שתף קטע נבחר

5 מיליון בעוד 5 שנים

זהו מספר הפלסטינים הצפוי בגדה המערבית וברצועת עזה, ומולו - אין שום תרחיש סביר להמשך הכיבוש

"ראנד קורפוריישן", מכון מחקר מקליפורניה שרכש לעצמו מוניטין כצוות מוחות שמרני אך קפדני ואמין, פרסם בשבוע שעבר סקירה מקיפה על אפשרויות ההקמה והביסוס של המדינה הפלסטינית. הסקירה המפורטת תופסת שני כרכים עבים (העיקרי בן 450 עמודים), ונוספים בדרך.

 

בעיקרי ההמלצות של "ראנד" ניתן תג מחיר: כדי שהמדינה הפלסטינית העתידה תהיה בת-קיימא ותבטיח רווחה סבירה לתושביה, יהיה הכרח לסייע לה מדי שנה בכ-3.5 מיליארד דולר, לפחות עד סוף העשור הבא (שנת 2020). הסיוע יצטרך לבוא מארצות-הברית, מהאיחוד האירופי וממדינות עתירות נפט. תנאים נוספים הם רצף טריטוריאלי בגדה וחיבור עם עזה, כינון משטר מרכזי המסוגל לפרוק מנשקן את קבוצות הטרור השונות, אכיפת חוקים ושמירה על סדר ציבורי וגבולות "עבירים" בין ישראל לפלסטין - לזרימה מבוקרת של סחורות, שירותים וכוח אדם.

 

מחברי הסקירה - שהעבודה עליה נמשכה קרוב לשנתיים - ממליצים לרכז את תוכניות הפיתוח הפלסטיניות לאורך מה שמכונה בפיהם "הקשת": קו גיאוגרפי העובר על גב הרי שומרון ויהודה ומחבר את מרכזי האוכלוסייה הפלסטינית בגדה המערבית בואכה רצועת עזה המחוברת. את "הקשת" הזו מציעים ב"ראנד" להפוך למוביל המרכזי של תקשורת, תחבורה, מים ואנרגיה במדינה הפלסטינית, ולראות בו את הפרויקט הלאומי המכונן של העם הפלסטיני בארצו.

 

בחינה מעמיקה יותר של הדו"ח מעוררת מחשבות ישראליות מטרידות. במקרה הטוב, אם וכאשר ימולאו כל תנאי הפתיחה של המדינה הפלסטינית - יוזרם אליה כל סיוע החוץ הנדרש, יחוסלו ארגוני הטרור (עלות ההקמה של מנגנון ביטחון פנים נאמדת בכ-600 מיליון דולר לשנה), ייכון בה שלטון נקי כפיים ויושקעו כל הסכומים הדרושים בחינוך, בריאות, סעד ותשתיות, כולל מיזם "הקשת" - תגיע ב-2009 רמת החיים לנפש בפלסטין למה שהייתה ב-1999. זהו המחיר הרב שנתי של האינתיפאדה וגם הביטוי הכלכלי המוחשי לקללה הרובצת על העם הפלסטיני בדרכו למימוש ההגדרה העצמית: ריבוי טבעי מהיר. ריבוי טבעי, שהוא אולי נכס במאבק דמוגרפי מול ישראל, אך יהיה לנטל בלתי נסבל בניסיון להקים מדינה פלסטינית מצליחה.

 

לטווח הארוך, נכתב בפרקי הדמוגרפיה של הסקירה, אמנם צפויה ירידה בקצב גידול האוכלוסייה הפלסטינית מ-4% לשנה ל-2.2%, אבל זה יקרה רק בעוד כרבע מאה. בינתיים, קצב הריבוי צפוי דווקא לעלות, עד כדי 6% לשנה. בתוך חמש שנים יגיע מספר הפלסטינים החיים בגדה המערבית ורצועת עזה ל-4.8 עד 5 מיליון נפש.

 

אין שום דרך שבה תוכל ישראל לשלוט בחמישה מיליון בני אדם, לקבוע את גורלם, לשבת על גבולותיהם ולמנוע מהם זכויות אזרח מלאות - בלי שום קשר למספר היהודים החזוי בישראל בסוף העשור. מול חמישה מיליון פלסטינים אין שום תרחיש סביר להמשך הכיבוש. התרחיש היחיד הוא נסיגה - לגבולות שיהיו מקובלים גם על הפלסטינים וגם על העולם.

 

הלקח המתבקש מהסקירה של "ראנד" - מכון מחקר שמרני, ימני ופרו-ישראלי - עולה בבירור מבין מאות דפי ההנמקות והתחזיות: ככל שנזדרז לעזוב את השטחים ולהניח לפלסטינים להקים לעצמם מדינה, כך ישתפר מצבנו. אין טרם להתעקש על התנחלויות: הן רק טיפות בים הדמוגרפי, שלא ישנו במאומה את מאזן האוכלוסייה שמעבר לקו הירוק.

 

כשיהיו עצמאים במדינתם, בכך משוכנעים חוקרי "ראנד", יהיו הפלסטינים חייבים להתגייס למשימות של בנייה ופיתוח. הם יגלו את ההכרח להאט את הילודה, להגביל את ההגירה אליהם ולהתמקד בהעלאת רמת החיים של אזרחי המדינה החדשה. אבל עד שזה יקרה, זיכרו את התחזית: חמישה מיליון פלסטינים בעוד חמש שנים. הזמן פועל לרעתנו. 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים