שתף קטע נבחר

הטרור במצרים: מכה לשוחרי השינוי

שני הפיגועים שאירעו בקהיר נועדו לפגוע במשטרו של נשיא מצרים, חוסני מובארק, לקראת הבחירות, בייחוד לאחר שהודיע על רפורמה פוליטית רחבת היקף. ד"ר יורם מיטל מאוניברסיטת בו גוריון הסביר: "המאבק הוא בין הקבוצות המיליטנטיות לבין המשטר, והוא נמשך מאז נרצח סאדאת ב-1981"

כיצד משפיעים פיגועי הטרור על מצרים? גל הפיגועים מהווה מכה אנושה עבור כל שוחרי השינוי במצרים. אין ספק מבחינתם שגל האלימות הנוכחי יכתיב דרישה ציבורית ליציבות - יציבות פוליטית וביטחונית. ומי יותר מהנשיא הנצחי מייצג אותה. הסיכוי לחולל רפורמות מקיפות במצרים ייבלע, כך נראה, בהדי פיגועי הטרור.

 

הנשיא, חוסני מובארק הודיע בחודש פברואר על רפורמה פוליטית רחבת היקף. המדינה נשטפה בגל תקווה לשינוי אמיתי ולראשונה נשמעו קריאות מועמדים שיתמודדו מולו בבחירות, וכן קריאות לנשיא שלא להציג את מועמדותו פעם נוספת לתפקיד.

 

אך חודשיים לאחר הודעתו של מובארק נשטפת מצרים בגל טרור שמאיים להחזיר את המדינה לתקופת הפיגועים של אמצע שנות ה-90.

 

במצרים ובעיקר בציבוריות המצרית שאינה שייכת לממסד חוששים כי גל האלימות החדש יהווה סיבה לעיכוב הרפורמה.

 

הודעתו של מובארק הגיעה בשיאה של התארגנות פוליטית מצרית חסרת תקדים שקראה תיגר על הממסד ולראשונה על הנשיא עצמו. לרוח גבית זכתה האופוזיציה מהקריאות של האמריקנים למצרים להוביל מהלך של רפורמות דמוקרטיות במצרים ובעולם הערבי. את גל המחאה מובילה תנועת "כיפאיה" שפירושה – די, מספיק. די לעוד קדנציה של הנשיא מובארק ודי למצב הפוליטי במצרים.

 

בממסד המצרי החשש הוא בעיקר מכך שדמוקרטיה אמיתית תוביל לניצחון של האיסלאמים, מה שיאיים על העמדה והמעמד ההיסטורית מסורתית של מצרים בזירה הבינלאומית ובעיקר במזרח התיכון.

 

אין זה מפתיע שבתחילת השבוע הודיע מובארק בראיון טלוויזיוני כי גם במסגרת הרפורמה הפוליטית הצפויה לא תתאפשר הקמתה של מפלגה פוליטית על בסיס דתי. מובראק התייחס בדבריו לארגון האחים המוסלמים ואמר כי "מפלגות בעלות בסיס דתי יש בהן כדי לפתוח את הדלת למתיחות דתית במדינה".

 

האיסלאמים כמובן לא אהבו את ההתבטאות של מובארק וקראו לדמוקרטיה אמיתית ואכן באופוזיציה חוששים שסדרת הפיגועים הנוכחית תפגע בעיקר בדרישה לבטל את חוק מצב החירום הפועל במדינה מאז 1981 כשהנשיא סאדאת נרצח.

 

שמונה שנים לאחר הפיגוע בלוקסור שבו נהרגו סמוך למקדש עתיק 58 תיירים ושסימל את שיאו של גל טרור ששטף את מצרים נכנסת המדינה פעם נוספת לתקופה חדשה של המתנה וחשש מגל אלימות נוסף. הפיגוע בלוקסור פגע אנושות למשך שנים בתיירות, מקור הכנסה עיקרי למצרים. רק בשנתיים האחרונות החלה מצרים להתאושש מאותו גל פיגועים של שנות ה-90. פעילות ביטחונית מאומצת של מערכת הביטחון המקומית שהתאפיינה בדחיסתם של אלפי פעילים איסלאמים לכלא מצד אחד, ופשרה פוליטית לאחר אותו גל מעצרים עם האגף האיסלאמי הביאו לרגיעה ביטחונית, שהופרה כבר בפיגועי סיני.

 

בשבועות האחרונים מגיעים דיווחים במצרים על גל מעצרים ועימותים בין איסלאמים לאנשי ביטחון מצרים, מה שמזכיר את התקופה של אחרי לוקסור. באופוזיציה המצרית חוששים כי הקיצונים שירתו פעם נוספת את הממסד, כפי שהם עושים בעולם הערבי כולו. מובארק הודיע כי ימסור את החלטתו אם "להתמודד" פעם נוספת לקדנציה נשיאותית רק לאחר שינוי החוקה בחודשים הקרובים.

 

הפיגועים: פוליטיקה מצרית פנימית

 

למרות העובדה שמדובר בתקיפה שניה ושלישית נגד תיירים בתוך שלושה שבועות במרכז קהיר, סבור ד"ר יורם מיטל, ראש מרכז הרצוג לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת בן גוריון, שמדובר במאבק בין הקבוצות המיליטנטיות לבין המשטר, וכי לא מדובר במלחמת חורמה של ארגוני האיסלאם הקיצוני בתיירים במצרים.

 

"המוטיבציה ניכרת בקרב קבוצות מקומיות של האיסלאם המיליטנטי כמו קבוצות ג'יהאד למיניהן, וזה לא השתנה. גם המשטר, בהודעות שפרסם, ייחס להם את הפיגוע הקודם באל-אזהר, למשל", הסביר.

 

בשנים האחרונות הפכו מדינות שונות במזרח התיכון ליעד לפיגועים, חלקם קשים במיוחד. די להזכיר בנשימה אחת את הפיגוע בג'רבה שבתוניסיה, קזבלנקה, שרשרת הפיגועים בטורקיה, הפיגועים בסיני, ערב הסעודית, כווית וזאת מבלי להתייחס למרחץ הדמים בעיראק. 

 

האם מדובר במגמה? "אני לא חושב שיש גל כזה במזרח התיכון", הסביר מיטל. "המאבק הוא בין הקבוצות המיליטנטיות לבין המשטר והוא נמשך בערך מאז נרצח סאדאת ב-1981. המוטיבציה לא נעלמה גם אחרי הפיגועים נגד התיירים בסוף שנות ה-80 ותחילת ה-90 והיד הקשה שגילה המשטר המצרי כלפיהם. פרט לכך, קשה לי להאמין שיש להם קשר עם ארגונים חיצוניים כמו אל-קעאידה. המכנה המשותף לכל הפיגועים האלה במצרים הוא אחד - התיירות, שהיא הבטן הרכה של המשטר המצרי. היא מספקת אלפי מקומות עבודה, מטבע זר וסיוע לכלכלה המצרית, ובו בזמן קשה לאבטח אותה במאת האחוזים. כל פיגוע שכזה הוא מכה של למשטר".

 

מיטל הוסיף: "ממילא מי שביצע את הפיגועים הללו לא מתכוון להשתתף בבחירות. סביר שמלחמת החורמה של המשטר נגד הקבוצות הללו תימשך, כפי שתמיד היתה, אך סביר גם שאותן קבוצות ימשיכו במלחמתן. זאת בניסיון לפגוע במאמצי המשטר לספק ביטחון ויציבות ואף להציג את מובארק ככופר. כך או אחרת, עדיין קשה להצביע על מגמה חדשה במלחמה בת רבע המאה הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
זירת הפיגוע
צילום: איי פי
צילום: איי פי
קהיר. מובארק מסמל יציבות
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
פינוי הפצועים. אין קשר לפיגועים במזה"ת
צילום: רויטרס
מומלצים