שתף קטע נבחר

פרס מעריך: בתי המפונים לא ייהרסו

המשנה לראש הממשלה אמר ל-ynet כי הוא פועל בפורומים שונים על מנת למנוע את הריסת הבתים. גם במשרד הביטחון סבורים גורמים מקצועיים כי אין להרוס את הבתים, בשל הדרך שבה יתקבלו התמונות בעולם. מועצת יש"ע מתכוננת גם היא לפינוי, ומתכננת להביא אלפים לאזורי הפינוי. המשטרה תקצה למשימת הפינוי 18 אלף שוטרים - כל הכוח המבצעי של המשטרה

על דעת ראש הממשלה? המשנה לראש הממשלה, השר שמעון פרס, העריך הלילה (יום ג') כי בסופו של דבר, ישראל לא תהרוס את בתי המתיישבים המפונים מרצועת עזה. בשיחה עם ynet גילה פרס, העומד בראש צוות התיאום לנושאים הכלכליים והאזרחיים של תוכנית ההתנתקות, כי הוא פועל בפורומים שונים לשינוי החלטת הממשלה הקובעת כי בתי המתנחלים ייהרסו. פרס אף נפגש באחרונה עם המיליארדר מדובאי מחמוד אל עבאר, שהציע לרכוש את בתי המפונים.  

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, הבהיר לאחרונה בפורומים שונים כי ישראל מתכוונת להרוס את בתי המפונים. פרס ציין כי אין בכוונתו להביא לממשלה הצעת החלטה שונה מזו שהתקבלה בעבר. "לא אביא את זה לממשלה, אבל אני פועל במישורים אחרים כדי להגיע לזה".

 

במקביל, צפוי פרס לכנס ביום רביעי במשרדו לראשונה את הצוות שיטפל בנושאים הכלכליים והאזרחיים הנוגעים להתנתקות. מדובר בצוות הכולל בין היתר את נציגי מתאם הפעולות בשטחים, המועצה לביטחון לאומי, משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד החוץ. הפגישה נועדה להעניק דחיפה להיבטים הכלכליים הנוגעים להתנתקות. בדיון יועלה, בין השאר, נושא הריסת הבתים, כמו גם היבטים כלכליים אחרים הקשורים להתנתקות.

 

גם גורמים מקצועיים בכירים במשרד הביטחון הביעו בדיונים סגורים שהתקיימו באחרונה התנגדות נחרצת להרס בתי המפונים. אנשי משרד הביטחון טענו, בין היתר, כי הריסת הבתים תתקבל בצורה לא טובה ברחבי העולם ובישראל, ותזכיר את הרס הבתים בימית. גם הטיפול בפסולת הבניין שתיערם לאחר ההריסות תעלה סכומי עתק, שישראל תתקשה לעמוד בהם. אותם גורמים ציינו כי ישראל צריכה להעדיף מצב שבו גורם חיצוני כלשהו ייקח אחריות על הבתים, אך יותיר לטיפולה של ישראל בתי כנסת ומבני דת - מחשש שהפלסטינים יעשו בהם שימוש שהוא בבחינת "חילול קודש".

 

בגוש קטיף למעלה מ-1,300 מבנים צמודי קרקע ולמעט מספר מבנים המשמשים כמוסדות לימוד ומסחר, אין בניינים מרובי קומות. העמדה הרשמית של מערכת הביטחון היא כי הנושא עדיין נבחן ביסודיות וטרם התקבלה החלטה, אולם הנטייה הברורה של גורמי ביטחון העוסקים בנושא היא להמליץ להותיר את הבתים ויתר המבנים על כנם.

 

גורמי ביטחון וקצינים בצה"ל שעוסקים בימים אלה בגיבוש ההמלצה הסופית, אמרו ל-ynet כי "מדובר בסוגייה מורכבת, רבת משתנים, היבטים ושאלות. לכל החלטה צריך להיות מענה ראוי הן מבחינה בטחונית, הן מבחינה כלכלית, והן מבחינת דעת קהל בארץ ובחו"ל. השינויים שמתרחשים בשבועות האחרונים מול הרשות הפלסטינית תומכים בנטיה שלא להרוס את הבתים". גורמים נוספים שעוסקים בתחום, הבהירו כי השארת המבנים על כנם אינה מהווה סיכון ביטחוני. הם ציינו כי היא תקל על הליך הפינוי, ונראית לפי שעה הכיוון המרכזי עליו תמליץ מערכת הביטחון.

 

ביש"ע יביאו אלפים ליום הפינוי

 

מועצת יש"ע לא מבזבזת זמן וכבר הודיעה על הגברת המאבק נגד תוכנית ההתנתקות והפניית משאביה לקראת יום הפינוי. ראשי מועצת יש"ע התכנסו בהר חוצבים שבירושלים כדי להחליט על תוכנית הפעולה להמשך המאבק וההתנגדות לתוכנית ההתנתקות. 

 

בישיבה אמרו חלק מהדוברים כי תם עידן המאבק הציבורי והחל המאבק על הפינוי עצמו. בין היתר, הוחלט כי המאבק יכלול חסימת צירים ומציאת פתרונות חלופיים במקרה שבו ינותקו האזורים המפונים בגוש קטיף ובצפון השומרון ממים וחשמל.

 

בתום הערכת מצב ממושכת, החליטו ראשי מועצת יש"ע להקים צוות מבצעים ופעולה שבראשו יעמדו קצינים במילואים ומשפטנים. עוד הוחלט להביא כבר ביום העצמאות הקרוב מתנחלים רבים לגוש קטיף. לפי התוכנית, יישארו המתנחלים במקום עד ליום יישום תוכנית ההתנתקות. גורם בכיר במועצת יש"ע אמר ל-ynet: "אנחנו בוחנים כעת אם להיאבק רק באזורי גוש קטיף וצפון השומרון, או בכל הארץ".

 

לדברי האיש, צוות המשפטנים וקציני המילואים יבחן גם את נושא דרכי ההגעה אל גוש קטיף, אם אלו ייחסמו על-ידי השוטרים. הצוות, שיגבש המלצות מעשיות ויגיש אותן בימים הקרובים, ימליץ גם על הבאת אלפי מתנחלים ותושבי הקו הירוק, אל גוש קטיף וצפון השומרון.

 

במועצת יש"ע סבורים כנראה שהסיסמה "יש לנו אהבה והיא תנצח" כבר מיצתה את פעולתה. כבר לפני מספר שבועות איימו לחסום צירי תנועה ולהשבית את המדינה לקראת פינוי.

 

קראדי: 18 אלף שוטרים ישתתפו בפינוי

 

מוקדם יותר הודיע מפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קראדי, כי כ-18 אלף שוטרים - הכוח המבצעי של המשטרה כולו - ישתתפו ביישום תוכנית ההתנתקות. לדבריו, השוטרים יעבדו במשמרות של יותר מ-12 שעות, "זאת אחת מנקודות התורפה שלנו", אמר.

 

קראדי ציין שהמשטרה לא החליטה עדיין כיצד להגיב לירי של מתנחלים. המפכ"ל דיבר בתום הצגת נתוני הפשיעה לשנת 2004 במטה הארצי. המפכ"ל קראדי אמר שלפני שבועיים קיבלה המשטרה תוספת של 370 מיליון שקל לטובת ביצוע תוכנית ההתנתקות: "אנחנו מדברים על תקופה של קיץ. הילדים בחופש. מדובר בתקופה של שלושה עד ארבעה חודשים שעל כך נצטרך עוד לתת מענה".

  

עוד אמר המפכ"ל, כי המשטרה תפעל בשלושה מעגלים. המעגל הראשון יהיה בתוך הרצועה, שבו ישתתפו 2,500 שוטרים ויהיו תחת פיקודו של צה"ל. המעגל השני יהיה סביב הרצועה, המעטפת, וזאת על מנת למנוע כניסה של אנשים בלתי מורשים ברגע שיוחלט על כך. במעגל הזה ישתתפו 4,000 שוטרים ויפקד עליו סגן מפקד מחוז דרום, תת-ניצב עוזי רוזן. המעגל השלישי הוא בתוך הקו הירוק, שיטפל בנושא הפרות סדר והר הבית, שבו ייקחו חלק כ-12 אלף שוטרים. בסך הכל, משרתים במשטרה כ-27 אלף שוטרים ואנשי משמר הגבול.

 

בהכנת הידיעה השתתפו חנן גרינברג ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פרס עם ראש הממשלה
צילום: רויטרס
צילום: גיל יוחנן
יביאו אלפים לאזורי הפינוי. אנשי מועצת יש"ע
צילום: גיל יוחנן
צילום: סבסטיאן שיינר
קראדי. 18 אלף שוטרים
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים