שתף קטע נבחר

נתן יונתן: אתר לזכרו

האתר העצמאי שהוקם לזכרו של המשורר נתן יונתן כולל מבחר משיריו, ביוגרפיה, קישורים מעניינים ועדכונים לגולשים-המעריצים. כמה חבל שפרויקט כה חשוב, אינו זוכה לתמיכה ציבורית וממומן על ידי אנשים פרטיים

המשורר נתן יונתן נפטר ב-12 במרץ 2004, כשהוא בן 81. ברק פז, אחד ממעריציו, החליט להקים אתר לזכרו, בו יוצגו שיריו, הביוגרפיה שלו, סיפורים אודותיו ומידע כללי על האיש, שיצירותיו גרמו לפז (ולרבים אחרים) התרגשות כה עמוקה, ועוררו בו אהבה לאיש שהיה.

 

"הרגשתי שנתן יונתן לא יכול להישאר בבחינת 'מחט בערימת שחת', והחלטתי לבנות אתר שייוחד אך ורק לו. אתר שיכיל מידע על המשורר ועל חייו, תמונות שלו, סיפורים של חברים שעבדו איתו, פורום שישמש לאורחים והקוראים מעין מקום מפגש, ומעל לכל מאגר שיהווה ספר שירים וירטואלי ויאפשר למבקרים להאזין לשיריו המולחנים", כתב פז בעמוד האודות.

 

באתר ניתן למצוא, "לראשונה באינטרנט", על פי האתר, 81 משיריו של יונתן, שרבים מהם הולחנו והפכו לנכסי צאן ברזל של התרבות העברית, וכעת הם זמינים לעיון, הורדה או הדפסה, חלקם בפורמט HTML ואחרים בפורמט PDF. בשירים ניתן לעיין באופן חופשי, ולמיינם על פי אלף-בית או שנת הפרסום, ופז מתכוון להרחיב את המאגר, עד "שייווצר כאן מעין 'ספר שירים וירטואלי'.

 

יונתן פירסם בחייו כ-30 ספרים, הכוללים מלבד שירה גם סיפורים לנוער ומבוגרים, תרגומים לשירים שנכתבו ביידיש, ובקרוב יתפרסמו שני ספרים שלו, עליהם החל לעבוד לפני מותו, שיכללו תרגום של שיריו לספרדית ולאנגלית. שיריו תורגמו עד כה ללשפות רבות, בהן גם ערבית, רוסית, פורטוגזית, ואפילו ויאטנמית וסינית.

 

האתר בהרצה

 

באתר עצמו ניתן למצוא עדכונים וחדשות, כמו הקריאה לגולשים להביע את דעתם על ההצעה שהועלתה, להעניק לנתן יונתן את פרס ישראל שירה, סיכומים של ערבים שנערכו (ויערכו) לזכרו במסגרות שונות, וכן הודעה על מועד העליה לקברו של המשורר.

 

עוד האתר כולל מגוון קישורים מעניינים, שחלקם מפנים לתכנים מרתקים בהרבה מאלו הצפויים מראש, וכוללים בין השאר הפניה לעמודים של יוצרים צעירים, שהושפעו מיונתן, ופירסמו שירים משלהם באתר "במה חדשה"; בנוסף, תמצאו שם הפניות לכתבות, אתרים בהם מופיעים חלקים מיצירתו ועוד. 

 

שימו לב שהאתר נמצא בתקופת הרצה, וצפוי להתעדכן ולהתרחב, ואמורים להתפרסם בו תמונות מהאלבום המשפחתי, שירים נוספים, פרשנויות ספרותיות של השירים, סיפורים של חברים ואמנים שעבדו עם יונתן, מדור "יוצרים זוכרים", שיציג יצירות אמנות שנעשו בהשראתו, ועוד.

 

היוזמה האישית הנפלאה של פז ועמיתיו לפרויקט, צורמת במיוחד כאשר מסתכלים על העניין מזווית ראיה אחרת, ממלכתית אם תרצו, ומבינים שבישראל של 2005, אין שום גוף ציבורי, בין אם ממשלתי או אחר, שאחראי על הנצחת אנשים באינטרנט כמו יונתן, שהפכו לחלק מהותי מהתרבות שלנו. הרי לו היה פז קצת פחות נמרץ, גם היום לא ניתן היה למצוא מידע על נתן יונתן באינטרנט, מדיום שמן הראוי שלא ייחשב כבן חורג. (רוני שני)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים