שתף קטע נבחר

"מי שרוכב על אופניים ביום כיפור אינו יהודי"

בבחינה בלשון והבנת הנקרא שהוגשה לתלמידי כיתה י' בבית הספר דרור שבשרון, נכתב קטע שלם בגנות מי שנוהג לרכב על אופניים ביום כיפור. על פי הטקסט, אותו רוכב הוא מתרפס ומתנשא ואינו יהודי בהכרח. אחד התלמידים: "הטקסט הזה פגע בי כפי שלא נפגעתי מעולם. הוא גזעני, דתי קיצוני, ואפילו מחזיר בתשובה". משרד החינוך: העניין ייבדק

האם מי שרוכב על אופניים ביום כיפור אינו יהודי? האם  ברכיבת האופניים יש משום "בעיטה בכל דבר שהוא משלנו"? על פי מבחן בהבנת הנקרא שהוגש לתלמידי כיתות י' בבית הספר הממלכתי "דרור" הסמוך לצומת בני דרור, התשובה על כל אלה היא חיובית.

  

 

על פי הטקסט שהוגש לתלמידים, "בזכות החילוניות הנאורה מאבדים הילדים האלה את המגע עם ההוויה היהודית, עם העבר היהודי, עם הרגש היהודי, הם פלורליסטים לעילא ולעילא. רק דבר אחד שום אינם: יהודים.

 

"רוכב האופניים הוא, בפולקלור הישראלי, אותו טיפוס, השחוח כלפי מעלה, והוא בועט כלפי מטה. אם פקיד הוא, מקומו בהיררכיה הוא הקובע כלפי כמה אנשים. הוא טיפוס נכנע ומתרפס, וכמה אנשים סובלים מהתנשאותו ומיהירותו. הוא עצמו אינו יכול להיות מאושר, שכן יש כה רבים, שהוא חייב להרכין ראש לפניהם, עד שהם מקלקלים לו את כל ההנאה שהוא מפיק מרמיסת הכפופים לו.

 

"רכיבת האופניים של יום כיפור אינה שונה מזו, אלא שבה יש הרכנת ראש בפני כל אופנה תרבותית הבאה מן הנכר, ובעיטה בכל דבר, שהוא משלנו".

 

רוכב האופניים, ככתוב בקטע, הוא "מתנשא ויהיר", ובעל "נשמה ריקה". הטקסט שפגע ברגשותיהם של תלמידים רבים נוגד את הוראות משרד החינוך, האוסרות בפירוש על שילובם של מסרים פוליטיים וחברתיים מעוררי מחלוקת, שיש בהם פגיעה ברגשות מגזרים שונים. הטקסט מופיע ללא ציון שם מחברו.

 

בשכבה לומדים כ-300 תלמידים, וחלקם סיפרו ל-ynet כי הטקסט עורר זעם רב ופגע בהם. אולם, משהתלוננו בפני רכזת השכבה על תוכן המבחן, נאמר להם כי היתה הסכמה כללית בקרב כל המורות על תוכנו. בית הספר הינו תיכון חילוני שמרבית תלמידיו חילוניים, ומיעוטם שומרי מסורת.

 

אותם רוכבי אופניים, על פי הטקסט, לא רק שאינם יהודים, הם גם חסרי נשמה: "נשמה ריקה לחלוטין מולידה באורח טבעי עיסוק ריק לחלוטין. כמו הרכיבה לשום מקום".

 

אחד מתלמידי השכבה הסביר: "הטקסט הזה פגע בי כפי שלא נפגעתי מעולם. הוא גזעני, דתי קיצוני, ואפילו מחזיר בתשובה. הילד התמים יקרא אותו, ויחשוב שאם הוא 'מפנה את גבו לבית המדרש', כפי שנאמר בטקסט, הוא אינו יהודי!

 

"בטקסט יש פרסום והבלטה של גזענות, הסתה, ופגיעה בכבודם של מאות תלמידים. קראתי אותו, והרגשתי עלבון עמוק. האם אני, שרוכב על אופניים ביום כיפור, 'איני יהודי'? האם אני טיפוס נכנע ומתרפס, שכמה אנשים סובלים מהתנשאותי ומיהירותי? לפי הקטע, התשובה היא כן. הלכתי נסער לרכזת הלשון של השכבה, וזו אמרה לי שההחלטה על השמת הטקסט היתה של כל המורות ללשון יחד. המורות האלה יכלו לשים עוד עשרות אם לא מאות טקסטים נתונים אחרים, אך מכל הטקסטים העוסקים בכל הנושאים שבעולם, הם בחרו להבליט את הטקסט הזה. בית ספר דרור הוא בית ספר חילוני. רוב ככל תלמידיו הם חילונים. חברים אישיים שלי הם שומרי מסורת, ולמרות זאת רוכבים הם על אופניים ביום הכיפורים", הוסיף התלמיד.

 

"הזדעזעתי עמוקות", הוסיף אחד ההורים של תלמיד בשכבה. "הקטע מופיע ללא שם המחבר, ואני הייתי משנה את שמו ל'הקניית דעותיו הקדומות של (המחבר העלום) לנוער', על משקל 'דעותיו הקדומות של הנוער', של מרטין בובר. קטע כזה שמוגש לתלמידים מבלי לקיים דיון ביקורתי מעמיק, עלול להשאיר אצל חלקם את הרושם שמדובר בתיאור אובייקטיבי של תמונת מצב אמיתית. מכאן קצרה הדרך לפגיעה ממשית ב'רוכבי האופניים' מצד אלה שלא נטשו את מורשת האבות כמו אותם פושעים שלא יגיעו לשום מקום. השם של המאמר רק מחזק את תחושת הפשע ברמיזה ל-'גונבי האופניים' של פליני ומעודד את האסוציאציה בין 'רוכב' ל-'גונב'".

 

"מדובר במקרה חמור"

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המפקחת המרכזת על הוראת הלשון במשרד החינוך, מזל שניאק אומרת כי מדובר במקרה חמור, לפיו חובר הטקסט, לכאורה, בניגוד לקריטריונים הנהוגים בכתיבת טקסטים לתלמידים. בקריטריונים של המשרד יש להימנע מכתיבת טקסטים שיש בהם כדי לפגוע ברגשותיו של האחר או מהכנסת ביקורת כלפי מגזר כזה או אחר החי במדינה. כן, יש להימנע משילובם של מסרים פוליטיים וחברתיים שיש עליהם מחלוקת".

 

עוד נמסר, כי "בעקבות פניית ynet הבטיחה שניאק כי תבדוק בהקדם את כל מכלול הבחינה ותבחן בנוסף לטענות גם טעויות שייתכן שנפלו בנושא זהות מיגדרית. זאת, על מנת למנוע הישנותם של מקרים מיותרים כאלה בעתיד".

 

המידע הראשוני הגיע באי-מייל האדום
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבחן בלשון. "טקסט גזעני"
צילום: זום 77
רוכבי אופניים. משולים לגויים מתנשאים
צילום: קק"ל
מומלצים