שתף קטע נבחר

שגריר ירדן הנכנס: מוכנים לסייע במסלול הסורי

"ישנה אווירה חדשה וחיובית שמלווה בסימנים מעודדים ובצעדים בוני אמון שנוקטות ההנהגות בשני הצדדים", כך אומר ל-ynet השגריר הירדני החדש, שנחת בישראל בתחילת השבוע. למרות האווירה החיובית, ד"ר מערוף בחית שב ומזכיר את נושא שחרור האסירים הירדנים, בהם רוצחים. "לא נשקוט עד לשחרורם", אמר

"האווירה חיובית וצריך לנצל אותה כדי להגיע לשלום צודק וכולל", כך אומר היום (ג') ל-ynet השגריר הירדני הנכנס, הד"ר מערוף אל-בחית.

  

בחית, שהגיע לארץ ביום ראשון, אומר כי ירדן תהיה מוכנה לסייע לתהליך ההתנתקות בכל מה שיידרש אם הדבר יעזור לפלסטינים. אבל ירדן לא נעצרת בזירה הפלסטינית. לפי בחית, לירדן יש גם רצון ונכונות לתרום במסלול הישראלי-סורי.

 

בראיון ראשון אומר השגריר החדש כי על כל הצדדים להירתם למאמץ המדיני. במקביל לאמירות החיוביות לא שוכח בחית להדגיש כי נושא האסירים הירדנים הכלואים בישראל מטריד מאוד את הירדנים "הנושא יעמוד בראש סדר עדיפויותי", הוא אומר.

 

ד"ר בחית, כיצד מצאת את ישראל ומה השתנה מנקודת ראותה של ירדן מאז הוחזר השגריר הקודם לעמאן?

  

"אין ספק שבחודשים האחרונים חל שינוי משמעותי לחיוב. ישנה אווירה חדשה וחיובית שמלווה בסימנים מעודדים ובצעדים בוני אמון שנוקטות ההנהגות בשני הצדדים. אנו מזהים הזדמנות שיש להשקיע בה ולנצל אותה, כדי לשים קץ לסבל שממנו סבל האזור בשנים האחרונות, ולשים קץ לכיבוש בכדי להגיע לשלום צודק וכולל במזרח התיכון. גם במסלול הסורי והלבנוני. ההחלטה להחזיר את השגרירים על ידי ההנהגות הירדנית והמצרית נועדה לתת תנופה לתהליך המדיני ומבקשת לקדם את העניינים לכיוון של עשייה רצינית ואמיתית כדי להשיג מטרה זו.

 

האם האווירה הנוכחית מספיקה כדי להגיע לאותם יעדים של שלום צודק וכולל?

  

"אינני אומר כי נראה את התוצאות ואת המטרות האלה מושגות כבר מחר. אני אומר שישנה הזדמנות שצריך לנצל אותה, ולשם כך דרושים מאמצים גדולים של כל הצדדים. ברור לכולם כי הפתרון הצבאי אינו הפתרון. הוא גרם רק להרבה דם שנשפך בשני הצדדים, ולכן חייבים לעשות הכל כדי להניע את התהליך המדיני לקראת המטרות של השלום הצודק והכולל.

 

דיברת גם על המסלול הסורי-לבנוני. האם הממשל הירדני מוכן לתווך בין ישראל וסוריה?

 

"אנו בירדן מוכנים לעשות הכל למען השלום. להוד מעלתו, המלך, ולירדן, יש אמינות בינלאומית ואנו נשתמש באמינות זו כדי לסייע ביחסים בין הישראלים והפלסטינים, וכדי לסייע בין ישראל והסורים. אנו מוכנים לסייע בכל המסלולים, בכל מה שנידרש לתהליך השלום.

 

האם ירדן צפויה למלא תפקיד ביטחוני בתהליך ההתנתקות באזור צפון הגדה? 

 

"ירדן מוכנה למלא תמיד כל תפקיד למען השלום. אנו מוכנים לעשות הכל כדי לתמוך ולעזור לעם הפלסטיני. נעשה כל מה שנתבקש כדי לסייע לפלסטינים, הן ברמת האימון וההדרכה של אנשי הביטחון והן בנושאים אחרים. בכל מה שצריך. לגבי עניין הנוכחות הפיזית בשטח: העניין שונה לחלוטין. ירדן שולחת את חייליה ליטול חלק בכוחות שלום ברחבי העולם, אבל בשטחים הפלסטינים קיים כיבוש, וזה ההבדל. אנו לא רוצים שנוכחות ירדנית תתפרש כאילו אנשי הביטחון הירדנים מגיעים לאזור כתחליף של הכיבוש.

  

ד"ר בחית, האם חלה התקדמות בסוגית האסירים הירדנים הכלואים בישראל, סוגיה שידוע כי העיבה על מערכת היחסים בין ירדן וישראל?

 

אני לא יכול להודיע דבר לפי שעה, אבל אני יכול לומר בוודאות, שנושא זה עומד בראש סדר העדיפות שלנו. לא נשקוט עד אשר נביא לשחרור אותם אסירים ירדנים. השחרור שלהם יהווה סימן ומסר חיוביים לציבור הירדני, ואנו פועלים להגיע לפתרון בעניין הזה.

 

מטורקיה לישראל

 

בחית הגיע לישראל לאור התחייבות הירדנים להחזרת השגריר בפסגת שארם ובעקבות החזרה למסלול המדיני. השגריר החדש, בן 58, הוא נשוי ואב לשלושה. לשליחותו בישראל הגיע בעיצומה של שליחותו הקודמת כשגריר ירדן בטורקיה, שם החל רק באחרונה את שנת כהונתו השלישית. את ההודעה על מינויו כשגריר בישראל קיבל ד"ר בחית ימים ספורים בלבד לפני הגעתו, אך שמו הוזכר כמועמד בקרב ראשי משרד החוץ הירדני מזה כשנה.

 

לבחית, שאת עבודת הדוקטורט שלו כתב בתחום המינהל הציבורי באוניברסיטה בלונדון, קריירה ממלכתית וציבורית עשירה במדינתו. במשך שנים שירת כקצין בכיר בצבא הירדני והשתחרר בדרגת אלוף. בסוף שנות ה-90 עמד בראש הוועדה הירדנית בנושא פירוק הנשק במסגרת תהליך השלום הרב צדדי במזרח התיכון ומאוחר יותר מונה לשגריר בטורקיה.

 

השגריר הירדני הקודם עזב את ישראל באוקטובר 2000 לאחר פרוץ האינתיפאדה ומאז לא היה לירדן שגריר בפועל בתל אביב. עם זאת, החזרת השגריר מלווה במחלוקת בין המדינות, בעיקר סביב נושא שחרור האסירים. אחד התנאים שהציבו הירדנים להחזרת השגריר היה שחרורם של כמה עשרות אסירים ירדנים הכלואים בבתי הכלא בישראל ובהם כתריסר רוצחים ומחבלים "עם דם על הידיים". בקשה נוספת בלתי רשמית נגעה לעניין בתי המתנחלים המפונים ברצועת עזה. הירדנים ביקשו כי בתים אלו לא ייהרסו אלא יימסרו לרשות הפלסטינית בשלמותם.

 

מבחינת ישראל, שחרורם של המחבלים ש"דם על ידיהם" אינו אפשרי בשל העובדה כי אינם עומדים בקריטריונים אותם קבעה המדינה בנוגע לשחרור.

 

גם המצרים יחזירו בקרוב את השגריר לישראל. מצרים אישרה באחרונה את מינויו של מוחמד עאסם איברהים לתפקיד שגריר מצרים בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל הדני, אולפיקס
אל בחית. יתעקש על השחרור
צילום: גיל הדני, אולפיקס
צילום: איי פי
היחסים מתחממים. שרון
צילום: איי פי
מומלצים