שתף קטע נבחר

סקר הבריאות בישראל: מיליון מעשנים, 600 אלף שמנים

סקר חדש של משרד הבריאות מגלה נתונים מדאיגים על בריאות הישראלים: מיליון מאיתנו מעשנים, כמחציתנו לא מבצעים כל פעילות גופנית ולמעלה ממיליון בסיכון גבוה למחלות לב. עם זאת, מצבנו לא רע ביחס למדינות אחרות

מאות אלפי ישראלים מזניחים את בריאותם, ומצויים בסיכון גבוה ללקות בהתקף לב, שבץ מוחי ומחלות כלי דם נוספות, כך עולה מסקר חדש של משרד הבריאות, המגלה נתונים מדאיגים: מאות אלפים לוקים ביתר לחץ דם, רמות גבוהות של שומנים, סוכרת והשמנת יתר. כמיליון ישראלים מעשנים, ושני מיליון אינם מבצעים פעילות גופנית.

 

סקר הבריאות הלאומי נערך בשנים 2003-2004 במסגרת פרוייקט EUROHIS. המדובר בפרוייקט בינלאומי שנועד לאפשר השוואות עולמיות של מגוון מדדי בריאות. בפיתוח הסקר השתתפו 33 מדינות אירופאיות של ארגון הבריאות העולמי, כולל ישראל.

 

הסקר הנוכחי בוצע באמצעות ראיונות טלפוניים בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל. כמעט 10,000 ישראלים בני 21 ומעלה, יהודים וערבים, השיבו לשאלות הסוקרים. מטרת הסקר הייתה לנטר את מצב בריאות האוכלוסייה בישראל, ולהעריך דפוסי התנהגות הקשורים בבריאות.


בריאות האומה

בריאות האומה
  נשים גברים
יתר לחץ דם 16.8% 13.5%
רמת שומנים גבוהה בדם 17.8% 14.9%
סוכרת 4.7% 5.7%
השמנת יתר חולנית 15.5% 13.2%
עישון 18% 32.7%
היעדר פעילות גופנית 49.7% 45.7%

 

מהסקר עולה כי 16.8 אחוז מהנשים ו-13.5 מהגברים סובלים מייתר לחץ דם. מספרם המשוער באוכלוסייה מגיע לכדי 630 אלף איש. כ-680 אלף איש סובלים מרמה גבוהה של שומנים בדם, כ-200 אלף סובלים מסוכרת, 590 אלף סובלים מהשמנת יתר חולנית.

 

מיליון מעשנים, 2 מיליון לא מבצעים פעילות גופנית

 

18 אחוז מהנשים העידו שהן מעשנות, בהשוואה ל- 32.7 אחוז מהגברים. על פי ההערכות, מספר המעשנים באוכלוסייה הישראלית על פי נתוני הסקר מגיע לכמיליון איש. עוד עולה מניתוח ממצאי הסקר כי כ-2 מיליון איש אינם מבצעים פעילות גופנית.

 

בקרב האוכלוסייה הערבית, הנתונים גבוהים עוד יותר. כ-76 אחוז מהנשים הערביות ו-62 אחוז מהגברים הערבים אינם מבצעים פעילות גופנית (בהשוואה ל-41.1 אחוז מהישראליות ו-42 אחוז מהישראלים). מספר הנשים הערביות הסובלות מהשמנת יתר הוא כמעט כפול מזה של הנשים הישראליות. עם או בלי קשר, מספר הנשים הערביות חולות הסוכרת כפול מזה של הנשים הישראליות.

 

על אף הנתונים הקשים, מצבנו לעומת העולם אינו הגרוע ביותר: בהשוואה לארה"ב, קנדה ובריטניה מצבנו טוב יותר בכל הנוגע לסוכרת, השמנה, ושכיחות יתר לחץ דם. שכיחות העישון בישראל, היא בין הנמוכות שבמדינות המערב.

 

"המספרים הקשים טופחים על פנינו" אומר ד"ר אלדד רחביה, מנהל יחידת טיפול נמרץ לב בבית חולים השרון, "הממצאים של סקר משרד הבריאות מדגימים את מידת התחלואה הלבבית אצל הישראלים, והמצב בהחלט בכי רע. הראיה המוצקה לכך, היא גל האישפוזים במחלקות הפנימיות והיחידות לטיפול נמרץ בחודש שעבר, הצפה של חולי לב שלא זכורה לי כמותה כבר שנים".

 

לדברי רחביה, הפתרון העקרי הוא בחינוך המניעתי. "הסקר מראה שקיים כשלון טוטאלי בכל נושא הרפואה המונעת" הוא אומר, "החינוך צריך להתחיל בגילאים צעירים, והמודעות למחלות לב צריכה לעמוד בראש סדרי העדיפויות. מחלות לב נותרו גורם התמותה מספר אחד בעולם, והתוצאות מראות שההדרכה שהישראלים זקוקים לה פשוט לקוייה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
השמנת יתר. 600 אלף בולסים
צילום: מריאן הול
צילום: גבי מנשה
עישון. יותר ממיליון ישראלים
צילום: גבי מנשה
צילום: איתי גל
יתר לחץ דם. יותר מ-600 אלף
צילום: איתי גל
צילום: גבי מנשה
סוכרת. מעל 200 אלף
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים