שתף קטע נבחר

בג"ץ: העסקת יהודים בשבת מנוגדת לערכי ישראל

חברת הרהיטים "דיזיין 22" עתרה לבג"ץ יחד עם שמונה מעובדיה, חלקם יהודים, נגד החלטת משרד העבודה והרווחה לא להעניק לה היתר להעסקת יהודים בשבת. בג"ץ דחה את העתירה. הנשיא אהרון ברק: "האיסור להעסיק יהודים בשבת אינו מנוגד להוראות חוק יסוד חופש העיסוק, מאחר שמדובר בחוק שהולם את ערכיה של מדינת ישראל". עורך דינה של החברה: "נצטרך לסגור סניפים בשבת ולהפסיד כסף, העובדים גם מקבלים בונוס על מכירות בשבת ורוצים לעבוד דווקא ביום זה"

בג"ץ למען השבת: ארבעה ימים לאחר הפסיקה מעוררת המחלוקת בסוגיית הגיור, דחו שופטי בג"ץ הבוקר (יום ב') עתירה של חברת רהיטים שדרשה לבטל את האיסור על העסקת יהודים בשבת, הקבוע בחוק שעות העבודה והמנוחה. נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, קבע כי האיסור על העסקת יהודים בשבת אינו מנוגד להוראות חוק יסוד חופש העיסוק, מאחר שמדובר בחוק שהולם את ערכיה של מדינת ישראל.

 

העותרת, חברת "דיזיין 22", המשווקת רהיטים, ספגה שלושה קנסות ממשרד העבודה והרווחה לאחר שהעסיקה יהודים בשבת.

 

החברה ו-18 מעובדיה עתרו לבג"ץ, באמצעות עו"ד רמי קרופניק, בטענה כי האיסור על העסקת יהודים בשבת מנוגד להוראותיו של חוק יסוד: חופש העיסוק. לדבריהם, מדובר בפגיעה כלכלית קשה בה ובעובדיה. עו"ד קרופניק טען כי יש לאפשר לעובד לבחור את יום המנוחה השבועי ולא לכפות דווקא את יום השבת כיום מנוחה.

 

נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, קבע בפסק דין שאליו הצטרפו גם השופטות אילה פרוקצ'יה ומרים נאור, כי הוראות שעות עבודה ומנוחה אכן פוגעות בחופש העיסוק ואולם החוק עודנו חוקתי כיוון שהוא עומד בתנאים של פסקת ההגבלה – התנאים בהם צריך לעמוד חוק הסותר חוק יסוד.

 

הנשיא ברק קבע כי האיסור על העסקת יהודים בשבת הולם את ערכיה של מדינת ישראל הן מן ההיבט הסוציאלי והן מן ההיבט הדתי לאומי. השופט קבע כי יש חשיבות רבה במתן יום של חופשה שתאפשר למשפחה כולה להיות יחד ותעניק מנוחה לעובד. על פי השופט, שמירת השבת הפכה למרכיב מרכזי ביהדות ולפיכך השילוב בין השניים – הצורך החברתי להעניק יום מנוחה אחיד ובין בחירת יום המנוחה מתוך שיקולים דתיים לאומיים, הולם את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.

 

הנשיא ברק קבע כי התכלית שלשמה נועד החוק ראויה "מכיוון שהחוק נועד להגן על העובד ועל המעביד ולהבטיח את השוויון בין אדם דתי למי שאינו דתי וכן מגן על דרישותיו של הציבור הדתי".

 

העותרים טענו כי יש לאפשר לכל מעביד ועובד להחליט בעצמם על שעות המנוחה הנוחות להם. בג"ץ דחה טענה זו וקבע כי קביעת שעות מנוחה אחידות לכלל המשק היא אינטרס חברתי לאומי וכי בקביעת יום השבת כיום המנוחה ליהודים אין כפייה דתית. בפסק הדין נקבע כי בחירה בשעות מנוחה לפי השקפת העובד והמעביד ורצונם לא היתה מגשימה את תכלית החוק וכי נדרשות שעות מנוחה קבועות.

 

העתירה: נגד משרד העבודה והרווחה

 

חברת הרהיטים "דיזיין 22" עתרה לבג"ץ יחד עם שמונה מעובדיה, חלקם יהודים, נגד החלטת משרד העבודה והרווחה לא להעניק לה היתר להעסקת יהודים בשבת.

 

על פי חוק שעות עבודה ומנוחה, יהודי אינו רשאי לעבוד בשבת אלא אם ניתן לו היתר. לפני למעלה משנה הוטלו על החברה שלושה קנסות, בסך 5,000 שקלים כל אחד, לאחר שהעסיקה יהודים בשבת. החברה פנתה בדיעבד למשרד העבודה והרווחה בבקשה לקבלת היתר ואולם פנייתה נדחתה באופן גורף.

 

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד רמי קרופניק, טענה החברה כי מעבר לאי הפעלת שיקול דעת של משרד העבודה והרווחה, הוראות החוק הן מיושנות ואינן מתאימות לתרבות בישראל. "על ישראל עבר שינוי תרבותי גדול ברגע שהגיעו לפה מיליון איש מחבר העמים. החוק הזה הוא חוק מ-1958", אומר עו"ד קרופניק.

 

"חברת דיזיין תיאלץ לסגור סניפים בשבת ולהפסיד כספים רבים מאוד" אמר עו"ד קרופניק, "העובדים גם מקבלים בונוסים גדולים על מכירות בשבת ורוצים לעבוד דווקא בשבת, ואין שום סיכוי שהחברה תוכל להעסיק רק עובדים שאינם יהודים ביום זה", אמר עו"ד קרופניק.

 

"באף מדינה בעולם אין כזה חוק מטעמי דת", הוסיף בא כוח החברה, "זה חוק של רווחה שלפיו צריך להיות יום חופש - לא משנה מהי הדת והאמונה. אם היו קובעים יום חופש בשבת לכולם – חברת דיזיין לא היתה נפגעת, אבל המצב הנוכחי הוא בלתי אפשרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
הנשיא ברק. חוק שהולם את ערכי המדינה
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: אלכס קולומויסקי
גרנד קניון בחיפה, בשבת (ארכיון)
צילום: אלכס קולומויסקי
"העובדים רוצים לעבוד בשבת"
צילום: סי די בנק
מומלצים