שתף קטע נבחר

בג"ץ דן בפינוי-פיצוי; יכריע בקרוב אם להקפיא ההליך

בג"ץ דן בהרכב מורחב של 11 שופטים בעתירות של מועצות, בעלי מפעלים ותושבים, נגד חוק הפינוי מהרצועה ומצפון השומרון. השופט אדמונד לוי שאל בדיון: "למי להאמין? יש דעות במערכת הביטחון שטוענות שאין דחיפות להשלמת הנסיגה". עו"ד יורם שפטל אמר בדיון: "מדינת ישראל מגרשת רבבות יהודים בשביל לקבל קסאמים על אשקלון". גם יו"ר מינהלת ההתנתקות בשיא נכח בדיון

חוק פינוי-פיצוי מגיע לבג"ץ: הרכב מורחב של אחד-עשר שופטים דן היום (יום ה') בשמונה עתירות שונות התוקפות את חוק פינוי-פיצוי. מחוץ לבית המשפט, הפגינו כמה פעילי ימין, שקראו לבג"ץ לעצור את הפינוי.

 

הדיון הסתיים בלא הכרעה והוא יתחדש ב-3 במאי. במהלך הימים הקרובים יחליטו השופטים האם להיעתר לבקשת העותרים ולתת צו ביניים להקפאת הליכי חוק פינוי-פיצוי.

 

אחר הצהריים קיימו השופטים דיון בתשובת המדינה לעתירות שהגישו לבג"ץ שמונה מועצות אזוריות ביש"ע נגד תוכנית ההתנתקות.

 

במהלך הדיון קטע השופט אדמונד לוי את דבריה של נציגת המדינה, עו"ד אסנת מנדל, ושאל אותה: "למי אני אמור להאמין? יש דעות של אישים בכירים במערכת הביטחון שטוענים כי אין דחיפות להשלים את הנסיגה עד לסוף השנה". עו"ד מנדל אמרה בתגובה כי "צריך להאמין למה שאומרת הממשלה".

 

השופטת מרים נאור התייחסה במהלך הדיון לפרק הזמן שנותר עד להשלמת תהליך ההתנתקות - חודש נובמבר לפי המידע שהציגה המדינה - ותהתה האם פרק זמן זה מספיק לבעלי העסקים ברצועת עזה על מנת לפתוח את עסקיהם מחדש במקום יישובם החלופי. "קשה מאוד להקים עסק מחדש במשך חמישה חודשים, גם אם המדינה תממן את דמי השכירות. אין זה מספיק עדיין בכדי לכסות על ההפסדים הצפויים מאובדן הכנסות למשך שנת העסקים הראשונה. האם לקחתם בחשבון את העניין הזה?" שאלה נאור את נציגי המדינה. בתשובה ענו נציגי המדינה כי שיקולי המועד להתנתקות הם מגוונים וכוללים שיקולים שונים, ביטחוניים וכלכליים.

 

בבוקר, עם תחילת הדיון שמעו השופטים את העותרים. בדיון נכח גם יו"ר מינהלת ההתנתקות, יונתן בשיא. הדיון נפתח בצורה טעונה מאוד. עורך-הדין יורם שפטל, שדיבר ראשון, אמר לשופטים: "לעותרים שלפניכם יש דור שלישי בגוש קטיף. ימית הייתה בשטח רק שבע שנים. אין מקום להשוואה בינה לבין גוש קטיף. מדינת ישראל מגרשת רבבות יהודים, בשביל לקבל קסאמים על אשקלון".

 

בדיונים השתתפו העותרים, עורכי-דין רבים ואנשים שבאו לצפות בדיון. העתירות עוסקות הן בהיבטיו החוקתיים של חוק פינוי-פיצוי, והן בהיבטיו הכלכליים.

 

העתירות הן שונות ומגוונות: עתירתה של מועצה אזורית חוף עזה תוקפת את חוקתיות החוק, עתירתם של 43 אזרחים, הטוענים כי חוק פינוי-פיצוי יוצר עוולות כלכליות רבות, שתי עתירות הנוגעות לבעלי מפעלים בארז, הטוענים כי בעקבות הפינוי הם יספגו הפסדים כלכליים רבים, עתירתם של 21 מתושבים היישוב גנים בשומרון, התוקפים את גובה הפיצויים ודורשים להגדילו, עתירתו של חבר-הכנסת בני אלון נגד הפינוי ושתי עתירות נוספות.


פורסם לראשונה 07/04/2005 10:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ההפגנה מחוץ לביהמ"ש
צילום: איי פי
צילום: דודו פריד
שפטל. מגרשים - בשביל לקבל קסאמים
צילום: דודו פריד
צילום: אילן מרסיאנו
בשיא. נכח בדיון
צילום: אילן מרסיאנו
מומלצים