שתף קטע נבחר

מדע ברשת: פירמידות, איכות סביבה ועוד

אתר מיוחד הסוקר את הפרעונים ופועלם, סקירה היסטורית של המדע והטכנולוגיה, אתר העוזר לכם לשמור על איכות הסביבה, מדע וחלל בכף היד ועוד אתרי מדע מומלצים

 

ציוויליזציית הפירמידות

 

מצרים העתיקה מוכרת לאנושות בעיקר הודות לפירמידות הענק שבנו שליטיה. לנו היא מוכרת גם בזכות סיפור השעבוד והשחרור של עמנו, שבימים אלה אנו חוגגים את חג הפסח המציין שחרור זה. הציוויליזציה המצרית העתיקה התקיימה במשך אלפי שנים.

 

האתר "Ancient Egypt" של המוזיאון הבריטי מוקדש לתרבות מופלאה זו והוא סוקר אותה מנקודות מבט מגוונות. באמצעות ממשק פשוט, בהיר ואלגנטי ודרך 11 קטגוריות, פורש האתר יריעה עשירה על אודות מצרים העתיקה. אחת הקטגוריות דנה בחיי היום יום של תושבי מצרים, שהתנהלו בעיקר סביב הנילוס ואדמותיו הפוריות ואף מציגה את סיפורן הדמיוני של שתי משפחות מצריות קדמוניות במצרים העתיקה, סיפור המגובה בממצאים ארכיאולוגיים.

 

קטגוריה אחרת עוסקת באלים ובאלות המצריים הרבים ומתארת את החשובים שבהם, שביניהם אוזיריס, נאט, איזיס, אנוביס, רא וסובק. הפרעונים היו שליטיהם הדתיים והפוליטיים של המצרים הקדמונים וקטגוריה מיוחדת מוקדשת גם להם. קטגוריה העוסקת בגיאוגרפיה פורשת מפות שונות של מצרים העתיקה המציגות מאפיינים מקומיים שונים, כגון מיקומים של משאבים ואתרים ארכיאולוגיים.

 

ציר זמן מציג את השתלשלות האירועים לאורך אלפי שנות קיום התרבות המצרית החל מראשית ההתיישבות בעמק הנילוס בשנת 7000 לפני הספירה. אחד המאפיינים המדהימים ביותר של התרבות המצרית העתיקה הוא המומיות, אותן גופות חנוטות של מצרים שהשתמרו במשך אלפי שנים. המומיות זוכות גם הן להתייחסות בקטגוריה מתאימה.

 

" Ancient Egypt " - אתר מרתק ומעוצב היטב לביקור בנבכי התרבות המצרית העתיקה. http://www.ancientegypt.co.uk

  

מדע וטכנולוגיה לרגע זה

 

המאה העשרים ואחת ממשיכה ברצף אחד את קודמתה, המאה העשרים, בקצב הגילויים והתגליות המסחררים שלה ואף מציגה קצב מסחרר עוד יותר, שקרוב לוודאי צפוי עוד להתגבר. "st century21" הוא אתר העשוי לסייע למי שמעוניין לעקוב, ולו באופן חלקי, אחרי הקצב המסחרר של הגילויים והתגליות הללו.

 

האתר הועלה לרשת בשנת 1999 (ותיק למדי במונחי אינטרנט) ועל פי דברי מפתחיו הוא זוכה ליותר מ-200,000 מבקרים מדי חודש בחודשו. האתר מאפשר הצצה במגוון החידושים במדע ובטכנולוגיה המתרחשים ממש בימים ובשבועות אלה בתחומי מדע וטכנולוגיה שונים.

 

בטור אחד של האתר, מוצגות הידיעות הטריות ביותר בתחום המדע והטכנולוגיה ללא סיווג נושאי ואילו בטור אחר מוצגות ידיעות חדשות וותיקות כאחד, המסווגות לפי תחומים שבהם מדע, טכנולוגיה ורובוטיקה. באמצעות סיווג הנקרא "Directory" ("מדריך") מפנה האתר את הגולשים בו אל מספר גדול של קישורים הנוגעים למדע וטכנולוגיה. הקישורים מחולקים לסיווגים שונים כגון "חלל", "כימיה", "פיזיקה" ו"תחבורה בעתיד".

 

" st century21" פותח דלת לחידושים העכשוויים ביותר במדע ובטכנולוגיה.

http://www.21stcentury.co.uk

 

לשמור על הסביבה

 

נכון לרגע זה, כדור הארץ שלנו הוא המקום היחיד שבו אנו חיים, ולמרבה הצער אין לנו כל מקום אחר להימלט אליו אם יתעורר הצורך בכך. עובדה זו מגבירה שבעתיים את חשיבות השמירה על הסביבה שלנו. מטרתה המוצהרת של EPA (Environmental Protection Agency), הסוכנות האמריקנית לשמירת הסביבה, היא הגנה על בריאות בני האדם והסביבה ואתרה "U.S. Environmental Protection Agency" הוא שוֹפרה.

 

למרות שהאתר מיועד לתושבי ארצות הברית, הרי שהחומר שבו נוגע לכל באי עולם. נוכל למצוא בו שפע של חומר בענייני סביבה מגוונים כגון אוזון, גשם חומצי, ראדון, מיחזור והתחממות גלובלית. באתר הצעות שונות לחיסכון באנרגיה, לחיסכון במים ולמיחזור וכן הצעות לשילוב נושא איכות הסביבה בבתי הספר. האתר אף מציג מגוון עצום של תוכניות לשמירת הסביבה, המסווגות על פי נושאים כגון הדברת מזיקים, מניעת זיהום ומיחזור. האתר מפרסם ידיעות טריות בנושאי סביבה וכן מאפשר להגיע לידיעות שפורסמו בעבר. הוא ניתן לצפייה גם בספרדית.

 

יש יותר משמץ של אירוניה בכך שאתר שופע וגדוש כזה שמטרתו שמירה על איכות הסביבה, פותח בארצות הברית, היוצרת כ-38% מכלל הזיהום העולמי. מצד שני, אולי דווקא משום כך, ראוי שייעשה במדינה זו ניסיון לטיפול הולם בשמירה על הסביבה, בין השאר באמצעות אתר כגון זה.

http://www.epa.gov

 

לגלוש במרחבי המדע

 

התפוצצות המידע במדעים הביאה לכך שהתמצאות, ולו שטחית, בכל תחומי המדע או אפילו בעיקריים שבהם, היא משימה קשה בימינו, יותר מאשר אי פעם. אנציקלופדית המדע האינטרנטית "Scienceworld" של אריק וייסשטיין (Weisstein), בעל תואר שלישי באסטרונומיה פלנטרית, עשויה לסייע במשהו בהגשמתה של משימה זו. באתר מושך, בהיר ונוח מאוד לשימוש, נפרשת יריעה רחבה ומפורטת ביותר הכוללת שלל מושגים בארבעה תחומי דעת מדעיים - פיזיקה, כימיה, אסטרונומיה ומתמטיקה.

 

איור של כדור הארץ עם כותרות המציינות ארבעת תחומים אלה וכן תחום נוסף - ביוגרפיות של אישים במדע, מעטר את דף הבית של האתר. כל תחום מחולק לתת קטגוריות נושאיות. כך למשל נוכל למצוא בתחום הפיזיקה תת-קטגוריות כגון מכאניקה, פיזיקה מודרנית, תנועת גלים, מכאניקת נוזלים ואסטרופיזיקה. באסטרונומיה יוצגו לפנינו תת קטגוריות כדוגמת מערכת השמש, לוחות שנה ואטמוספירות. כל אחת מתת הקטגוריות כוללת בתוכה מגוון של ערכים רלוונטיים לה. את ערכיו של התחום (כגון תחום האסטרונומיה) ניתן לקבל גם בסדר אלפביתי עולה.

 

תחום ביוגרפיות האישים כולל בתוכו מאות שמות וניתן לקבל גם אותם בסדר אלפביתי או על פי סיווגים אחרים כגון ענף מדעי, זוכי פרס נובל או לאומיות.

 

"Scienceworld" - אתר אנציקלופדי חשוב ועשיר בתחום המדע לכל מי שמעוניין להרחיב את ידיעותיו בתחומים מדע שונים או לבדוק את משמעותם של מושגים מדעיים.

http://scienceworld.wolfram.com

   

מדע וחלל בכף ידכם

 

במה חשקה נפשכם - באסטרונומיה, במדעי החלל, במדעי כדור הארץ, באסטרוביולוגיה, או בחיים על פני כדור הארץ? מידע על כל אלה ועל תחומים מדעיים אחרים תוכלו למצוא בשפע באתר המדע "Science@nasa - The science mission directorate website" של נאס"א, סוכנות החלל של ארצות הברית. כמו אתרים רבים אחרים של נאס"א, גם אתר זה משופע במולטימדיה, עשיר בצבעים ומעוצב באופן ידידותי למשתמש ובצורה אסתטית למראה.

 

בדף הבית של האתר מופיעות בהבלטה ידיעות טריות בתחום עיסוקו של האתר. קטגוריות שונות שבהן "לחיות בחלל", "לחקור את היקום", ו"תעופה" מאפשרות כניסה למידע רב על פי חלוקה נושאית. האתר מציג גם מידע חזותי בתמונות, אנימציות וסרטוני וידיאו. ניתן להירשם לקבלת עלוני אינטרנט ישירות לדוא"ל, המפרסמים עדכונים. קיימים חמישה עלונים כאלה שבהם "Earth Observatory " ו "Astrobiology Magazine " וניתן לקבל את כולם או את חלקם.

 

"Science@nasa - The science mission directorate website"- אתר מושך ושופע מידע, של נאס"א, בנושאי מדע וחלל.

http://science.hq.nasa.gov

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ההיסטוריה של הפרעונים
צילום: איי פי
שמירה על איכות הסביבה
צילום: אלכס קולומויסקי
חקר החלל - ועוד
מומלצים