שתף קטע נבחר

בנק ישראל: כמחצית מערביי ישראל עניים

דו"ח של בנק ישראל על המגזר הערבי בעשור האחרון מגלה ובהחלט לא מפתיע, כי האוכלוסייה הערבית בישראל סובלת מאבטלה קשה כאשר שיעור האבטלה אצל הגברים הערבים גבוה מזה של היהודים. עליית השכר הממוצע של ערביי ישראל בעשור האחרון היתה איטית יותר מאשר אצל היהודים

כמחצית מהמשפחות הערביות בישראל מוגדרות עניות. כך עולה מדו"ח של בנק ישראל לשנת 2004 על ערביי ישראל.

 

המגזר הערבי, המהווה כ-20% מאוכלוסיית ישראל, מאופיין ברמה נמוכה יחסית של פיתוח כלכלי, בשיעורי אבטלה גבוהים ובתעסוקה בתפקידים הנמצאים בתחתית הסולם בשוק העבודה. על פי הדו"ח, שיעור המשפחות הערביות העניות בישראל עמד בשנת 2003 על 46.2%.

 

הבעיות המרכזיות של ערביי ישראל בשוק העבודה הן רמת השכלה נמוכה, העדר כמות מספקת של מקורות פרנסה ראויים ביישובים הערביים, בעיקר בכפרים, וחסמים לתעסוקה במגזר היהודי.

 

פגיעה בנשים ערביות עובדות

 

שיעור ההשתתפות של ערבים בכוח העבודה נמוך מזה של יהודים, כתוצאה משיעור השתתפות נמוך במיוחד בקרב הנשים הערביות. שיעור ההשתתפות של הערבים בכלל רשם עלייה מתונה בשנות התשעים, וירד בתחילת שנות האלפיים. זאת בגלל השפל בשוק העבודה וסגירת מתפרות בגליל, שהיו מקור פרנסה לרבות מהנשים הערביות, וכן בשל הקושי הגובר במציאת עבודה. כמו כן, נאמר בדו"ח, הושפע שיעור ההשתתפות של ערביי ישראל מעלליה ברמת ההשכלה שלהם.

 

הערבים נכנסים לשוק העבודה בגיל צעיר יחסית בין השאר משום שהמשפחות זקוקות למפרנס נוסף והם אינם משרתים בצבא.

 

כיוון שרוב העובדים הערבים עוסקים בעבודות כפיים, הם נושרים מוקדם משוק העבודה, ולכן גם בקבוצת הגילים המבוגרת קיימים הבדלים ניכרים בשיעורי ההשתתפות בין הערבים ליהודים בשוק העבודה. סיבה נוספת: בחברה הערבית הילדים תומכים בהוריהם .

 

שיעור האבטלה אצל הגברים הערבים גבוה מזה של היהודים, בשל קשיים במציאת עבודה. פער זה התרחב במהלך העשור האחרון והגיע לשיא בשנת 2002. הפער הצטמצם בשנתיים האחרונות עקב עלייה של 8% במספר המועסקים, אך גם עקב עלייה חדה של מספר המתייאשים שפרשו משוק העבודה. דו"ח בנק ישראל קובע, כי האבטלה של השנים האחרונות פגעה יותר במגזר הערבי.

 

תעסוקת ערביי ישראל, קובע הדו"ח, מושפעת באופן ישיר מהאירועים הביטחוניים ומהיקף העסקת עובדים זרים (גם פלסטינים). לדוגמה, בעקבות אירועי אוקטובר עם פרוץ האינתיפאדה, ירד מספר המועסקים הערבים ירידה תלולה, וההתאוששות ממנה, לעת עתה, חלקית בלבד.

 

בעניין ההשפעה של העסקת עובדים זרים, בעיקר בבנייה ובחקלאות, מציין הדו"ח כי עד לסוף שנות התשעים פחת מספר עובדי הבניין הערבים הישראלים במקביל לעליית מספרם של העובדים הזרים, ואילו ב-3 השנים האחרונות, עם הגברת האכיפה על העסקת עובדים זרים לא חוקיים, נרשמה עלייה במספר המועסקים הערבים בענף הבנייה.

 

רמת השכר

 

לגבי רמת השכר במגזר הערבי, קובע דו"ח בנק ישראל, כי עליית השכר הממוצע של ערביי ישראל בעשור האחרון היתה איטית יותר מאשר אצל היהודים. אצל העובדים הלא-משכילים - ערבים ויהודים - עלה השכר בשיעורים דומים, אולם בקרב העובדים המשכילים הייתה עלייתו אצל הערבים איטית יותר, בשל קשייהם במציאת עבודה הולמת.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 10
הפגנות של ערביי ישראל (ארכיון)
צילום: ערוץ 10
מומלצים