שתף קטע נבחר

בוש: ניתן לסוריה זמן להיענות לקריאה לסגת

"נמתין ונראה כיצד הסורים מגיבים לפני שנחזור לדון על פניה נוספת למועצת הביטחון של האו"ם", אמר בוש במהלך ביקור בגרמניה. שניהם הסכימו שאסון שלאיראן יהיה נשק גרעיני אבל לכל אחד יש דרך משלו להגיע ליעד הזה. שרדר רוצה משא ומתן ואילו בוש טוען שאסור לתת לטהרן פרס: "הם צריכים לשאת באחריות להפרות ההסכמים, לא אנחנו"

ארה"ב תמתין ותראה כיצד מגיבה סוריה לדרישותיה ולדרישות של הקהיליה הבינלאומית לסגת מלבנון, לפני שתבקש להטיל עליה סנקציות נוספות - כך אמר היום (רביעי) בגרמניה הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש.

 

במסיבת עיתונאים עם קנצלר גרמניה, גרהארד שרדר, בעיר מיינץ אמר בוש: "נמתין ונראה כיצד הם (הסורים) מגיבים לפני שנחזור לדון על פניה נוספת למועצת הביטחון של האו"ם".

 

עוד אמר כי הוא דורש שהנסיגה הסורית מלבנון תכלול לא רק את כוחות הצבא אלא גם את הסוכנים של שירותי הביון הסורי. הוא לא הציב לנסיגה לוח זמנים מדויק אבל אמר שהוא רוצה שהבחירות הכלליות בלבנון יהיו חופשיות. הבחירות צפויות להערך בחודש מאי הקרוב.

 

נושא הנסיגה הסורית מלבנון היה אחד הבולטים ביותר שעל סדר יומו של בוש במסעו הנוכחי באירופה. הוא דן בנושא זה עם שרדר ועם ראשי האיחוד האירופי, ובעיקר עם עמיתו הצרפתי, ז'אק שיראק. צרפת הייתה, יחד עם ארצות הברית, היוזמת של החלטת מועצת הביטחון מספר 1599, שקראה כבר בספטמבר 2004 - גם אם לא במפורש - לנסיגה סורית מלבנון.

 

ארה"ב כבר הטילה במאי 2004 סנקציות על סוריה, אולם ההתנקשות בחייו של ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי שינתה את הטון בוושינגטון ובבירות אירופה. כעת הקריאות לסוריה לסגת מלבנון הפכו ברורות וקולניות הרבה יותר.

 

סוגיית לבנון, התמיכה בארגוני הטרור והגבול הפרוץ עם עיראק גרמו לוושינגטון לשקול בתקופה האחרונה הכבדה נוספת של הסנקציות על סוריה.

 

ואולם כעת נראה שהנשיא בוש, אולי בהשפעת הסיור האירופי שופע החיוכים וההסכמות, מבקש להראות שארצות הברית אינה ממהרת לחרוץ את דינה של סוריה ומאפשרת לה מרחב תימרון קטן להענות לדרישות הבינלאומיות.

 

איראן: המטרה זהה; הדרך לא

 

סוגיה כבדה נוספת שעליה דנו בוש ושרדר היתה איראן. שני המנהיגים מסכימים אמנם על התוצאה הרצויה - שלאיראן לא יהיו כלי נשק גרעיניים - אך חלוקים על הדרך הטובה ביותר להגיע ליעד המשותף הזה.

 

בוש התייחס בדיוק לנקודה זו כשאמר במסיבת העיתונאים: "זה חיוני שהאיראנים ישמעו את העולם מדבר בקול אחד, ואומר שאסור שיהיה להם נשק גרעיני", אמר.

 

גרמניה נוטה להתמיד בדרך המשא ומתן עם איראן, כדי לשכנע אותה לוותר על שאיפותיה הגרעיניות. אחד התמריצים היא המלצה גרמנית לחברות בארגון הסחר העולמי. בוש לעומת זאת סבור שאסור לתת לאיראן פרס על שהפרה את ההגבלות בדבר העשרת אורניום וכל עוד היא תומכת בארגונים כגון חיזבאללה. "הם נתפסו מעשירים אורניום. הם הפרו את ההסכם עם הקהיליה הבינלאומית. הם הצד שצריך לשאת באחריות. לא אנחנו", אמר בוש.

 

מתגברים על מחלוקות העבר

 

סוגיה נוספת בה חלוקים הצדדים היא אמברגו הנשק על סין. מאז מאורעות טייננמן ב-1989 אסרו ארצות הברית ואירופה על מכירת נשק מתוצרתן לסין. גרמניה רוצה להסיר את האמברגו האירופי על מכירת נשק לסין אולם בוש סבור כי מהלך שכזה יפר את האיזון השברירי השורר באזור, בעיקר נוכח המתיחות בין סין לטייוואן.

 

הוויכוח סביב המלחמה בעיראק, שהיה סלע המחלוקת הגדול ביותר שבין גרמניה לארצות הברית, טרם יושב אולם נדמה כי הצדדים למדו להכיר באי ההסכמה ביניהם בנושא זה. "זה היה בעבר", אמר שרדר כשנשאל שאלה בנושא. "כעת, האינטרס המשותף שלנו הוא להגיע לעיראק דמוקרטית ויציבה".

 

בוש קיבל במהלך ביקורו האירופי הסכמה של נאט"ו לאמן את כוחות הביטחון העיראקים, אולם גרמניה התנתה את מעורבותה בכך שחייליה לא יידרשו לערוך את האימונים על אדמת עיראק אלא באיחוד האמירויות. בוש הודה לגרמניה על תרומתה זו ובנימה מפוייסת הוסיף: "... אני מעריך מאוד את המילים החמות שלך על עיראק ועל הצורך שלנו להניח את מחלוקות העבר מאחורינו ואני מבין לגמרי את המגבלות של תרומתה של גרמניה", דברי בוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מתגברים על המחלוקות. בוש ושרדר במיינץ
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הפגנות אנטי-אמריקניות לרגל ביקור בוש
צילום: רויטרס
מומלצים