שתף קטע נבחר

מזוז: חוק ההסתה מקשה להרשיע מסיתים

היועץ המשפטי לממשלה אמר בפגישה עם עורכי דין כי הקושי העיקרי להעמיד מסיתים לדין נובע מלשון החוק הקובע שיש להוכיח שלהסתה תהיה גם תוצאה. לדבריו, במשרד המשפטים פועלים כיום לשינוי החוק כך שלא יהיה צורך להוכיח סבירות גבוהה וסיכון. הערב מכנסת שרת המשפטים דיון בשינוי החוק

"חוק ההסתה הנוכחי מציב מכשול לפני התביעה ומקשה להרשיע את המסיתים", כך אמר היום (ג') היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בפגישה עם עורכי דין בחיפה.

 

הערב מכנסת שרת המשפטים, ציפי לבני, בלשכתה דיון בהשתתפות ראשי משרד המשפטים כשעל הפרק האפשרות לשנות את החוק. במשרד המשפטים מעריכים כי ככל שתתקדם תוכנית ההתנתקות יגברו קריאות המסיתים ולפיכך נשקלת האפשרות לשנות או להרחיב את החוק הקיים באופן שיאפשר הגשת כתבי אישום רבים יותר.

 

היועץ המשפטי אמר בחיפה כי הקושי העיקרי להעמיד את המסיתים לדין נובע מלשון החוק, הקובע כי יש להוכיח בבית המשפט סבירות גבוהה שלהסתה תהיה גם תוצאה. קרי, סיכוי סביר שיקום אדם שיבצע מעשי אלימות בעקבות ההסתה. לדבריו, פועלים כיום משרדו ומשרד המשפטים לשינוי החוק כך שלא יהיה צורך להוכיח סבירות גבוהה וסיכון. הוא ציין כי גם בחוק האוסר הסתה לגזענות אין צורך להוכיח כי ההסתה הובילה למעשים. "אנחנו נמצאים כיום בתקופה מסוכנת מאוד, ההסתה לאלימות גואה ועלולה לפגוע קשות בריקמה החברתית בישראל", אמר מזוז.

 

עוד ציין מזוז כי בעוד שהקריאה לסרבנות "יכולה" ליהנות ממטריית ההגנה של הוויכוח האידיאולוגי, הרי שההסתה לאלימות אינה יכולה ליהנות משום הגנה שהיא. זו הסיבה, לדבריו, שבמקרים שבהם קראו אישי ציבור לסרבנות לפינוי או לשירות בצה"ל לקראת ההתנתקות, הקפיד שלא להעמיד לדין את אישי הציבור שקראו לסרבנות, אך כי נהג אחרת בכל הנוגע לקריאה לאלימות.

 

היועץ אמר לעורכי-הדין כי לשני התחומים היבטים משמעותיים מתחום חופש הביטוי וקביעת הקו האדום שמתחתיו הופכות התבטאויות לאקט עברייני. "לא מדובר בתופעה עבריינית רגילה, אנחנו יודעים להתמודד עם עבירות מוגדרות, אלא תופעה רחבה שמקיפה ציבור שרובו נורמטיבי ושומר חוק ממניע שלא עברייני אלא אידיאולוגי. התופעה מחייבת אותנו לנסות למתוח קו בין אמירות שאמורות להיות נשמעות, למרות שהן אינן נעימות לאוזנינו, לבין הסתה לאלימות, שהיא תופעה עבריינית גרידא, גם אם היא נעשית ממניעים אידיאולוגיים".

 

בהמשך, התייחס מזוז לנושא "הדו"ח הציבורי" - מתיחת ביקורת על ידי גורמי החקירה והפרקליטות על אישי ציבור, בתיקים שבסופו של דבר לא הוגש בגינם כתב אישום.

 

מזוז אמר כי יש למצוא כלים אלטרנטיביים לתיקים שבהם לא נמצאו די ראיות להעמדה לדין פלילי, והביא כדוגמה את הדין המשמעתי הנהוג בשירות הציבורי ובמקומות עבודה נוספים.

 

"הליך דומה לא קיים ולא ננקט כלפי שרים, חברי כנסת או נבחרי ציבור ברשויות המקומיות. היום איש ציבור הנחשד במעשים שלא ייעשו יוצא פטור בלא כלום, במידה ואין כנגדו די ראיות או שמוגש נגדו כתב אישום פלילי שלעיתים מסתיים בזיכוי.

 

"אנשי הציבור מנופפים בזיכוי כבתעודת יושר, גם אם כתובים בו דברים חריפים נגדם. בין זיכוי ומשפט פלילי ובין תעודת יושר, המרחק גדול. יש דברים בלתי הולמים לאנשי ציבור וטוב שהציבור יידע זאת. אולם, אף פוליטיקאי לא פרש מתפקידו או התנצל בשל דו"ח ציבורי שהוגש נגדו", אמר מזוז.

 

בתשובה לשאלות הנוכחים ביחס לחקירות ראש הממשלה בפרשות האי היווני וחברות הקש וחקירות כנגד שרי ממשלה בכלל, אמר מזוז כי כמות החקירות כנגד אנשי ציבור במדינת ישראל גבוהה ביחס למדינות רבות במערב, וכי על אף שמדובר באישי ציבור מרכזיים, הרי ש"אין משפט פלילי אחר לנבחרי ציבור. או שיש ראיות נגדם, או שאין ראיות נגדם. וזה המבחן היחיד בשאלה אם להגיש כתב אישום או לא להגיש כתב אישום כנגד נבחר ציבור".


פורסם לראשונה 01/03/2005 17:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
היועץ מזוז. נאבק בהסתה
צילום: רויטרס
צילום: חן מיקא
לבני. דנה בשינוי החוק
צילום: חן מיקא
מומלצים