שתף קטע נבחר

מפגני עוצמה באירועי השנה למות יאסין

בחמאס ניצלו את "שבוע השאהידים", לציון שנה למותם של השייח אחמד יאסין ומחליפו, עבד אל-עזיז רנטיסי, לעצרות המוניות שהוכיחו מי שולט בשטח. דובר החמאס, השייח מושיר אל-מסרי, אמר ל-ynet: "אנו שואבים את כוחנו מהתמיכה בציבור הפלסטיני". בפתח מודאגים. חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, חאתם עבד אל-קאדר, אומר כי מדובר במצב חירום, ולכן דרושה תוכנית חירום

החמאס הולך ומתחזק: המשבר הפנימי והמחלוקות בפתח מאיימים על אחדות ההנהגה הקיימת, לקראת הבחירות המקומיות שיתקיימו בשבועות הקרובים והבחירות למועצה המחוקקת שיתקיימו בקיץ. מי שמנצל את המצב הקיים היא תנועת החמאס, שצוברת תאוצה ברחוב הפלסטיני. פעילי החמאס ארגנו הפגנות ענק ב"שבוע השאהידים" לציון שנה להתנקשות במייסד התנועה, השייח אחמד יאסין, וביורשו ד"ר עבד אל-עזיז רנטיסי.

 

העצרות האחרונות של החמאס התקיימו בסוף השבוע בבית לחם ובנוסייראת שברצועת עזה, ואם לשפוט על-פי מימדי ההשתתפות, להנהגת הפתח יש בפירוש סיבה לדאגה. לעצרות הללו יש תפקיד מרכזי בסחיפת ההמונים לקראת הבחירות המקומיות המשלימות שתיערכנה בשבועות הקרובים ותושלמנה במאי. המטרה שעומדת לנגד עיני פעילי הפתח והחמאס: הבחירות הכלליות למועצה המחוקקת הצפויות ביולי.

צילום: איי פי

 

הבעיה הקשה של הפתח איננה מתמצה רק למעמדה בקרב ההמונים, כי אם גם בקרב השכבה המשכילה. בסוף השבוע התקיימו בחירות ללשכת עורכי הדין בשטחים. בגדה זכתה רשימת הפתח בשישה מתוך תשעה מושבים, וברצועה זכתה החמאס בארבעה מתוך שש מושבי הלשכה, דבר שמצביע על הקרב הצמוד מאוד בין שני הארגונים. ברוב האוניברסיטאות שבהן התקיימו עד כה בחירות לאגודות הסטודנטים זכו רשימות החמאס.

 

 

השבוע ירו פעילי פתח ירו אל לשכת היו"ר, אבו-מאזן, וזה נאלץ להתמודד עם חמושים ברחובות המפירים את התחייבותו המרכזית במערכת הבחירות. אבו-מאזן הבטיח במהלך מסע הבחירות להפסיק את אנרכיית הנשק ולהביא ביטחון אישי לאזרח הפלסטיני.

 

עימותים ומהומות אלה גררו את אבו-מאזן לבצע שינויים בצמרת הביטחונית הפלסטינית תוך מחלוקות עמוקות בתנועה ובהנהגתה. בחמאס לא בזבזו את הזדמנות הפז לקידום עניינם ועסקו ב"שבוע השאהידים", שבוע לציון יום השנה הראשון לחיסולם של מייסד התנועה, השייח אחמד יאסין וד"ר עבד אל-עזיז רנטיסי. בעצרות ובתהלוכות, בכנסים ובהפגנות שקיימה התנועה לכל אורך השבוע האחרון השתתפו מאות אלפים בכל ערי הגדה והרצועה. התהלוכות צפויות להימשך גם בימים הקרובים.

 

בכנסים הללו משתתפים גם נציגי פלגים נוספים ואף נציגי הרשות, אולם מתחת לכסות של ימי זכרון למנהיגי החמאס שבהם התנקשה ישראל, היו אלו עצרות בחירות של ממש, שמטרתן לבסס את אחיזתו של החמאס ברחוב הפלסטיני. פרשנים ברחוב הפלסטיני מעריכים כי לא תהיה זו הפתעה אם החמאס ימשיך להצליח בבחירות המקומיות וירשום הצלחה גם בבחירות הכלליות.

 

החמאס: אנחנו לא שואפים להביס את הפתח

 

האם החאמס יביס את הפתח וישתלט על הרחוב הפלסטיני? דובר החמאס, השייח מושיר אל-מסרי אמר בשיחה עם ynet כי שאיפתה של החמאס אינה להחליף את הפתח, "פתח חזק משמעותו עם פלסטיני חזק. אנו נשתתף בבחירות על בסיס שינוי סדרי העדיפויות ברחוב הפלסטיני, על בסיס תוכנית של רפורמות מקיפות בכל תחומי החיים ועל בסיס יצירת שותפות בקבלת ההחלטות הגורליות מבחינת העם הפלסטיני.

 

"אנו שסבלנו מעשורים שלמים של שיטת קבלת החלטות שרירותית שהיתה נתונה בלעדית בידי צד אחד לא רוצים לקבל את המונופול על קבלת ההחלטות", אומר דובר החמאס בדיפלומטיות.

 

בפורומים פנימיים בתוך תנועת הפתח נשמעת לא אחת ההצעה לדחות את קיום הבחירות מחשש להפסד מוחץ, אולם בחמאס לא מקבלים את הרעיון. "לא קיבלנו עדיין שום רמז או מסר על הכוונה לדחות את הבחירות, אבל אם וכאשר יקרה הדבר אנו נדחה זאת ולא רק אנחנו, כל העם הפלסטיני לא יסכים לשינוי במועד הבחירות", אומר אל-מסרי.

 

לדבריו, החמאס לא בונה את כוחו ואת תוכניותיו על החולשות הפנימיות של הפתח, "מה שקורה בתוך הפתח הוא עניין פנימי. אנו שואבים את כוחנו מהתמיכה בציבור הפלסטיני ואנו מתמודדים בבחירות על בסיס התוכנית ועל בסיס ההיסטוריה שלנו ועל בסיס האחיזה והתמיכה שלנו ברחוב הפלסטיני".

 

לעומתו בפתח נינוחים הרבה פחות. חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית מטעם התנועה, חאתם עבד אל-קאדר, מזהיר מפני "סכנה פוליטית אמיתית" לקראת מערכת הבחירות המקומיות והכלליות כתוצאה מהמשבר הפנימי. עבד אל-קאדר אומר כי מדובר במצב חירום, ולכן דרושה תוכנית חירום. "אין ספק שהתנועה עוברת ברגעים קשים עדינים ומכריעים, שיש בהם כדי להשפיע על מצבה בבחירות. החשש שהפתח תספוג מפלה בבחירות אינו נובע מכוחם של המתחרים, מבלי לזלזל בהם, כי אם מהמשך המשבר הפנימי".

 

עבד אל-קאדר אומר כי מה שדרוש כעת הוא פיתרון מהיר של המחלוקות הפנימיות או לחילופין דחיית כל המחלוקות הללו עד לאחר הבחירות. "למרות כל המחלוקות הפנימיות בפתח, מדובר בגוף בעל עוצמות גדולות מאוד, שיש בהן להביא ניצחון לתנועה או לחילופין למנוע תוצאות דרמטיות מבחינת המתחרים. אבל כדי שזה יקרה, דרושה תוכנית מהירה ויש לקבוע את רשימות הפתח באופן הדמוקרטי ביותר, על-ידי כלל חברי התנועה ולא לשריין מקומות לאנשים עצמאיים שאינם קשורים לתנועה, על סמך יוקרתם"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מפגן כוח בעזה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
תהלוכות ענק
צילום: רויטרס
מומלצים