שתף קטע נבחר

חוקרים: עיוורים מזהים הבעות פנים

חוקרים אמריקנים הופתעו לגלות כי אדם בן 52, שבשל התקפי שבץ איבד את יכולת הראייה שלו, מצליח לזהות הבעת רגשות על פני הסובבים אותו, באמצעות אותות מיוחדים שמוחו קולט

מדענים באוניברסיטת בנגור שבארצות הברית גילו חולה בעל "חוש שישי", המאפשר לו לזהות בין היתר פנים עצובות. "חולה X", בן 52, לקה פעמיים בשבץ, שגרם לנזק באזורים במוח בהם נעשה עיבוד האותות החזותיים. למרות שאינו מסוגל לראות, גילו החוקרים כי החולה מסוגל לזהות פנים של אנשים כשהם כועסים או שמחים.

 

סריקות הראו כי כאשר האיש התבונן בפנים שהביעו רגשות, חלק אחר של המוח, 'השקד', נמצא פעיל. מבנה קטן זה, דמוי שקד, ידוע כמגיב לאותות לא מילוליים של כעס, הגנתיות, המנעות ופחד. תוצאות המחקר פורסמו במהדורה המקוונת של 'מדע מערכת העצבים'.

 

החוקרים, מבית הספר לפסיכולוגיה של אוניברסיטת וולס בבנגור ובית החולים של אוניברסיטת ז'נבה, גילו כי כאשר הראו ל"חולה X" תמונות של צורות הנדסיות כמו עיגולים ומרובעים, הוא היה מסוגל רק לנחש ניחוש פרוע אילו צורות נמצאות לפניו. כך גם לא היה מסוגל לזהות את מינם של דמויות חסרות הבעה של גברים ונשים או לומר מהו ההבדל בין פנים "נורמליות" ופנים "מבולבלות".

 

 

 

אך כאשר נתבקש החולה לזהות כעס או שמחה בפנים אנושיות הצליח לעשות זאת בדיוק של 59% - נתון גבוה באופן משמעותי מזה לו מצפים מניחוש בלבד. תגובה דומה נצפתה כשנתבקש להבחין בין עצב לשמחה ובין פחד לשמחה. תמונות של חיות, לעומת זאת, שנראו בהן חיות מאויימות או כאלו שלא, לא הניבו את אותן התוצאות.

 

המדענים הסיקו מכך כי רגש המובע בפנים אנושיות מתועד באזור אחר מאשר בקליפה החזותית. האזור שהיה מעורב בעיבוד הנתונים זוהה כשקד הימני, מבנה בעל צורה של שקד הממוקם עמוק בתוך האונה הטמפורלית.

 

הידיעה לקוחה מאתר הידען

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
החולה X זיהה פנים עצובות: אילוסטרציה
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים