שתף קטע נבחר

פרס לצ'ייני: צריך להבחין בין דיבורים למעשים

בפגישתם בוושינגטון הרגיע פרס את סגן הנשיא האמריקני בכל הנוגע לבנייה במעלה אדומים והבהיר כי "לא כל מה שאומרות השפתיים עושות גם הידיים". השניים דנו בעיקר בסיוע הכלכלי הנחוץ לישראל בכדי לבצע את ההתנתקות, וסיימו באופטימיות לקראת פגישת בוש-שרון

סוגיית הבנייה במעלה אדומים ממשיכה להוות מרכיב מרכזי בפגישות הכנה של בכירים ישראלים ואמריקנים לקראת בואו של ראש הממשלה, אריאל שרון, לביקור בארצות הברית בשבוע הבא.

 

סגן נשיא ארצות הברית, דיק צ'ייני, שנפגש אמש (ה') בוושינגטון עם המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, ביקש גם הוא הבהרות בנוגע לבנייה באזור. פרס, שאמר כי "צ'ייני לא נדנד יותר מדי בעניין", סיפר בצאתו מן הפגישה כי הבהיר לסגן הנשיא "שבמזרח התיכון צריך להבחין בין דיבורים למעשים".

 

לדברי פרס, "אמרתי שלא כל מה שעולה על השפתיים מבוצע על ידי הידיים. התכנון של הבנייה בשטח מעלה אדומים נעשה כבר לפני 14 שנים. אי אפשר להקפיא את הבנייה בתוך ההתנחלויות כתוצאה מגידול טבעי, אבל ישראל אינה בונה מחוץ לתוואי הבניה הקיים".

 

נושא הבנייה במעלה אדומים צפוי לעלות גם בפגישת שרון-בוש. אולם, גורמים בוושינגטון הבהירו כי הנושא לא יעמוד במרכז הפגישה, שתיסוב בעיקר סביב תוכנית ההתנתקות.

 

פרס עצמו צופה כי פגישת שרון-בוש תתנהל באווירה חיובית. "מה שיודגש בפגישה אלה היחסים המצויינים בין שתי המדינות, והמאמצים הדרושים כדי לעבור את ארבעה החודשים הקרובים בהצלחה".

 

במהלך הפגישות שערך בוושינגטון הציע פרס לבכירי הממשל האמריקני למנות מתאם כלכלי מיוחד לתוכנית ההתנתקות, במתכונת המתאם הביטחוני האמריקני למזרח התיכון, הגנרל וורד. הוא הסביר כי רצוי שהמתאם הכלכלי יהיה איש המגזר הפרטי, שתהיה לו גישה לחברות אמריקניות. הוא העלה במהלך הפגישה גם את הצורך להקים איזור סחר חופשי עם הרשות הפלסטינית.

 

פרס וצ'ייני שוחחו ביניהם גם על הסיוע הכלכלי האמריקני לקראת ביצוע תוכנית ההתנתקות. במהלך השיחה אמר פרס לסגן הנשיא כי "הנטל על ממשלת ישראל הוא מאוד גדול, אנו רוצים להפוך את היציאה מעזה לסיפור הצלחה". כדי להפוך את ההתנתקות להצלחה, הסביר פרס, יש חשיבות לפיתוח אזורי הנגב והגליל.

 

ישראל טרם הגישה לממשל האמריקני בקשה רשמית לסיוע אזרחי וכלכלי לביצוע ההתנתקות, וגם בפגישה אמש לא נקב עדיין פרס בסכומים מדוייקים אותם מתכוונת הממשלה לבקש מוושינגטון כסיוע, זאת משום שהדיון בקונגרס האמריקני על תוספות לתקציב יחל רק בחודש ספטמבר.

 

עם זאת, הבהיר פרס לצ'ייני כי יש לפתור את בעיית האבטלה בנגב ובגליל, ליצור מקומות עבודה חדשים, לפתח רשת רכבות וכבישים לאזורים המרוחקים ולהקים מוסדות להשכלה גבוהה. "הסיוע הכלכלי לא יהיה למפונים", אמר, "אלא לפיתוח הנגב והגליל".

 

בפגישה עלו גם הנושאים הכלכליים הקשורים ליחסי ישראל והרשות. לדברי פרס, יש צורך ב-140 מיליון דולרים על מנת לפתח מעברי גבול מודרניים בין רצועת עזה לישראל, שיאפשרו מעבר מהיר של סחורות.

 

פרס הבטיח לאמריקנים כי ישראל מתכוונת להעביר לפלסטינים את הבתים והחממות בעזה. "אלפי פלסטינים עובדים בחממות אצל המתנחלים. זהו מקור פרנסה שצריך לשמור עליו", אמר.

 

במהלך ביקורו בארצות הברית, נפגש פרס גם עם מוחמד דחלאן. השניים הופיעו יחדיו בכינוס כלכלי של מכון "אספן". דחלאן אמר לפרס כי "חלון ההזדמנויות שנפתח במזרח התיכון עלול להיסגר, משום שלא מתבצעים שום מהלכים במישור המדיני". פרס מצידו לא הכחיש את קיומן של מחלוקות בין הצדדים, אך הבהיר כי לא ניתן ליישב את המחלוקות בארבעה חודשים.

 

בסיום סבב פגישותיו בארצות הברית, זכה פרס גם לפגישה לא צפויה. כשהגיע לראיון באולפן רשת הטלוויזיה CNN בוושינגטון, נתקל ממלא מקום ראש הממשלה בקודאר טלבאני, בנו של הנשיא העיראקי החדש, ג'לאל טלבאני.

 

קודאר צפה בראיון שהעניק פרס לכתב הרשת ואמר לסובבים אותו כי "היה זה ראיון מצוין". כשיצא פרס מהאולפן נפגשו השניים פנים מול פנים ולחצו ידיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אי אף פי
צ'ייני. ביקש הבהרות
צילום: אי אף פי
צילום: תומריקו
פרס. ביקש סיוע
צילום: תומריקו
מומלצים