שתף קטע נבחר

צה"ל יתמקם בבתי המתנחלים לאחר הפינוי

כך קבע ראש הממשלה, אריאל שרון, בדיון שנערך בלשכתו לקראת מימוש תוכנית ההתנתקות. במערכת הביטחון הביעו חשש שהמפונים ישובו לבתיהם. ראש מינהלת ההתנתקות, יונתן בשיא, העריך שעלות שיכונם של המפונים בבתים זמניים תגיע ל-340 מיליון שקל ועלות שיכון מפונים בבתי מלון תגיע לכ-40 מיליון שקל

חיילי צה"ל יתפסו את מקומם של המתנחלים בבתים שיפונו בגוש קטיף, כך החליט אחר הצהריים (ג') ראש הממשלה, אריאל שרון, בדיון היערכות לקראת ביצוע הנסיגה מעזה, שנערך בלשכתו בירושלים. בכך, קיבל שרון את המלצתו של שר הביטחון, שאול מופז, להטיל את האחריות על שמירת הבתים מפני סרבני הפינוי על צה"ל. מופז הזהיר בדיון כי חלק מהמתנחלים ינסו לחזור אל הבתים ולאייש אותם מחדש.

   

שר הביטחון, שאול מופז, המליץ כי מיד לאחר הפינוי יאיישו חיילים את בתי המפונים כדי למנוע מהמתנחלים שסירבו להתפנות לשוב לבתיהם. עוד נמסר בדיון כי עלות בתי המלון, שבהם ישוכנו המתנחלים בימים הראשונים תגיע לכ-30 עד 40 מיליון שקל. 

 

בדיון השתתפו גם השרים שמעון פרס, יצחק הרצוג, ישראל כץ, גדעון עזרא וציפי לבני, וכן ראש מינהלת ההתנתקות, יונתן בשיא, מנכ"ל משרד הביטחון, עמוס ירון, ראש המועצה לביטחון לאומי, האלוף גיורא איילנד, מנכ"ל משרד המשפטים ואנשי משרד האוצר. 

 

בשיא דיווח על ההיערכות לקראת פינויין של המשפחות, ואמר שעלות שיכונן של בין 300 ל-600 משפחות בימים הראשונים שלאחר הפינוי בבתי מלון תעלה למדינה בין 30 ל-40 מיליון שקל. בשיא ציין כי נמצאו כבר בתי המלון המתאימים, וסוכם עמם כי בעת הפינוי, החדרים יוקצו למפונים.

 

340 מיליון שקל לשיכון המתנחלים בבתים זמניים

 

ראש הממשלה התעניין מה יעלה בגורל הציוד האישי של המפונים בתקופה הראשונה שלאחר הפינוי, ושר הביטחון הבהיר כי חברות אזרחיות יסייעו באריזת הציוד ובאיכסונו עד שהמפונים יעברו למבני קבע ביישובים אחרים.

 

בשיא דיווח עוד כי ערך ה"מבנים היבילים" (קרוואנים), שבהם יתיישבו המפונים לאחר שיעזבו את בתי המלון מגיע לכ-340 מיליון שקלים. ראש מינהלת ההתנתקות התלונן כי חסרים לפי שעה כ-9 מיליון שקלים לתכנון בתים חדשים ולתשתיות. ראש הממשלה הורה לאנשי משרד האוצר להקצות באופן מיידי את הסכום. "יש לבנות מראש את התשתיות להתיישבות קבע, כמו שעשינו בעליה הגדולה. העולים שישבו אז בבתים זמניים הפכו אותם אחר כך למבני קבע".

  

יונתן בשיא אמר שעד כה התברר כי מתוך גוש קטיף תצטרך ישראל לפנות כארבע מאות מבנים יבילים. שר הביטחון הציע לפנות את המבנים רק בתחילת פינוי המתיישבים, ולא מוקדם יותר. בעניין החממות והציוד שבהן, התברר כי הנושא טרם סוכם סופית. שרון הורה לסכם את הפרטים האחרונים בנושא ולקיים פגישה נוספת בעניין. ראש הממשלה אמר שהוא מבקש להתחיל בהקדם לבנות תשתיות חקלאיות. "אסור שהחקלאים יאבדו את העסקים שלהם ואת היתרון שלהם. צריך להכין להם קרקע", ציין ראש הממשלה.

 

ראש מינהלת ההתנתקות ביקש לעשות מאמצים ולהעביר את המפונים למסגרות חדשות כ"קהילות". בשיא אמר שגם אם העברת האנשים כקהילות "תעלה כסך", יש לעשות את זה, על מנת לא לפגוע במבנה הארגוני של בני האדם החיים בגוש קטיף. ראש הממשלה אמר בסוף הדיון כי הוא מבקש לדעת תוך שבועיים על השינויים שחלו בשטח, ואמר כי "זה דבר קשה לפרק יישובים, וזו בעיה מורכבת וקשה. זה צריך להיעשות בתאום עם המתיישבים".

 

שר הבינוי והשיכון, יצחק הרצוג, הציג בדיון את התכנית שגיבש משרדו יחד עם מינהלת ההתנתקות. הרצוג אמר כי היעד המרכזי של משרד השיכון יהיה לקלוט את משפחות

המפונים לאזור הדרום, מתוך כוונה לחזק את האזור.

 

טרם התקבלה החלטה סופית על הריסת בתי המתנחלים

 

בסוגיית הריסת בתי המתנחלים, אמר שרון: "אנחנו בודקים את הנושא ומעריכים את המצב. לא נחלק את הפעולה לשני חלקים, אלא מחכים להחלטה סופית". הממשלה החליטה שהבתים ייהרסו, אך באחרונה קראו שרים לשקול את ההחלטה מחדש, וראש הממשלה נעתר לבקשה. השר שמעון פרס אמר ל-ynet לאחרונה כי להערכתו, בתי המתנחלים לא ייהרסו בסופו של דבר. פרס אף נפגש באחרונה עם המיליארדר מדובאי מחמוד אל עבאר, שהציע לרכוש את בתי המפונים.

 

גורמים מקצועיים בכירים במשרד הביטחון הביעו בדיונים סגורים שהתקיימו באחרונה התנגדות נחרצת להרס בתי המפונים. אנשי משרד הביטחון טענו, בין היתר, כי הריסת הבתים תתקבל בצורה לא טובה ברחבי העולם ובישראל, ותזכיר את הרס הבתים בימית. גם הטיפול בפסולת הבניין שתיערם לאחר ההריסות תעלה סכומי עתק, שישראל תתקשה לעמוד בהם.

 

אותם גורמים ציינו כי ישראל צריכה להעדיף מצב שבו גורם חיצוני כלשהו ייקח אחריות על הבתים, אך יותיר לטיפולה של ישראל בתי כנסת ומבני דת - מחשש שהפלסטינים יעשו בהם שימוש שהוא בבחינת "חילול קודש".

 

בתוך כך קיים אתמול (יום ג') המשנה לראש הממשלה, השר שמעון פרס, התייעצות עם ראש הממשלה שרון בעניין ההתנתקות. בתום שיחתם אמר פרס, כי יש צורך לקדם השגת שלום כלכלי לצד השלום המדיני. "אם חלילה המצב הכלכלי בעזה ובשטחים יורע, העוני יגדל והרעב יגבר. ההסדרים עם הפלסטינים עלולים שלא להחזיק מעמד", הזהיר פרס.

 

בהתייחס לטענות הפלסטינים כי ישראל איננה מבצעת את התחייבויותיה מפסגת שארם כלפי הפלסטינים אמר פרס: "אני חרד שתהיה אכזבה, ואני מקווה ששר הביטחן ער לבעיות ופועל לפתרונן". "העיכובים הם טכניים בעיקרם והצבא ושר הביטחון יודעים היטב מה מוטל עליהם", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי סנדר
בית בנווה דקלים. צה"ל יתפוס
צילום: מוטי סנדר
צילום: צפריר אביוב
חשש שהתושבים יחזרו
צילום: צפריר אביוב
צילום: איי אף פי
דיון בלשכת שרון
צילום: איי אף פי
מומלצים