שתף קטע נבחר

השגריר הירדני נחת בארץ; מצרים שולחת שגריר

בעקבות פסגת שארם, החזירה ירדן את שגרירה לישראל. השגריר, ד"ר מערוף סולימאן אל בחית, נחת בנתב"ג, ויחל מחר בעבודתו. הוא אמר: "זהו דף חדש ביחסים שלנו עם ישראל". השר שלום: "זהו רגע חשוב במסגרת המאמצים לחידוש והרחבת היחסים עם מדינות ערב". וגם מצרים עומדת בהתחייבותה. הערב אישר שלום את מינויו של מוחמד עאסם איברהים לתפקיד שגרירה בישראל

מצרים וירדן עומדות בהתחייבותם בעקבות חימום היחסים שנוצר כתוצאה מפסגת שארם והחזרה למסלול המדיני. הערב (א') אישר שר החוץ, סילבן שלום, את מינויו של מוחמד עאסם איברהים לתפקיד שגריר מצרים בישראל. בשעות הבוקר נחת בנתב"ג שגריר ירדן החדש בישראל, ד"ר מערוף סולימאן אל בחית.

 

השגריר המצרי המיועד, עאסם איברהים, מכהן היום בתפקיד שגריר מצרים בסודן מאז שנת 2000. השר שלום אמר כי "בכוונתו להפוך את כניסתם של השגרירים החדשים של ירדן ומצרים למנוף מדיני אשר יביא לחידוש היחסים עם מדינות צפון אפריקה ומדינות המפרץ".

 

עאסם איברהים, בן 59, בעל תואר BA בכלכה ומדעי המדינה מאוניברסיטת קהיר, דובר אנגלית, צרפתית וגרמנית. נשיא מצרים, חוסני מובארק, בישר כבר לפני שנה לשר החוץ על הכוונה למנותו לשגריר בישראל, אולם בשל המחלוקות המדיניות, מינויו נדחה. אישתו היא שגרירת מצרים בשוויץ.

 

עם הגעתו של השגריר הירדני אל בחית, אמר שלום: "זהו רגע חשוב במסגרת המאמצים לחידוש והרחבת היחסים עם מדינות ערב".

 

אל בחית, 58, נשוי ואב לשלושה, הגיע לשליחותו בישראל בעיצומה של שליחותו הקודמת כשגריר ירדן בטורקיה, שם רק החל באחרונה את שנת שירותו השלישית. את ההודעה על מינויו כשגריר בישראל קיבל ד"ר אל בחית רק לפני כעשרה ימים אך שמו הוזכר בקרב ראשי משרד החוץ הירדני זה כשנה.

 

לאל בחית, שאת עבודת הדוקטורט שלו כתב בתחום המינהל הציבורי באוניברסיטה בלונדון, קריירה ממלכתית וציבורית עשירה במדינתו. במשך שנים שירת כקצין בכיר בצבא הירדני והשתחרר בדרגת אלוף. בסוף שנות ה-90 עמד בראש הוועדה הירדנית בנושא פירוק הנשק במסגרת תהליך השלום הרב צדדי במזרח התיכון ומאוחר יותר מונה לשגריר בטורקיה. 

 

השגריר הירדני הקודם עזב את ישראל באוקטובר 2000 לאחר פרוץ האינתיפאדה ומאז לא היה לירדן שגריר בפועל בתל אביב. עם זאת, החזרת השגריר לוותה במחלוקת בין המדינות, בעיקר סביב נושא שחרור האסירים. לבקשת הירדנים, אחד התנאים להחזרת השגריר היה שחרורם של כמה עשרות אסירים ירדנים הכלואים בבתי הכלא בישראל ובהם כתריסר רוצחים ומחבלים "עם דם על הידיים". בקשה נוספת בלתי רשמית נגעה לעניין בתי המתנחלים המפונים ברצועת עזה. הירדנים ביקשו כי בתים אלו לא ייהרסו אלא יימסרו לרשות הפלסטינית בשלמותם.

 

מבחינת ישראל, בנוגע לעשרות האסירים הירדנים הכלואים, לא צפויות בעיות מרכזיות בשחרורם והוא ייעשה ככל הנראה בקרוב. אולם שחרורם של המחבלים אשר רצחו אינו אפשרי לעת עתה בשל העובדה כי אינם עומדים בקריטריונים אותם קבעה המדינה בנוגע לשחרור.

 

"רגע נדיר"

 

למרות מחלוקת זו עמדו הירדנים בדיבורם ובחרו להחזיר את השגריר לישראל. לדברי טוביה ישראלי, האחראי במשרד החוץ על ענייני ירדן, הירדנים הבינו כי החזרת השגריר היא קודם כל אינטרס ירדני מרכזי.

 

"המהלך בשארם היווה חלון הזדמנויות מרכזי מבחינת הירדנים והם הבינו את האינטרס שלהם למהלך. זוהי פעם נדירה שהירדנים יוזמים מהלך חד צדדי שכזה מבחינתם וזהו שינוי לחיוב במערכת היחסים בין המדינות", אמר ל-ynet ישראלי. "השגריר הירדני אמר לי הבוקר כי מבחינת מדינתו זוהי פתיחת דף חדש עם ישראל", הוסיף.

 

מחר אחר הצהריים יגיש אל בחית' את כתב מינויו לשר שלום ויחל בעבודתו. את כתב האמנתו לנשיא המדינה משה קצב יגיש השגריר בעוד חודש.


פורסם לראשונה 20/02/2005 13:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל הדני, אולפיקס
השגריר, אל בחית'
צילום: גיל הדני, אולפיקס
צילום: אורי פורת
שלום. "הרחבת היחסים"
צילום: אורי פורת
מומלצים