שתף קטע נבחר

מפגש ראשי הערים: "הפלסטינים עבדו עלינו בעיניים"

המפגש בין ראשי הערים הישראלים והפלסטינים הסתיים במפח נפש עבור חלק מהישראלים. הפלסטינים העלו האשמות נגד ישראל על רצח זקנים, וילדים, ומושל יריחו הודה לישראלים "על הסליחה שבאתם לומר לנו על הכיבוש". ראש עיריית דימונה: "הרגשתי התכווצות בבטן, לא באתי לבקש סליחה מאף אחד". ראש מועצת עומר: "ישבתי באולם ולא הבנתי מה אני עושה שם"

"עבדו עלינו בעיניים. אני לא באתי לבקש סליחה מהפלסטינים, כפי שניסח זאת ראש עיריית שכם. אף אחד לא התנצל בפני על מאות ואלפי הקורבנות הישראלים. ישבתי באולם ביריחו ולא הבנתי מה אני עושה שם. לא היה כל דיאלוג, לא היה כל שיג ושיח. הדרך של התנהלות המפגש הזה מאוד מעיקה עלי". כך אמר ל-ynet ראש מועצת עומר, פיני בדש, בתום מפגש שנערך היום (ד') בין ראשי ערים ישראלים ופלסטינים.

 

16 ראשי ערים נועדו אחר הצהריים עם עמיתיהם הפלסטינים ביריחו, במלון בו שוכן הקאזינו המפורסם בעיר. ראשי ערים מישראל, ביניהם אלה של דימונה, עומר, מעלות ורחובות, זעמו על דרך התנהלות האירוע, ועל האשמת ישראל בכיבוש וברצח זקנים נשים וטף. הזעם שלהם הופנה גם כלפי דברי הסיכום של ראש עיריית שכם, שאמר כי הוא מודה לראשי הרשויות הישראלים "שבאו לבקש סליחה על הכיבוש".

 

ראש עיריית דימונה, מאיר כהן אמר לאחר שובו מיריחו: "לאחר שמושל שכם אמר 'אני מודה לכם על הסליחה שבאתם לומר לנו', הרגשתי התכווצות בבטן.

אמרתי לאחד הפלסטינים, שאני לא באתי לבקש סליחה מאף אחד. אמרתי לו שהדבר היחיד שכל המבוגרים משני העמים צריכים לעשות זה לבקש סליחה מהדור הצעיר, הדור הבא, על שלא השכלנו עד כה להביא לו שלום".

 

ואילו ראש עיריית שדרות, אלי מויאל, אשר היה ממארגני האירוע ביריחו, אמר: "התעקשתי בפגישות המקדימות שלא תהיה בקשת סליחה של מי מהצדדים. בנאום שלי יש הבעת צער על הקורבנות משני הצדדים. אני מבין את התחושה של ראשי ערים שנפגעו, הפלסטינים חרגו קצת מהנוסח המוסכם בדבריהם. אך עצם חשיבות המפגש היא בעצם קיומו ואולי אפילו בעובדה שגם הפלסטינים עמדו דום לזכר הקורבנות של שני הצדדים. אני שמח על המפגש ומקווה שהוא התחלה אמיתית של הודנה אזרחית", אמר.

 

בתחילת המפגש נשאל מויאל על ידי הכתבים, האם יעלה את עניין ירי הקאסמים על העיר שדרות, "אמרתי שבדיוק בשביל זה הגעתי לכאן - כדי שירי הקאסמים ייפסק. כיוון שהמפגש הראשוני היה בעיקר נאומים ודברי פתיחה, העדפנו בשלב הזה לא לדון בכך. העדפתי לדבר על הקרבה הפלסטינית ועל אבינו המשותף, אברהם".

 

"יצאו מגדרם"

 

את המפגשים בין ראשי הערים משני העמים יזם איש העסקים אייל ארליך, ששוחח עם מויאל ושאל אותו אם יסכים לעמוד בראש משלחת של ראשי ערים ישראלים שיוועדו עם עמיתהם הפלסטינים. "השבתי לו כבר אז שלמען השלום אני מוכן לעשות הכל ולנסוע עד לקצה העולם", אמר מויאל.

 

לדבריו, "הם אירחו אותנו יפה מאוד ויצאו מגדרם בעניין. במפגש השתתפו גם סאיב עריקאת, מושל יריחו ובכירים אחרים ברשות הפלסטינית. אמרנו להם שאנו לא מייצגים מפלגות או ממשלה אלא את האזרחים. אמרנו שאת המשא ומתן ואת השלום נביא בשולחן הדיונים ולא בשדה הקרב".

  

מויאל גם הביע בשמו ובשם חבריו צער על הקורבנות הפלסטינים והישראלים, "צריך להיות ברור שאין לנו עניין באף הרוג והמפגש הזה נועד כדי להפסיק את ההרג".

 

המפגש המשותף הבא יתקיים בישראל - אך מועדו ומקומו המדויק טרם נקבעו. "המפגש הבא יהיה כבר בעל אופי אחר, נתחלק לקבוצות דיון ועבודה ונתחלק כבר לדון בנושאים שונים העומדים על סדר היום", אמר מויאל.

 

בסיום המפגש הקודם אמר ראש עיריית שכם ד"ר חוסיין כי התהליך יסייע להשגת שלום בין העמים. "אנו נפגשים היום מתוך אמונה בשלום צודק ומתוך אמנה כי זהו אינטרס של העם הפלסטיני. אנחנו מבקשים הקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל. יוזמה זו, שהובאה אליי באמצעות ראש עיריית שדרות, יכולה לסייע להתחיל את ההודנה לשנה, על-פי מסורת הסולחה הערבית", אמר. לדבריו, "בהסכמת ההנהגה הפלסטינית, קיבלנו אישור לדון בנושאים השונים עם המשלחת הישראלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
בדש. "לא היה כל דיאלוג"
צילום: מאיר אזולאי
צילום: גבי מנשה
מויאל. "העדפתי לדבר על אברהם"
צילום: גבי מנשה
"רצו התנצלות על הכיבוש"
צילום: רויטרס
מומלצים