שתף קטע נבחר

"פינוי-פיצוי" בוועדת חוקה: שרון תלוי בבשארה ורביץ

מסתמן שוויון בין חברי הוועדה. לא ברור כיצד ינהג ח"כ רביץ, ואם יתנגד לחוק, יועבר הכדור לפתחו של ח"כ בשארה שיצטרך להכריע בסוגייה. בסיעתו אומרים: "לא נציל את הממשלה, כשיו"ר הקואליציה עצמו מתנגד לחוק"

ועדת חוקה של הכנסת מתכנסת הערב (יום א') בתל-אביב, כדי להצביע על סעיפים בחוק פינוי-פיצוי לקריאה שנייה ושלישית. לאחר אישורו של החוק בוועדת כספים צפויה ועדת חוקה לאשר את הסעיפים הקשורים בפינוי ובעונשים שיוטלו על המפונים שיתנגדו לפינוי. אם החוק יאושר, יחל כבר ביום שלישי הדיון במליאה על חוק פינוי-פיצוי במלואו.

 

מערך הכוחות בוועדה מצביע על תיקו בין חברי הוועדה, ולמעשה הממשלה תלויה בשני חברי כנסת: ח"כ אברהם רביץ וח"כ עזמי בשארה שלא הודיעו עדיין כיצד יצביעו. 

 

יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל איתן, וח"כ רביץ הובילו בשבועות האחרונים מהלך לשילוב סעיף בחוק המתנה את יישומו בקיום משאל עם כדי שיוכל לתמוך בחוק בסופו של דבר. ח"כ רביץ הצליח אפילו לשכנע את מנהיגו הרוחני, הרב יוסף שלום אלישיב, לתמוך במהלך משאל העם והוא מתנגד להצעת החוק במתכונתו הנוכחית. אולם גם עם הסעיף אכן יאושר בוועדה - הוא צפוי ליפול במליאת הכנסת.

 

ח"כ אברהם רביץ (דגל התורה) אמר הבוקר ל-ynet לקראת ההצבעה כי "במידה ויתנו את יישום החוק בקיום משאל-עם אני אצביע בעד. לגבי שאר הסעיפים שאינם נוגעים לפינוי אצביע לגופו של עניין מבלי להיכנס לפוליטיקה. במידה ולא יתקבל הסעיף הנוגע למשאל עדיין לא החלטתי אם אמנע או אתנגד".  

 

בוועדה קיים ויכוח לגבי מועד קיום המשאל. נציגי הדורשים לקיימו בתוך חודש, ח"כ רביץ ויו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל איתן, מתפשרים על 20 יום ולקראת הדיון היום מנסים הצדדים להגיע להסכמה.

 

ח"כ עזמי בשארה הודיע תחת כל עץ רענן כי הוא מתנגד לתוכנית הההתנתקות. בסיעת בל"ד מפנים כל העת אצבע מאשימה לעברו של יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, וטוענים כי לא הם צריכים להציל את ההמשלה "כאשר יו"ר הקואליציה בעצמו לא עושה מאומה כדי שהחוק יעבור ובנוסף מתנגד לו".

 

ח"כ בשארה יחכה לרגע האחרון ובעיקר יעקוב אחר אופן הצבעתו של ח"כ רביץ במידה וזה יתמוך בחוק ח"כ בשארה לא יהווה לשון המאזניים - ויימנע. אולם במידה ורביץ יימנע - ישקול בשארה את עמדתו מחדש והוא צפוי לתמוך בחוק.

 

יו"ר הועדה, ח"כ מיכאל איתן, אומר הבוקר ל-ynet: "אפעל להעביר את החוק בהסכמה רחבה ככל שניתן. אני רוצה להראות כי ניתן לבצע משאל עם ללא פגיעה בלוחות זמנים של ביצוע תוכנית ההתנתקות. בוועדה יש סיכוי כי סעיף משאל העם יעבור אבל במליאה אין לזה רוב".

 

יו"ר סיעת העבודה, ח"כ איתן כבל, לא מבין כלל על מה כל המהומה. לדבריו, "במקרה הגרוע ביותר החוק יעבור במליאה. לא צריך לעשות דרמה גדולה כי הימין יכול לעכב טכנית בלבד אך הוא אינו יכול למנוע את אישור החוק".

 

חוק יישום ההתנתקות שהוכן בחודשיים האחרונים בוועדת חוקה עבר מספר שינויים מהותיים ביחס לחוק שהניחה הממשלה. לחוק הוכנסו סעיפים המקלים עם המפונים שיתנגדו לפינוי.

 

יו"ר הועדה ח"כ איתן אומר כי "מחקנו הרבה מאוד סעיפים ועונשים מיוחדים שהוטלו על המתיישבים והשתמשנו בסעיפים רגילים של דיני העונשין. הקטנו את העונש למפונה שיתנגד באופן פאסיבי לפינוי משלוש שנים כפי שדרשה הממשלה לשישה חודשים. הקפדנו להגן על זכויות המתנחלים מפני תביעות שעלולות להיות נגדם בגין הפינוי כמו כן התרנו לעצור משפחות שלמות מבלי להפריד בין הורים לילדיהם".


פורסם לראשונה 13/02/2005 10:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן מרסיאנו
רביץ. שיכנע את הרב אלישיב
צילום: אילן מרסיאנו
צילום: גלי תיבון
בשארה. לשון המאזניים
צילום: גלי תיבון
צילום: זום 77
איתן. הקלנו עם המפונים
צילום: זום 77
מומלצים