שתף קטע נבחר

אילן רונן מאיים: פעילות "הבימה" תוקפא

הנאמן הציבורי מבקש לשנות את מעמדו של רונן, המנהל האמנותי שמונה ע"י אגמון. התוצאה: רונן מאיים בהפסקת פעילות וסימן שאלה גדול מרחף מעל לעונה הבאה של התיאטרון הלאומי

שוב צרות ב"הבימה": מינויו של אילן רונן, המכהן מזה כשנה בפועל ובהתנדבות כמנהלו האמנותי של "הבימה", טרם אושרר - מה שמעמיד בסימן שאלה את תוקף ההתקשרויות החוזיות בינו לבין יוצרים, שחקנים וגופים שאמורים לשתף פעולה עם התיאטרון הלאומי. "אינני יכול לנהל תיאטרון כשהמנדט שלי אינו ברור", אומר רונן ל-ynet, "מאלצים אותי להקפיא את תוכניות התיאטרון לעונה הבאה".

 

רונן אומר את הדברים בעקבות מכתב ששיגר אליו ביום א' שעבר (13 במרץ) הנאמן הציבורי של התיאטרון עו"ד שלמה שחר ובו נכתב כי למרות שאינו מכיר בתוקפו של המינוי שנעשה ע"י מנכ"ל התיאטרון הפורש, יעקב אגמון, "אין זה ראוי שהתיאטרון ייהנה משירותי הניהול שהענקת בחודשים האחרונים, מבלי לתגמל אותך בהתאם". בהמשך מציע הנאמן לרונן להגיש לוועדה המייעצת לו הצעת מחיר שתיבדק לגופה.

 

עוד כותב הנאמן כי על מנת שלא להעמיד את המערך הניהולי החדש של התיאטרון בפני עובדות בשטח, לא ניתן יהיה בשלב זה לאייש את תפקיד המנהל האמנותי ויידרש "למצוא תחליף לתקופת ביניים". לכן הוא מציע לרונן כפשרה, מינוי זמני כ"נותן שירותים בתחום הניהול האמנותי" זאת עד לשינוי מעמדו המשפטי של התיאטרון שיסתיים בחודש יוני הקרוב עם מינוי מועצת נאמנים ציבורית, דירקטוריון ומנכ"ל חדש.

 

"זה מגוחך, מעליב ומעבר לכל בלתי ישים", אומר רונן בתגובה, "תיאטרון לא עובד מהיום להיום. איך אני יכול להציג את הרפרטואר לעונה הבאה בחודש מאי, אם הסכמים שאני חותם עלולים להיות מבוטלים על-ידי מנהל בחודש יוני? אם אין לי המנדט להחליט החלטות, מה מצפים שאעשה? אני לא מאיים, זו הצגת תמונת המציאות כמו שהיא. שמו לי מקל בגלגלים, קשרו לי את הידיים והרגליים ולמה הם מצפים?".

 

הנאמן נסמך במכתב על פסיקת בית המשפט העליון מחודש ינואר בה קבע השופט אהרון ברק כי עד להשלמת המבנה המשפטי החדש, כל המינויים בתיאטרון יהיו זמניים ויתקבלו בשיתוף פעולה בין הנאמן לנציגי התיאטרון, העובדים והשחקנים ובמקרה של חילוקי דעות יחזרו הצדדים לביהמ"ש. בהקשר זה אומר רונן: "אני מאוד רוצה לקוות שאין כאן שיקולים זרים ושמה שמפעיל את כולנו זו טובת התיאטרון. אם אכן מדובר בבעיה משפטית, שהצדדים יחזרו לדיון ויבקשו הנחייה חדשה. המשימה העיקרית שלנו היא לעשות תיאטרון ולא להתעסק בפרינציפים וביורוקרטיה משפטית, תמצאו פתרון ותנו לנו לעשות את מה שלשמו התכנסנו פה. עם הנוסחה שהנאמן הציבורי הציע, אי אפשר לנהל תיאטרון וזו הסיבה שפניתי לבני צרפתי ואודליה פרידמן, המנהלים הזמניים של 'הבימה' ודרשתי מהם לקחת אחריות על ההשלכות".

 

במכתב שהפנה רונן לצרפתי ופרידמן הוא כותב: "החלטת הנאמן לא מאפשרת לי להציג את הרפרטואר בחודש הקרוב או לביים את ההצגה 'מבקר המדינה 2005' שאמורה לפתוח את העונה החדשה ב-15 ביולי. ההחלטה תגרור גם הקפאת הפקת ענק משותפת עם תיאטרון אחר המתוכננת לחורף 2006. אאלץ להקפיא מו"מ עם ערוץ 2 על שת"פ בהפקת מחזמר ישראלי מקורי שאמור לעלות ביום העצמאות הבא וכן את מסע ההופעות בארה"ב של 'שלמה המלך ושלמי הסנדלר' שאמור היה לפתוח את האירוע השנתי של הפדרציות היהודיות בלוס-אנג'לס. בשלב הנוכחי יוקפאו דיאלוג מתקדם על הפקת מחזות ישראלים חדשים של יהושע סובול, שמואל הספרי, אהרון עזרא, רביד דברה, יוסף בר-יוסף ואחרים וכל דיאלוג עם במאים שמתוכננים היו לביים בשנה הקרובה ושחקנים שאמורים להשתבץ להפקות בחודשים הקרובים".

 

רונן מסכם ואומר: "אין ממש בטענות הנאמן שהמינוי שלי יחסום מינוי של מנכ"ל חדש. בחוזה שנחתם איתי ישנו סעיף שמאפשר למנכ"ל הבא להפסיק את ההתקשרות איתי בהתראה של חצי שנה. כמעט שנה אני עובד ללא שכר והנוסח הזה של 'קבלן זמני', שהוא המצאה מופרכת של הנאמן, הוא פשוט מעליב. זה לא מגיע לי".

 

שחקן "הבימה" דב רייזר הגדיר את מכתבו של הנאמן "משפיל" ואמר: "אני לא מבין מהיכן הוא שואב את הכוח ואת עזות המצח. אנחנו בהחלט שוקלים פנייה לערכאות המשפטיות". ועד השחקנים בו חבר רייזר מתרה: "הקפאת התהליכים האמנותיים שאותם ייאלץ רונן לבצע בעקבות החלטת הנאמן יובילו להשבתת התיאטרון ולפגיעה אנושה בפעילותו האמנותית מה שעומד בניגוד לציווי פסק הדין של ביהמ"ש העליון המורה שלא לפגוע בכל תנאי בפעילותו האמנותית והמבורכת של התיאטרון".

 

כאמצעי של לחץ כותבים חברי הוועד במכתב למנהלי התיאטרון הזמניים: "בניגוד לפסה"ד של ביהמ"ש העליון מוניתם לתפקיד באופן חד-צדדי על ידי הנאמן. הבהרנו שמינוי זה יקבל את ברכתנו רק בתנאי שיאושר מינויו של אילן רונן לתפקיד מנהל אמנותי". עוד טוען הוועד כי הנאמן הציבורי ויו"ר הוועדה המייעצת לנאמן, השופט בדימוס ורדי זיילר, הפרו לכאורה את הוראות פסק הדין וכי אןם לא תשונה החלטתם, יישקלו צעדי השבתה של התיאטרון ופניה לערכאות משפטיות.

 

יש גם מי שחושב אחרת. יו"ר ועד עובדי התיאטרון אריה כץ אומר: "כל האיומים האלה לא מקובלים עלינו. המינוי של אילן רונן היה מתחילת הדרך ללא אישורו של הנאמן הציבורי וזה לא סוד, אז מה הוא מתפלא? אילן רונן לא יקפיא לא הצגות ולא את פעילות התיאטרון. מה זה תיאטרון פרטי שלו? לשרירים שהוא עושה אין תוקף חוקי. הבימה לא ייעצר איתו או בלעדיו, לכל אחד יש מחליף ובארץ שלנו יש הרבה במאים שיכולים למלא יופי את תפקיד המנהל האמנותי של 'הבימה' כמו איציק ויינגרטן, מיקי גורביץ' או חנן שניר. על מי הוא מאיים? מי שיחליט בסופו של דבר יהיה המנכ"ל הבא של התיאטרון ואם נצטרך נפעל נגד כל האיומים האלה".

 

מנהלי התיאטרון, צרפתי ופרידמן, מגיבים: "לנו ברור שהמגמה היא להשאיר את אילן רונן בתיאטרון ואנחנו רואים במכתבו של הנאמן ובתכניו, חלק ממשא ומתן לגיטימי שמתנהל בין שני צדדים. המכתב שאילן שלח לנו נכתב על פי הבנתנו מתוך תחושת אחריות אישית ורצון להתריע מראש על מצבים שעלולים להיווצר. תפקידנו לדאוג שהעניין יוסדר במהירות האפשרית בכדי למנוע נזקים לתיאטרון ואין לנו ספק שההסכמה תמצא. בינתיים התיאטרון שנמצא בתנופת עשייה ולראייה שלוש ההפקות החדשות שיצאו החודש, ממשיך לתפקד כרגיל. לטענות השחקנים אנו עונים ואומרים כי מונינו על-ידי הנאמן הציבורי, מינוי שאושר על ידי חברי הוועדה המייעצת לו ושאינו נזקק לאישורם".

 

תגובת הנאמן לכתבה לא התקבלה עד לפרסום הכתבה. יש לציין כי הנאמן וחברי הוועדה המייעצת לו עתידים להתכנס לפנות ערב בתל-אביב ולהתדיין בעניין המנב המשפטי של התיאטרון וסוגיית מינויו של רונן.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבימה. סערה רודפת סערה
צילום: אביגיל עוזי
הנאמן מציע: תחליף זמני בדמות ספק שירותים
לאתר ההטבות
מומלצים