שתף קטע נבחר

החובש ריחם על אסירים פלסטינים - ונענש

ל-ynet נודע: רב"ט ח', חובש צבאי, נהג לחלק עוגיות ופירות לאסירים פלסטינים במתקן ביטחוני. באחת הפעמים, הבחין בו קצין, הוא נשפט ונידון לשבעה ימי מחבוש על תנאי ונאלץ לעזוב את תפקידו. לאחר מכן, סירבו בצה"ל לשבצו בכלא אחר והעבירו אותו לחיל חינוך. בצה"ל אומרים: "הוא עבר על הנחיות מפורשות האוסרות לקיים קשרים בלתי פורמליים עם העצורים". גורמים צבאיים אישרו: לא עלה כל חשד לפלילים בנוגע למעשיו של ח', עם זאת ציינו כי "הוא גם עישן במשותף עם עצור ואף חיבק עצור"

העונש על החמלה: חובש ששירת באחד מבתי הכלא בהם מוחזקים אסירים ביטחוניים פלסטינים, הועבר מתפקידו לאחר שנהג לכבד את האסירים בשאריות מזון שאסף מחדר האוכל. ל-ynet נודע היום (ד') כי כשביקש החייל לשרת בכלא אחר בעקבות התנאים המקלים שם, קיבל תשובה שלילית. "הסיפור הזה הוא דוגמא מובהקת למציאות האבסורדית בה חי דור הלוחמים הנוכחי", אומרים בתגובה בארגון "שוברים שתיקה".

 

רב"ט ח', סיים לפני כשנה קורס חובשים קרביים, ושובץ במרפאה של אחד ממתקני הכלא בהם מוחזקים אסירים ביטחוניים. מעדויות שהגיעו ל-ynet עולה כי ח' נהג לקחת שאריות מזון שנותרו בחדר האוכל בתום הארוחות, בדרך כלל פירות ועוגיות, ולחלק אותם לאסירים שהיו באים אליו לבדיקה או לכאלה שנקלטו בכלא. "הוא ספג עקיצות מפי שוטרים צבאיים שהיו עדים לכך, אבל לא יותר מזה", סיפר חייל מילואים ששירת בכלא, "ברור שמדובר באסירים ביטחוניים, אבל כשמביאים אסיר כזה, כולו רועד ומפוחד, אני לא רואה שום פסול בהתנהגות אנושית, כולל לתת עוגיה".

 

אולם, לא כולם אהבו את התנהגותו של ח'. מספר חיילי מילואים אף פנו למפקד מתקן הכליאה וח' נתבקש על ידי מפקדיו שלא לערב דעות אישיות או פוליטיות בתפקידו בצה"ל. באחת הפעמים הבחין בו אחד מקציני הכלא מעניק דבר מזון לאחד הכלואים, הוא נשפט ונידון לשבעה ימי מחבוש על תנאי. עוד קודם לאירוע, קיבל ח' הודעה כי ייאלץ לעזוב בקרוב את התפקיד, זאת ללא הסבר מפורט.

 

לפני מספר ימים הועבר ח' מתפקידו ובראיון לקראת שיבוצו מחדש ביקש לשרת בכלא ביטחוני אחר, קציעות, בשל תנאי השירות הטובים שם ובשל העובדה שמספר מחבריו הטובים משרתים שם. גורמי השלישות השיבו בשלילה והוא שובץ בחיל החינוך.

 

"אני מכיר היטב את ההוראות היבשות", מסכם חייל המילואים, "אבל לתת עוגיה ולדבר עם האסיר בגובה העיניים ולא בזלזול, זה לא דבר רע, בטח אסור לתת על זה עונש. הוא לא הרוויח כלום מזה חוץ מקצת אנושיות ובצה"ל הענישו אותו".

 

מה גבול שיקול הדעת שיכול להפעיל חייל? 

 

במהלך השנים האחרונות נחקרו בצה"ל מאות מקרים בהם חיילי צה"ל בחרו שלא לפעול ברגישות לאוכלוסייה הפלסטינית במקומות החיכוך השונים. לרוב נאלצו חיילים לקבל החלטה מהירה במצבי לחץ. לא מעט מקרים הסתיימו באלימות מילולית ופיזית, תוך הגשת כתב אישום לבית הדין הצבאי. עם זאת, לא פעם הבהירו קצינים בכירים בצה"ל כי על החיילים להפעיל גם שיקול דעת במגע עם פלסטינים.  

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "החובש עבר על הנחיות מפורשות, האוסרות על קיום קשרים בלתי פורמאליים עם העצורים, ועל כך הועבר מתפקידו. על פי הנהלים לא ישובץ חייל אשר הועבר מיחידה בעלת שירות בתנאים קשים יחסית, ליחידה נוספת בעלת אותם תנאים. יתרה מכך, באם החייל נפלט ממתקן כליאה, לא ישובץ בשנית בבסיס כליאה אחר באותו תפקיד. לאור זאת, שובץ בהתאם לצורכי כוח האדם בתפקידו ביחידה אחרת".

 

גורמים צבאיים אישרו ל-ynet כי לא עלה כל חשד לפלילים בנוגע למעשיו של ח', עם זאת ציינו כי מעבר למתן דברי המאכל, עישן החייל במשותף עם עצור, קשר קשרי חברות ויחסי קרבה ואף חיבק עצור בעת שיחרורו, כמו כן התערב בשיחה בין שוטר צבאי לעצור. "החייל נקרא מספר פעמים לשיחות הבהרה בנושא זה ואף ננזף על התנהגותו הנוגדת את הכללים ומסכנת את ביטחונו", ציינו.

 

מארגון "שוברים שתיקה", נמסר בתגובה לידיעה כי "הסיפור הזה הוא דוגמא מובהקת למציאות האבסורדית בה חי דור הלוחמים הנוכחי". המקרה ממחיש כי הנהלים המחויבים במציאות מדכאים ולא מאפשרים כל ניסיון של רגש אנושי והומני כלפי מי שנתפס כאויב. במציאות שבה האויב יכול להיות זקן בן 80 או ילדה בת 12, לחייל ולמפקד בשטח נותר רק לבנות חומה של אטימות שתדחק כל רגש אנושי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוגיות ופירות לאסירים הפלסטינים
צילום: רענן בן צור
"החובש אף חיבק עצור"
צילום: רענן בן צור
מומלצים