שתף קטע נבחר

התוכנית: ארבעה יישובים יוקמו בניצנים

מנסים לסגור עסקה: לאחר סדרה של פגישות בונות אמון נפגשו אמש נציגי המתנחלים עם השרה לבני, לדיון מכריע על "תוכנית ניצנים". הצדדים דנו בפרטי-הפרטים של התוכנית המוצעת, ועכשיו הציבה הממשלה למתנחלים אולטימטום: תנו תשובה סופית עד ה-10 במאי, כמה אנשים רוצים באמת לעבור לניצנים. אחרת - נפעל באורח חד-צדדי

נציגי המתנחלים והממשלה מנסים "לסגור עניינים". המתנחלים נפגשו הלילה (יום ג') במשך כמעט ארבע שעות עם נציגי הממשלה והמינהלת, בניסיון להתקדם בשאלת פתרונות המגורים של המתנחלים לאחר ביצוע ההתנתקות. שרת המשפטים, ציפי לבני, הציעה לנציגי המתנחלים, בשם הממשלה, להפוך את "תוכנית ניצנים" לרשמית, מתוקצבת ומעוגנת בהחלטת ממשלה ובחוק. 

 

לפי התוכנית שהציעה לבני, יוקמו עד ארבעה יישובים באזור. אם מספר המתיישבים במקום יגיע למינימום הדרוש של 10,000 - יקבלו המפונים אישור להקים מועצה מקומית משלהם, כפי שהם דורשים.

  

 

הממשלה הציעה לבנות 1,000 יחידות דיור באזור, הנמצא היום בשטחה המוניצפלי של אשקלון. בנוסף, ייבנו עוד 400 יחידות דיור בחלק הדרומי של הישוב ניצן. בפגישה נדון גם נושא היישובים הזמניים בניצן, במרכז שפירא (ביישוב ספיר) וביד בנימין.

 

בפגישה נקבע כי 10 במאי יהיה תאריך היעד למציאת החלופה המועדפת על הצדדים: "לא מדובר באולטימטום, אבל צריך להבין שזאת משימה מאוד רצינית וגדולה", אמרו בממשלה. גורמים יודעי דבר הקשורים למגעים העריכו, כי אם עד 10 במאי לא יתנו המתנחלים תשובה ברורה לגבי כמות האנשים שמוכנים לקבל את תוכנית ניצנים - לא תהיה ברירה לממשלה אלא לפעול באופן חד צדדי ולקבוע עובדות בשטח, ללא תיאום עם המתנחלים.

 

בשונה מהדיונים הקודמים - הפעם ירדו הצדדים לפרטי תוכנית ניצנים, ודנו באופן ביצועה המעשי, ולא רק בתיאוריה. הממשלה הבהירה שהיא מוכנה ללכת לקראת המתיישבים, אבל היא צריכה לדעת שיש קבוצה רצינית של מתיישבים שמעוניינים לעבור לניצנים, ולא רק כמה עשרות משפחות. לכן, עכשיו יצטרכו נציגי המתנחלים לראות, עד כמה גדולה ההיענות בקרב המתנחלים לתוכנית ניצנים.

 

בשבועות האחרונים נפגשה לבני בחשאי חמש או שש פעמים עם המתנחלים, לפגישות שבנו את האמון בין הצדדים. הפגישה ארכה כמעט ארבע שעות, לא בגלל

חילוקי דעות ומריבות - אלא בגלל שאלות רבות שהעלו נציגי המתנחלים, שביקשו לרדת לרמת הפרטים הכי קטנים. הנוכחים בפגישה הגדירו את האווירה כ"טובה", ואמרו שנוצר אמון הדדי.

 

נציגי הממשלה הבטיחו למתנחלים, שבזמן שבין הפינוי לבין המעבר הרשמי לניצנים, יסופקו למפונים מגורים זמניים בקרוואנים. המתנחלים ביקשו לאפשר מתן "כרטיסי יציאה" למי שיבקש לחזור בו מהמעבר לניצנים כגוש אחד.

 

בפגישה סוכם כי צוותי עבודה של משרדי המשפטים והאוצר, בשיתוף עם נציגות המתנחלים, יוקמו כבר בימים הקרובים, כדי לספק מענה לבעיות היומיום ולעניינים המעשיים הכרוכים במעבר לניצנים. כבר בימים הקרובים יתכנסו צוותי העבודה לפגישות ראשונות, והם יידרשו לסיים את עבודתם בהקדם.

  

המתנחלים ביקשו בפגישה גם לשנות את נוסחו של חוק פינוי-פיצוי. לטענתם, החוק אינו הוגן ועל הממשלה להגדיל את

סכום הפיצויים שיינתן למתנחלים

המפונים מבתיהם. חרף התעקשותם של המתנחלים לדון בנושא, הבהירו להם נציגי הממשלה בפגישה כי אין מקום לדיון נוסף בחוק, שכבר זכה לאישור הכנסת, וכי גובה הפיצויים לא ישתנה.

 

בפגישה, שנערכה בלשכתה של לבני בתל אביב, השתתפו גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן, מנכ"ל משרד המשפטים, אהרון אברמוביץ', מנכ"ל משרד השיכון, שמואל אבוהב ואנשי הפורום המשפטי למען ארץ ישראל, המייצג את דרישות המתנחלים המיועדים לפינוי מול הממשלה.

 

התגובות: חולות ניצנים הוקרבו על מזבח ההתנתקות

 

אבי פרחן, תושב אלי סיני, הגיב: "פורום המשפטנים למען ארץ ישראל הפך לקבלן פינוי של הממשלה. מי שנאבק על ביתו, אדמתו ונחלתו לא יכול לנהל משא ומתן על מעבר לישובים חלופיים. לא ניתן לעתור לבג"ץ נגד חוקיות הפינוי ובמקביל לנהל מו"מ על גובה הפיצוי פורום המשפטנים למען ארץ ישראל יורה בגב המאבק".

 

מארגון "מגמה ירוקה", סטודנטים למען איכות הסביבה, נמסר בתגובה: "ממשלת ישראל בהנחיית שרת המשפטים, מעלה באמונם של אזרחי ישראל ושל הדורות הבאים והקריבה את חולות ניצנים על מזבח ההתנתקות. אם בארזים נפלה שלהבת, מה יגידו אזובי הקיר?, כיצד אמורים אזרחי מדינת ישראל להתייחס לחוקי מדינת ישראל, אם שרת המשפטים בכבודה ובעצמה עושה כל שביכולתה לעקוף אותם ולהתאים אותם לתוכניות המתנחלים?

 

לדברי אנשי "מגמה ירוקה", הקמת מועצה אזורית חדשה היא ביטוי לזלזול הממשלה בחוקי המדינה. מנכ"ל מגמה ירוקה, שי גולוב: " ממשלת ישראל חושבת שיש לנו עתודות קרקע של אוסטרליה ומקימה ארבעה יישובים חדשים במקום לחזק יישובים קיימים. זה יום עצוב לסביבה ויום עצוב לדמוקרטיה. נפגוש את הבולדוזרים של שרון בשטח ונשלח אותם לעבוד במקום אחר".  

 

ראש הממשלה יכנס היום כמה שרים בכירים בממשלה, בהם שר האוצר בנימין נתניהו, שר הביטחון שאול מופז והמשנה לראש הממשלה שמעון פרס, כדי לדון עמם בסוגית הריסת הבתים.

 

הממשלה החליטה בעבר להרוס את בתי המתנחלים, ואולם בחודשים האחרונים גברו הקולות בממשלה הקוראים להשאיר את הבתים על מקומם. גם במערכת הביטחון הזהירו גורמים בכירים כי הרס הבתים יגרום לנזקים לישראל, הן מבחינת איכות סביבה ומבחינה כלכלית, והן מבחינה תדמיתית בעולם. ב-ynet נחשפה לראשונה כוונתו של שרון לקיים דיון מחודש בהריסת הבתים.

 

יצוין, עם זאת, כי קבוצת השרים עמם ייפגש שרון היום אינה מוסמכת לקבל החלטה בעניין הבתים, וההמלצה שתגובש מחר תובא לדיון ולאישור הממשלה בשבועות הקרובים.

 

בבוקר ימשיך הרכב של 11 שופטים בבג"צ לדון בשורת העתירות שהגישו המתנחלים נגד חוק פינוי-פיצוי. הדיונים יהוו את המשך הדיונים שהחלו עוד לפני חג הפסח.


פורסם לראשונה 03/05/2005 00:22

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
לבני. התוכנית תתוקצב כחוק
צילום: אלכס קולומויסקי
ניצנים. כמה רוצים לעבור?
מומלצים