושינגטון לא צריכה להיות מעורבת בכל דבר, כשהצדדים עצמם נפגשים ומתקדמים", היא מסבירה.

 

זה אולי ההסבר הרשמי. אך מתחת לפני השטח, הדברים מורכבים יותר. הנשיא בוש ורייס עצמה, בכובעה הקודם כיועצת לביטחון לאומי, מתקשים לשכוח את ההצגה הגדולה שביימו בעקבה, לפני שנה וחצי. הנשיא הטיל אז את כל כובד משקלו ובא להזדמנות הצילום לצד שרון, אבו-מאזן והמלך עבדאללה. בשטח, המהלך התפוצץ עוד לפני שהתחיל, עם גל של פיגועים ו"סיכולים ממוקדים".

 

ד"ר רייס אינה זקוקה לצילום עם מנהיגי האזור בשארם. היא רוצה תוצאות. היא מעודדת ממה שהפלסטינים עושים עד כה, אבל מודעת היטב לכך שגל פיגועים עלול לסגור את חלון ההזמנויות, שנפתח בעקבות מותו של ערפאת ובחירת אבו-מאזן לנשיאות.

 

מזכירת המדינה מעוניינת בשלב זה בשני דברים: הגברת הפעילות הפלסטינית לנטרול ארגוני הטרור ויצירת מנגנון ישראלי-פלסטיני-אמריקני לניהול מצבי משבר. כך, היא מקווה, גם אם יהיו פיגועים - המגעים יוכלו להימשך. לא ברור עד כמה נחושה רייס כבר בשלב זה להקים את המנגנון הזה. וממילא, שליחיו של ראש הממשלה כבר הבהירו לה כי לא יתנהל כל מו"מ לשלום במקביל לפיגועי טרור.

 

ערב צאתה למסע הבכורה נשאלה רייס, האם בכוונתה ללחוץ על ישראל לבצע מחוות עבור הפלסטינים, כמו שחרור אסירים או שינוי תוואי הגדר. היא התעלמה מן השאלה, והבהירה שלמרות הצעדים החיוביים שאבו-מאזן מבצע, בסופו של דבר, הוא יצטרך לחסל את ארגוני הטרור, כדי להתקדם ב"מפת הדרכים" ולעבר חזון שתי המדינות.

 

וושינגטון שבעת רצון מן המהלכים הישראליים, לקראת פינוי חמש הערים בגדה ושחרור 900 אסירים. לכן, לצד הטפיחות על שכמו של אבו-מאזן, הלחץ יופנה בשלב זה לכיוונו. הפסקת-אש עם ארגוני המחבלים זה טוב, אבל לא מספיק. בשלב כלשהו, גורסת רייס, הרשות תצטרך להתחיל לפרק את המחבלים מנשקם. לא תהיה לה ברירה.

 

עוד לפני הגעתה לאזור, דילגה מזכירת המדינה בין בירות אירופה, בניסיון להדק את הברית האטלנטית שנפגעה קשות בשנתיים האחרונות. בלונדון, ברלין, ורשה ואנקרה - שם נפגשה גם עם שר החוץ הרוסי, שבארצו לא היססה לנזוף - השמיעה רייס דרישה חד-משמעית: ליישר קו עם וושינגטון ולהגביר את הלחץ על איראן, בה רואה הממשל אויבת מספר 1 של השלום באזור (אבל תקיפתה "לא על הפרק", לפחות לעכשיו). בנוסף, דרשה לצרף את חיזבאללה ל"רשימה השחורה" של האיחוד.

 

לעומת קודמה, רייס מגיעה למזרח התיכון בתנאים משופרים. פאוול זכה להערכה גדולה בעולם, בשל אישיותו ועמדותיו המתונות. אך לנושאים ונותנים איתו היה ברור, שעמדתו אינה משקפת את זו של הנשיא בוש. שרון נתן לו כבוד, ואחר כך שלח את וייסגלס לוושינגטון, כדי לתאם עמדות עם "קונדי" בבית הלבן.

 

בעולם כולו, ובמזרח התיכון בוודאי, הכל יודעים כעת כי ה"סטייט-דיפרטמנט" מבטאת היטב את עמדות הנשיא. הימים של "מסחרה" מאחורי גבה נגמרו. קונדוליזה רייס היא בעלת הבית. היא תטפל באופן אישי בתהליך המדיני במזרח התיכון. אם יהיה צורך בשלב מאוחר יותר במינוי שליח מיוחד לאזור, כפי שביקש ראש ממשלת בריטניה, האיש ייבחר מתוך מחלקת המדינה. והוא יהיה כפוף ישירות לד"ר רייס.


פורסם לראשונה 05/02/2005 23:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לא צריכה צילום. רייס
צילום: איי פי
צילום: איי פי
בלי מסחרה. "קונדי" ובוש
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מוערך, אבל לא משקף. פאוול
צילום: רויטרס
מומלצים