שתף קטע נבחר

רייס: אין כל שינוי במדיניות מול חיזבאללה

"אני לא יודע על מה אתם מדברים", תמה דובר הבית הלבן כשנשאל לגבי שינוי המדיניות מול חיזבאללה. גורמים בוושינגטון הסבירו ל-ynet כי לא מדובר בשינוי אסטרטגי של מדיניות ארה"ב כלפי הארגון, שממשיך להיות ארגון טרור. הבהירו: "הממשל מתרכז עכשיו טקטית בפינוי הכוחות הסורים מלבנון"

"אין שום שינוי במדיניות ארה"ב כלפי חיזבאללה". כך הבהירו הערב (יום ה') גורמים רשמיים בממשל האמריקני בעקבות הדיווח ב"ניו יורק טיימס" לפיו מסתמן שינוי במדיניות האמריקנית כלפי חיזבאללה

 

מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, הבהירה בשיחה עם כתבים במטוסה בדרך למקסיקו כי "העמדה האמריקנית לגבי חיזבאללה לא השתנתה. אנחנו מתמקדים בשלב זה בהסרת המרכיב המלאכותי מהחיים הפוליטים הלבנונים ואלה הם הכוחות. עליהם לסגת כדי לאפשר ללבנונים לקבוע את עתידם בעצמם".

 

רייס הדגישה כי בשלב הזה ארה"ב מתמקדת בחלק הראשון של החלטה 1559, לפינוי הכוחות הזרים "כדי לאפשר בחירות חופשיות והוגנות". לדבריה, "הממשל האמריקני מאמין שבמערכת בחירות הוגנות ינצחו הגורמים הפועלים למען שיפור איכות חיי התושבים".

 

"לאורך זמן, אפשר לנצח במלחמה נגד הטרור, על ידי הפצת החופש", אמרה, והבהירה מדוע ארה"ב אינה דורשת בשלב הזה יישום החלק בהחלטה 1559 לפירוק המיליציות בלבנון. "לבנון הוא מקום מאוד מסובך עם הרבה מרכיבים פוליטים מסובכים, שאינם יכולים להגיע להבנה לפני שהכוחות הסורים ואז נוכל לראות את מאזן הכוחות האמיתי".

 

סגן דובר מחלקת המדינה, אדם אראלי, התייצב באופן רשמי והצהיר: "אין כל שינוי". דובר הבית הלבן סקוט מק'ללן, שנשאל אם ארה"ב שינתה את מדיניותה השיב: "אני לא יודע על מה אתם מדברים. עמדתנו לגבי חיזבאללה לא התשתנתה. המטרה שלנו, ששותפה לה הקהילה הבינלאומית, היא לראות את הסורים מחוץ ללבנון.

 

"אנחנו רוצים לראות בחירות חופשיות והגנות בלי התערבות והפחדה של זרים. אנחנו רוצים שכל הלבנונים ממגזרי החיים השונים ישתתפו בבחירות ויבחרו את מנהיגיהם. הם בוחרים אנשים שמחוייבים לשפר את חייהם, לא מחבלים".

 

על החלק בהחלטה 1559 הקוראת לפירוק המיליציות, ציין דובר הבית הלבן: "ההחלטה קוראת גם לפירוק המיליציות ולכן בבחירות חופשיות והוגנות תראו את הכוח של הדמוקרטיה. אנשים יבחרו מנהיגים המחוייבים לשפר את חייהם".

 

החלטה 1559 של מועצת הבטחון בנושא לבנון מכילה בתוכה שני חלקים: פינוי הכוחות הזרים מלבנון ופירוק המיליציות שבה. האמריקנים, כך נראה, מתרכזים בעת האחרונה בחלק הראשון של ההחלטה מסיבות טקטיות.

 

גורמים בוושינגטון הסבירו ל-ynet כי לא מדובר בשינוי אסטרטגי של מדיניות ארה"ב כלפי חיזבאללה, שממשיך להיות ארגון טרור. הממשל מתרכז עכשיו טקטית בפינוי הכוחות הסורים מלבנון ובהשבת הריבונות לממשלה נבחרת על ידי הלבנונים, שתיבחר בלא הפחדה ואלימות.

 

מתמקדים בקיום הבחירות

 

בתדרוך היומי במחלקת המדינה, הבהיר הדובר אראלי כי "1559 קוראת לנסיגה מלאה של כל הכוחות הזרים מלבנון ופירוק המיליציות. הצעד הראשון הוא הוצאת הכוחות הזרים וייצוב ריבונות וכוח של ממשלת לבנון בכל המדינה.

 

"לצורך כך צריכות להתקיים בחירות בחודש מאי. בזה אנחנו מתמקדים עכשיו - בפינוי כוחות הזרים וביכולת של הלבנונים להצביע בלא פחד ובבחירת ממשלה שמשקפת את רצון העם הלבנוני. בשלב הזה צריך לדאוג ליציאת אוירה פוליטית שמשוחררת מאלימות ופחד. זה נכון לגבי שחקנים חיצונים ופנימים".

 

בתשובה לשאלה האם חיזבאללה הוא שחקן פוליטי בזירה הלבנונית, כפי שנרמז בדיווח של ה"ניו-יורק טיימס", השיב הדובר האמריקני: "אנחנו לא נקבע למי יש חלק פוליטי בלבנון. את זה הלבנונים צריכים לקבוע. עובדה היא שהם חלק מהתהליך הפוליטי עכשיו. יש להם חברים בפרלמנט. עמדתנו כלפי חיזבאללה ידועה, אבל צריך להפריד את זה מהדינמיקה הפנים לבנונית".

 

מוקדם יותר אימץ הפרלמנט האירופי החלטה לפיה חיזבאללה הוא ארגון טרור. הפרלמנט קרא לשרי האיחוד האירופי לנקוט סנקציות נגד הארגון וכתב בהחלטה שאימץ: "הפרלמנט סבור כי ישנן ראיות ברורות לכך שחיזבאללה מעורב בפעילויות טרור".

 

בהחלטה קראו גם חברי האיחוד האירופי לסוריה לסגת מלבנון. 473 צירי הפרלמנט הצביעו בעד ההחלטה ואילו 33 אחרים התנגדו. לא מדובר אמנם בהחלטה על הכנסת הארגון לרשימת ארגוני הטרור, אולם בהכרזה ישנה קריאה מפורשת למדינות אירופה לפעול נגד הארגון.

 

בירושלים קיבלו בשביעות רצון את ההצבעה בפרלמנט האירופי בעניין חיזבאללה. שר החוץ, סילבן שלום, השוהה כעת במקסיקו, אמר ל-ynet: "אני מברך על החלטת הפרלמנט הקורא למועצה לנקוט בצעדים הדרושים נגד חיזבאללה, ארגון שנגדו קיימות ראיות ברורות לעיסוק בטרור".

 

לדברי שלום, "זהו צעד חשוב בפעילות האירופית נגד הטרור. על מדינות האיחוד לפעול במהירות ובנחישות כדי לכלול את הארגון ברשימת ארגוני הטרור, מהלך שיחזק את היציבות במזרח התיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השינוי הוא טקטי. הבית הלבן
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
מק'ללן. לא יודע על מה מדובר
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
נסראללה. עדיין שייך לארגון טרור
צילום: איי אף פי
מומלצים