שתף קטע נבחר

מו"מ חשאי: "תגדילו הפיצויים, נתפנה בשקט"

משבר אמון בין תושבי גוש קטיף להנהגה הפוליטית שלהם? קבוצת תושבים חשה שההנהגה לא הצליחה לעצור את ההתנתקות - וגם לא לדאוג להם לפיצוי נאות. עתה הם מנהלים מו"מ ישיר מול לשכת רה"מ, להגדלת סכומי הפיצויים תמורת פינוי שקט - כך פורסם ב"ידיעות אחרונות". "המנהיגים הרדימו אותנו", טענו תושבים ממורמרים, "כדי שנהיה כל כולנו במאבק ולא נתעסק בפיצויים". עכשיו הם אומרים, "אנחנו חייבים לדאוג לעצמנו. אם יילכו לקראתנו, אנחנו ניתן שקט"

פיצויים תמורת פינוי שקט. מנהיגים מקומיים בגוש קטיף, המייצגים את מרבית תושבי הגוש, מנהלים זה כמה שבועות מגעים חשאיים עם לשכת ראש הממשלה' במטרה להגיע להבנה שלפיה - אם יוגדלו סכומי הפיצויים לתושבי הגוש, הם יתפנו בשקט. כך נחשף הבוקר (יום ה') ב"ידיעות אחרונות".

 

הנציגים נפגשו לאחרונה פעמיים עם מנכ"ל משרד רה"מ, אילן כהן, ועם גורם המקורב מאוד לרה"מ. זאת לקראת פגישה עתידית עם אריאל שרון, שתתקיים כנראה בשבועות הקרובים. בין המנהיגים שניהלו את המגעים היה איציק איליה, סגן ראש המועצה האזורית חבל עזה ויו"ר מזכירות צפון החבל (הכולל את ניסנית, אלי סיני ודוגית).

 

איליה, תושב נווה דקלים, משמש גם כיו"ר מזכירות פאת שדה וחבר  מזכירות מורג, והוא "מרושת" בכל יישובי החבל. יחד איתו בחבורה: יואב אלון,

יו"ר מזכירות גדיד ואחד החקאלים הגדולים בגוש, עמרם איטח, יו"ר מזכירות בדולח, ואהרן חזות, יו"ר מזכירות גן אור. איליה דבר בשמו של המגזר הקהילתי בגוש. היתר מייצגים את החקלאים. "ביחד", אומר איליה, "אנחנו מייצגים את רוב תושבי הגוש".

 

ניהול המגעים עם לשכת רה"מ, מתחת לאפה של מועצת יש"ע, מסמן משבר אמון גדול בין תושבים בגוש לבין הנהגה הפוליטית שלהם.

 

ביום ראשון השבוע, באסיפה סוערת ביישוב בגדיר שבמרכז גוש קטיף, בהשתתפות עשרות תושבים, הועלו טענות קשות נגד המנהיגות הפוליטית של המתנחלים, שלא הצליחה לעצור את ההתנתקות, מחד גיסא, ולא דאגה לפיצוי נאות לתושבים, מאידך גיסא. התחושה היתה שהפקירו אותם לגורלם. "המנהיגים הרדימו אותנו", טענו תושבים ממורמרים, "על  מנת שנהיה כל כולנו במאבק ולא נתעסק בפיצויים. איש לא דאג עבורנו לפוליסת ביטוח".

 

יואב אלול, תושב גוש קטיף, אמר אתמול: "לא רצינו להגיע למצב הזה, נמנענו, דחינו את זה, אבל עכשיו אין לנו כל ברירה אחרת". דבריו מייצגים את הלכי הרוח בקרב התושבים. במשך החודשים שבהם התקיימו הדיונים לקראת חקיקת חוק פינוי-יצוי נמנעו תושבי הגוש, בהוראת המנהיגים, לשתף פעולה עם משרדי הממשלה שדנו בסעיפי החוק, מפני שהתמקחות על גובה הסכום היוותה עבורם הסכמה והכרה בפינוי ובעקירתם מהחבל.

 

החוק שהתקבל לבסוף בכנסת לפני חודש קבע כי סכום הפיצויים יעמוד על כ-4 מיליארד שקל, כולל העסקים באזור התעשייה ארז. המתיישבים בגוש קטיף מרגישים כי קופחו מאוד, ובעצם המדינה מפקירה אותם לגורלם, בלי שיקבלו פיצוי שיאפשר להם פתיחת דף חדש.

 

לכן לאחר קבלת החוק החליטה המנהיגות המקומית בגוש לפעול בעצמה להגדלת הפיצויים. נציגיה פנו לעו"ד שי גרנות, שמשמש כיועץ המשפטי של המועצה האזורית חוף עזה. גרנות טען כי האפשרות היחידה לשינוי חוק פינוי-פיצוי היא התערבות של רה"מ, שיורה לממשלה להעביר הצעה לתיקון החוק.

 

לפיכך החליטו המנהיגים המקומיים נלסות ולהגיע להסכמה עם ראש הממשלה על הגדלת הפיצויים, כשבתמורה יתחייבו כי הפינוי יעבור בשקט, ללא בעיות.

 

מנהיגי המתנחלים מודעים לכך כי פרסום המו"מ על הפיצוי יגרום לתסיסה ועשוי אף לסמן את תחילת סופו של המאבק, אבל מבחינתם מדובר בצעד

של "אין ברירה". הם רואים בכך קרש הצלה למשפחות רבות, שלדעתם החוק כפי שהוא כיום מותיר חסרות כול.

 

"כולנו לא רוצים להתעסק עם העניין הזה, עם הגועל נפש הזה, כולנו לא רודפי בצע", אמר איציק איליה. "רובנו הולכים לחוסר תעסוקה, לערפל כבד, לחוסר ודאות של מה יהיה איתנו. לדעתי, 80-70 אחוזים מהאנשים לא ימצאו תעסוקה, בוודאי לא ברמה שהיתה להם".

 

אלול הוסיף: "חיינו בבועה שלא יקרה כלום, והלוואי שלא יהיה כלום. אבל היום אנחנו חייבים לדאגו לעצמנו. אין לנו ברירה אם יילכו לקראתנו, אנחנו ניתן שקט".

 

במועצה אזורית חוף עזה מבהירים בתגובה כי "המאבק הנחרץ בתוכנית הגירוש והעקירה של שרון יימשך ללא פשרות וכי עמדה זו משותפת לרובם המוחלט של התושבים".

 

בהודעת המועצה האזורית נאמר כי "עמדת סגן ראש המועצה, איציק איליה, שהוצג כתומך בהגדלת הפיצויים תמורת שקט, הינה שקר וכזב והדברים לא נאמרו כלל. איליה מביע צער עמוק ומתנצל בפני התושבים על כך שפעולה שנבעה מתוך אהבת המקום ודאגה עמוקה לעתיד המתיישבים, קיבלה פירוש ציני ומכוער, ובעתיד יימנע מפעולות כפגישות עם העוקרים העלולות להתפרש כפוגעות במאבק".

 

היום: צום נגד הפינוי

 

ובתוך כך, נמשך מאבק הימין בתוכנית ההתנתקות. היום מתקיים יום צום, תפילה וזעקה במטרה "להעביר את רוע הגזירה של עקירת יהודים מבתיהם". על הקריאה לקיים יום צום חתמו רבני הציונות הדתית אברהם שפירא, מרדכי אליהו ורבנים מגוש קטיף ומישיבות ההסדר. לצד רבנים אלו יצאו בקריאה גם מספר רבנים מהמגזר החרדי לתלמידיהם. 

 

הצום והתענית מתוכננים מעלות השחר ועד חצות היום. 

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
איציק איליה. "אנחנו מייצגים את רוב התושבים"
צילום: שאול גולן
צילום: אייל פישר
ניסנית. "המנהיגים הרדימו אותנו"
צילום: אייל פישר
צילום: לע"מ
כהן. מו"מ חשאי
צילום: לע"מ
מומלצים