שתף קטע נבחר

קיסינג'ר: זה הזמן לשיחות על הסדר הקבע

מזכיר המדינה לשעבר אמר בקונגרס שהוא שינה את עמדתו, וסבור שיש לדון כבר עתה בהסדר הקבע במזרח-התיכון. "לא צריך להיות ספציפי מדי במפת הדרכים". על תוכנית ההתנתקות: "זה צעד אמיץ של שרון האסטרטג. עזה בשבילו היא רק ההתחלה, כדי להרגיל את הישראלים לעוד נסיגות". דניס רוס אמר: "שרון ואבו מאזן לא יכולים למלא כעת את התחייבויותיהם"

מזכיר המדינה האמריקני לשעבר, הנרי קיסינג'ר, שינה את דעתו בנוגע ליישוב הסכסוך במזרח-התיכון, וכעת הוא סבור שיש לקפוץ הישר לשיחות על הסדר הקבע. לשיטתו, אם במהלך אותן שיחות יתגלו נושאים שאינם ברי פתרון, רק אז יש לחתום על הסכם ביניים.

 

בדיון בוועדת החוץ של בית הנבחרים, שעסק בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני, הזכיר קיסינג'ר, שכיהן כמזכיר המדינה וכיועץ לביטחון לאומי בממשלי ניקסון ופורד, כי בשנות ה-70 וה-80 דגל במדיניות של צעד אחר צעד. ואולם, "בשלב זה חשוב להגיע בהקדם להסכם קבע".

 

"אין זה שאפתני מדי להגיע כעת להסדר הקבע", טען קיסינג'ר, שעמדותיו משפיעות גם היום על מקבלי ההחלטות בממשל. "לא צריך להיות יותר מדי ספציפי ב'מפת הדרכים'. אפשר לדמיין בהחלט מעמד של שיחות על הסדר הקבע".

 

"שלושה דברים דרמטיים שינו את אופי הדיפלומטיה במזרח-התיכון", אמר קיסינג'ר לצירים. "הבחירה של בוש לכהונה שנייה, מותו של יאסר ערפאת והמחוייבות של שרון לסגת מעזה ולפרק התנחלויות".

 

לדעתו, יש לתת עדיפות לנסיגה מעזה ולקדמה, "כי אם זה לא יבוצע, כל השאר מוטל בספק". כבר בחודש הבא, ציין קיסינג'ר, "נדע מה קורה בשטח, עד כמה הפלסטינים מצליחים למנוע טרור וכיצד ישראל מגיבה לטרור".

 

מזכיר המדינה לשעבר חלק שבחים לראש ממשלת ישראל: "מה ששרון עושה הוא אקט של גבורה ואומץ יוצאים מן הכלל. אך ככל שהפינוי מעזה הוא טראומטי לעם ישראל, זה אינו דומה לפינוי העתידי בגדה. בגדה יש בעיה של שכנוע דתי, של ציווי אלוהי, מעבר לשכנוע המדיני שזה חלק בלתי נפרד מישראל.

 

"יש כאלה שטוענים ששרון נסוג מעזה כדי להימנע מעוד נסיגות בגדה. אם זה היה המקרה, הוא היה נכנס לעימות חזיתי עם הנשיא בוש, שהוא אחד התומכים הגדולים שלו והבסיס למדיניות החוץ המוצלחת של שרון. אני לא מאמין שראש הממשלה חושב שהוא יבצע נסיגה בעזה מבלי ויתורים נוספים על שטחים. אני מאמין ששרון הוא אסטרטג, שבשבילו עזה היא הצעד הראשון כדי להרגיל את הישראלים לצעדים קשים יותר בהמשך הדרך. הוא מאמין שההיסטוריה הציבה אותו בעמדה שהוא יכול לבצע מהלכים היסטוריים, שאף אחד אחר אינו מסוגל לבצע".

 

לפני חודשיים הציג קיסינג'ר מודל של חילופי אוכלוסייה ושטחים בין ישראל לפלסטינים במסגרת הסדר הקבע. הוא הציע להשאיר גוש ההתנחלויות בשטח ישראל, ובתמורה - להעביר שטח בצפון המדינה, על האוכלוסייה הערבית שבו, למדינה הפלסטינית העתידית.

 

בדיון שנערך היום בקונגרס גם נשאל קיסנג'ר האם צריכה ארצות-הברית לתקוף את אתרי הגרעין באיראן, כדי למנוע מתקפה ישראלית עליהם. הוא השיב באופן מעורפל: "להתקפה ישראלית על איראן תהיה אותה השפעה כמו להתקפה אמריקנית עליה".

 

דניס רוס: שרון ואבו מאזן לא יכולים למלא התחייבויותיהם

 

בדיון בוועדת החוץ נשא דברים גם דניס רוס, לשעבר שליח מיוחד של הנשיאים בוש האב וקלינטון למזרח התיכון. הוא התייחס למעורבות הסורית ואמר: "אם הסורים רוצים להיות חלק מההסדר, הם חייבים לפעול במהירות להבטיח שיישמר השקט. אנחנו רואים שאנשי החמאס והחיזבללה נפגשים. הדבר הכי חשוב להצלחת התהליך הישראלי פלסטיני הוא לשמור על השקט. זהו אינטרס משותף של שרון ואבו מאזן".

 

רוס הבהיר כי "הכוונות של אבו מאזן טובות, אבל היכולת שלו אינה עומדת באותה רמה. יש לו מנדט להפסיק את הכאוס ולהשליט סדר, אין לו בשלב הזה מנדט לוותר על ירושלים או זכות השיבה. כדי להתקדם בתהליך יש צורך בפתרונות מהירים לפלסטינים בנושאים הכלכליים, דיור הולם, עבודה ויכולת תנועה".

 

רוס טוען כי שרון ואבו מאזן אינם מסוגלים כעת, בגלל בעיות פנימיות שלהם, למלא את ההתחייבויות שלהם על פי השלב הראשון של מפת הדרכים. "שרון אינו יכול לפרק את המאחזים הבלתי חוקיים בגלל הבעיות הפנימיות הקשות שלו. אבו מאזן לא יכול לאסוף נשק בלתי חוקי", אמר.

 

רוס סבור שהדבר החשוב ביותר עכשיו הוא הצלחת הפסקת האש. "המינוי של גנרל וורד למתאם ביטחוני הוא מצויין. אני מקווה שגנרל וורד יגיע לאיזור במהירות".

 

רוס האיץ באמריקנים לפעול במהירות לקבלת החלטות על סיוע כלכלי. לדבריו, משיחות שניהל בישראל ובשטחים בימים האחרונים עולה כי האיום הגדול ביותר על אבו מאזן הוא מהחיזבללה. הוא טען גם כי האירופים צריכים להיכנס למשא ומתן עם איראן בנושא החיזבללה.


פורסם לראשונה 10/02/2005 19:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קיסינג'ר בדיון. "זה לא שאפתני מדי"
צילום: רויטרס
צילום: מנחם כהן
שרון. עזה תחילה
צילום: מנחם כהן
צילום: אלכס קולומויסקי
רוס. למהר עם הסיוע הכלכלי
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים