שתף קטע נבחר

שלום הציג למובארק את "מפת הדרכים" החדשה

שר החוץ, סילבן שלום, נועד בקהיר עם נשיא מצרים, חוסני מובארק והציג בפניו את תוכניתו "מפת דרכים חדשה" לכינון יחסים בין ישראל לעוד עשר מדינות ערביות. שלום: "מובארק הוא מנהיג גדול, וזה כבוד גדול לעבוד איתו"

"מפת דרכים חדשה" לקידום היחסים בין ישראל למדינות ערב היא התוכנית שאותה הציג היום (ג') שר החוץ, סילבן שלום, בפני נשיא מצרים, חוסני מובארק, בפגישתם בארמון הנשיא בקהיר. בתום פגישה שארכה שעה וחצי, אמר שלום כי ישראל ומצרים ירוויחו מקידום השלום בין ישראל למדינות נוספות במזרח התיכון.

 

השניים נועדו לשיחה שבה נכח גם שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-ריית'. הם דנו בנסיגה הצפויה מעזה בפגישת שרון-בוש בארצות הברית ובתוכנית מפת הדרכים הישראלית-פלסטינית. כמו כן שוחחו על דרכים למניעת התדרדרות המצב במזרח התיכון והסכנות מפני חידוש האלימות והטרור הפלסטינים.

 

שלום אמר בתום הפגישה: "מובארק הוא מנהיג גדול ומוביל גדול לשלום וזה כבוד גדול לעבוד איתו. שוחחנו כיצד ניתן להסיר את הסכנה הנובעת מהטרוריסטים ולקדם את השלום באזורנו".

 

שר החוץ קרא למובארק להפעיל את השפעתו על הפלסטינים, "ביקשתי מהנשיא מובארק שיפעיל את השפעתו כך שסדר היום ייקבע על ידי המתונים הפלסטינים ולא על-ידי הקיצונים והטרוריסטים. הזמן פועל לרעתנו ואני מאמין שאל לנו להחמיץ את ההזדמנות העומדת בפתחנו. גם למצרים יש הרבה מה להרוויח מהתקדמות היחסים של ישראל עם הרשות הפלסטינית".

 

הוא גילה כי תוכניתו החדשה, שאותה יזם ועליה עמל משרדו במשך חודשים ספורים, נועדה לסייע לישראל בכינון יחסים עם לפחות עשר מדינות ערביות נוספות באזור. "אני מאמין כי חשוב להריץ יוזמה חדשה לקידום יחסי ישראל עם העולם הערבי. אני מאמין ש'מפת דרכים' שכזו תקדם את השלום באזורנו ויהיו לה תמורות באזור כולו".

 

שלום התייחס גם לשיחות שקיים אודות היערכות ישראל ומצרים בציר פילדלפי לאחר ביצוע תוכנית ההתנתקות ואמר: "אנחנו מבינים את הצורך למנוע הברחות נשק לעזה. העליתי זאת בשיחותיי הקודמות עם הנשיא מובארק לפני עשרה חודשים. יש בינינו הסכמה בעניין, אולם נותרו עדיין שלושה סעיפים, שאינם מוסכמים בינינו ועוסקים במצב הכוחות, בעצם פריסתם ובאפשרות לשינוי ההיערכות בעתיד".

 

השר שלום לא חשף לעת עתה את פרטי תוכנית זו, אך הבטיח כי עם תום פגישתו עם שר החוץ המצרי, יגלה פרטים נוספים מהתוכנית החדשה. בהמשך צפוי השר שלום להיפגש גם עם ראש המודיעין המצרי, עומר סולימאן, ולסעוד עם שר החוץ המצרי בטרם ישוב לישראל.

 

גורמים בלשכת שלום הדגישו כי תוכניתו של השר לקידום יחסים עם מדינות ערב אינה חדשה במהותה, ומתקיימת מעל ומתחת לפני השטח מזה חודשים ארוכים. לטענתם, פגישתו של שלום במצרים "נועדה לסייע בהכנסתה של מצרים לתמונה ולייצר בכך לחץ אפקטיבי על המדינות הערביות שנמצאות כפסע מצעד זה".

 

"ישראל בנתה את הגשרים"

 

שר החוץ המצרי, אל-ריית', התייחס בחיוב לתוכניתו של שלום ואמר כי "ישנה החלטה של העולם הערבי בכנס באלג'יר על אדמה תמורת שלום, ונורמליזציה תמורת שלום מלא וצודק".

 

שני שרי החוץ התייחסו להתחממות היחסים בין ישראל למצרים לאחרונה, וייחסו אותה לתוכנית ההתנתקות של ראש הממשלה שרון. "שיפור היחסים הינו החלטה אסטרטגית שקיבל הממשל המצרי. איני יודע מה הייתה הסיבה לכך, אך אני שמח על כך כי זה חשוב מאוד וכי אנו מתקדמים. לכן אני קורא למצרים לצאת בקריאה למדינות ערביות נוספות ללכת להסדר עם ישראל", אמר שלום.

 

לדברי אל-ריית', "אני חושב שקריאת ישראל לצאת מעזה היא חשובה ביותר. ישראל הציעה כי תצא יציאה מלאה מהרצועה, קריאה זו בנתה מחדש את הגשרים בינינו והחזירה את האמון וזה הוביל את מצרים לקחת חלק בתהליך ולעודד את שני הצדדים להמשיך בו".

 

בוש לשרון: נתחשב בגושי התנחלויות

 

שלום הגיע לקהיר, בשעה שראש הממשלה, אריאל שרון, ממשיך בפגישותיו בארה"ב. אמש נועד שרון עם הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש בחוותו שבטקסס. בוש הבהיר במסיבת העיתונאים עם ראש הממשלה בטקסס, כי ישראל תוכל לשמור על גושי ההתיישבות הגדולים בגדה המערבית, כפי שנקבע במסמך ההבנות הישראלי-האמריקני. עם זאת, בהתייחסו לבנייה במעלה אדומים הדגיש כי אין להרחיב את ההתנחלויות.

 

לדברי הנשיא, "כפי שאמרתי באפריל 2004: מציאות חדשה בשטח הופכת ללא ריאלית ציפיות שהתוצאה הסופית תהיה חזרה לגבולות 49'. זה יהיה ריאלי לצפות שכל מציאות בשטח תנבע מהסכמות של שני הצדדים. כל השינויים בשטח, כולל גושי ההתיישבות הקיימים, חייבים להילקח בחשבון בכל הסכם סופי".

 

עם זאת, בהתייחסו לבנייה במעלה אדומים הביע הנשיא האמריקני חשש מפני הרחבת ההתנחלויות וציין: "הבעתי בפני ראש הממשלה את דאגתי שישראל לא תנקוט בשום פעולה הנוגדת את מפת הדרכים. לכן על ישראל להסיר מאחזים בלתי מורשים וליישם את התחייבויות מפת הדרכים בנוגע להתנחלויות בגדה המערבית. כחלק מהסכם השלום הסופי, יש צורך שלישראל יהיו גבולות בטוחים וברורים, שינבעו מהחלטות מועצת הביטחון".

  

ראש הממשלה חזר כמה וכמה פעמים בדבריו בעברית ובאנגלית כי "גושי ההתיישבות בשומרון יישמרו בכל הסכם עתידי עם כל התוצאות הנלוות לכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שלום ועמיתו המצרי, אל-ריית'
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פגישה עם מובארק
צילום: איי פי
מומלצים