שתף קטע נבחר

עו"ד ששון: לא רק שרון אחראי לבנייה בשטחים

"ברוכה הבאה אל מועדון כותבי הדו"חות האבודים", אמרה בכירה לשעבר בפרקליטות לעו"ד טליה ששון, בדיון אודות דו"ח המאחזים. עוה"ד ששון ציינה כי גם המחמירים עם ראש הממשלה יודעים שהבנייה לאורך השנים בשטחים לא מוטלת רק על כתפיו. עדי מינץ, איש יש"ע, אמר בדיון כי הידברות עם מועצת יש"ע היתה מסייעת בפינוי מאחזים. פרופ' קרמניצר בחר להטיל את כל האשמה דווקא על שרון

"גם המחמירים עם ראש הממשלה שרון יודעים שהאחריות לבנייה בשטחים לאורך השנים לא מוטלת רק עליו", כך אמרה אתמול (ג') מחברת דו"ח המאחזים, עורכת הדין טליה ששון בדיון שנערך במכון לדמוקרטיה בנושא המאחזים תחת הכותרת "התנחלויות ומאחזים - אחיזת שלטון החוק או אחיזת עיניים".

 

הדיון הציבורי הגלוי בעניין דו"ח המאחזים הבלתי חוקיים של עו"ד טליה ששון איבד את מקומו בכותרות הראשיות בתקשורת, אולם מאחורי הקלעים נמשכים המאמצים בפורומים שונים. המטרה: לברר עד כמה עמוק מגיעים שורשי המחדל הקשור להקמת המאחזים הללו, מה השפעתם על הדמוקרטיה הישראלית ומה אפשר לעשות כדי להפסיק את התופעה.

 

המכון הישראלי לדמוקרטיה קיים דיון מעמיק בסוגיות אלה, בהשתתפות עו"ד ששון, אנשי פרקליטות המדינה לשעבר, ראשי שלום עכשיו ונציגים של מועצת יש"ע, המתנחלים והאקדמיה. עו"ד ששון התייחסה בדבריה אל מעורבותו של ראש הממשלה, אריאל שרון, בהקמת המאחזים הבלתי חוקיים, וחזרה על דבריה מן העבר לפיהם בבדיקותיה לא מצאה ראיות למעורבותו הישירה של שרון בהקמת המאחזים.

 

ששון התייחסה לראשונה גם אל נושא הבנייה בכלל בשטחים, וציינה כי "גם המחמירים עם ראש הממשלה שרון יודעים שהאחריות לבנייה בשטחים לאורך השנים מוטלת לא רק עליו". כשנשאלה בסוף הדיון על ידי המנחה, כרמית גיא, מה לדעתה יקרה עם הדו"ח שחיברה, ששון בחרה למשוך כתפיים במבוכה. "הייתי מודה לכם אם הייתם חוסכים ממני את השאלה הזו", אמרה. "יש ועדת שרים שאמורה לטפל בחלק מרכזי של הדו"ח, והיא אמורה לטפל בהפסקת המנגנון שמביא

להקמת המאחזים. מה יקרה שם? את יכולה להעריך כמוני".

 

כצפוי, התחלקו הנוכחים בדיון לשני מחנות: מחנה אנשי השמאל בראשות ח"כ לשעבר מוסי רז ודרור אקטס מ"שלום עכשיו", וחלק מאנשי האקדמיה כמו פרופ' מרדכי קרמניצר, שהביעו תמיכה מלאה בדו"ח וקראו ליישם אותו, ומחנה אנשי הימין בראשות יו"ר מועצת יש"ע לשעבר, עדי מינץ, ופרופ' ידידיה שטרן, שמתחו ביקורת על הדו"ח וכינו אותו "דו"ח פוליטי". יפעת ארליך, מתנחלת צעירה מאמנה, גנבה עם זאת את ההצגה, כאשר איימה כי הדו"ח מגביר את הקיטוב ודוחף את המתנחלים לפעול בדרכים לא דמוקרטיות.

 

גם מינץ הזהיר כי הדו"ח מסייע לדה-לגיטימציה של המתנחלים. לדבריו, "אנחנו מתחילים לחזור אל הימים שאחרי רצח רבין, כשמפחיד לצאת לרחוב כשכיפה על הראש. הממשלה היא זאת ששלחה אותנו לגבעות. המדינאים הובילו את התהליך הזה". מינץ סיפר כי לו היתה הממשלה בראשות שרון מנהלת דו שיח עם הנהגת מועצת יש"ע, היא היתה נעתרת לפנות מאחזים בלתי חוקיים אחדים. מינץ סיפר כי השתתף לפני שנתיים בפגישה עם ראש הממשלה, שהסביר כי חלק מהמאחזים אותם כינה "מתריסים" ייצטרכו לרדת. "היינו מוכנים להסיר את גידולי הפרא", אמר מינץ בכנס. "לו היו מדברים איתנו, היינו מסירים יותר ממה שהסרנו עד עכשיו".

 

עו"ד יהודית קארפ, בכירה לשעבר בפרקליטות המדינה, שחיברה גם היא לפני שנים אחדות דו"ח שעסק באכיפת החוק בשטחים, בירכה את ששון בציניות רבה. "ברוכה הבאה אל מועדון כותבי הדו"חות האבודים", אמרה קארפ לקול צחוקם של הנוכחים. "מדינת ישראל לא הפנימה עדיין את העובדה שהיא מדינה". בסוף דבריה, אמרה קארפ כי היא מצפה מהציבור הישראלי "שאיכפת לו" לצאת אל הרחובות ולהפגין כדי להביא ליישום הדו"ח של ששון, וכדי להקים ועדת חקירה מלכתית.

 

לדבריה, "את הציבור הדו"ח הזה לא מעניין. זה ציבור שלא מעניינת אותו מה עושה המדינה. הייתי רוצה לצפות מהאוכלוסיה במדינת ישראל שעוד איכפת לה, לערוך הפגנות כדי שתמונה ועדת חקירה ממלכתית, כדי לבדוק כמה הממצאים האלה עולים לנו. צריך לקרוא את מה שמתרחש ולתת לו שם, כדי שנוכל לדעת איך להתמודד עם זה. אם לא נעשה את זה, לא נעסוק בשאלה האמיתית שהיא - מה קורה עם הדמוקרטיה הישראלית".

 

פרופ' קרמניצר תהה בדבריו איזה מסר ביקש ראש הממשלה להעביר לציבור הישראלי כאשר ביקש לחבר את הדו"ח. לדבריו, "יש היפוך יוצרות כשראש הממשלה הוא שממנה את כותבי

הדו"ח. זה סוריאליסטי לראות את שרון מחייך כשהוא מקבל את הדו"ח לידיו. מה הוא רוצה לומר לאומה". קרמניצר אמר כי הוא לא מציע להטיל את האחריות לבניית המאחזים על הדרג הפקידותי במשרדי הממשלה, ומתח ביקורת גם על המערכת המשפטית השלטונית. "האחראים העיקריים למ שקורה שם זה הדרג המדיני", אמר קרמניצר, "ובראשם עומד ראש הממשלה. אני לא מאמין שיש דרג פקידותי. העובדה שהאחריות של הדרג המדיני לא נחקרה, זה יוצא חלל ואי אפשר לחקור את זה כראוי. צריכה להערך בדיקה איך כל הסיפור הזה נערך בין הדרג המדיני לדרג הפקידותי. צריך לשאול גם איפה היה הדרג המשפטי במשך השנים, הדרג שלו אנחנו משלמים משכורת".

 

פרופ' ידידיה שטרן, עמית מחקר בכיר במכון לדמוקרטיה, מתח ביקורת חריפה על ראש הממשלה ואמר כי "יש פה אדם שמשתמש בחוק שימוש ציני, ומעביר אותו מכיס לכיס. בשבילו המשפט הוא צעצוע. האמון במשפט נפגע כשנעשה בו שימוש בסיטואציה כזו. המשפט בישראל מותקף מכל הכיוונים, ועכשיו הוא מותקף גם על ידי המדינה".

 

הדו"ח: 105 מאחזים לא מורשים

 

ששון פרסמה מוקדם יותר החודש את דו"ח המאחזים בו קבעה כי ישנם כ-105 מאחזים לא מורשים. 54 מהם על קרקעות פלסטינים.

 

בדו"ח שחיברה הדגישה ששון כי לא קיבלה את כל החומר שביקשה על-מנת להכין את הדו"ח אודות המאחזים הבלתי-חוקיים. עו"ד ששון אמרה כי "משרד השיכון עוסק בתכנון מאחזים לא מורשים למרות שאין החלטת ממשלה בנידון".

 

 היא הדגישה כי מאז שנות ה-90' לא החליטה הממשלה להקים יישובים בשטחים ועל כן כל המאחזים שהוקמו מאז לא חוקיים. לדבריה, "חלק מהמאחזים שנבנו באמצעות משרד השיכון, הוקמו לצערי על קרקעות של פלסטינים". לדברי ששון, "שרי ביטחון רבים לא נתנו הנחייה לבצע הריסה במאחזים. ללא צווי הריסה, אין הריסה. המלצתי להנחות על ביצוע הצווים".

  

עו"ד ששון מתחה ביקורת חריפה על עוזר שר הביטחון לענייני התיישבות, רון שכנר, ואמרה כי הוא התערב בעניינים שלא בתחום סמכותו, ונתן הנחיות מוטעות לחטיבה להתיישבות: "הוא כתב מכתבים לחטיבה להתיישבות שמאחזים מסוימים הם יישובים עצמאיים לכל דבר ועניין וזכאים לסמל יישוב ולתקצוב.


פורסם לראשונה 22/03/2005 22:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
הבניה לאורך השנים - לא רק על כתפי שרון
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: לע"מ
הדו"ח מוגש לשרון. לא רק הוא אחראי
צילום: לע"מ
מומלצים