שתף קטע נבחר

אנשים טובים באמצע הלילה

נערים מכורים לסמים, נערות שעובדות בזנות וילדים חסרי בית הם רק חלק מהמקרים שפוגשים אנשי "כתובת רחוב", ניידות הלילה של עלם, המסיירות ברחובות הערים בשעות הלילה המאוחרות. "פעם בשבוע צוות הניידת שאליו אני שייך יוצא לרחובות ופוגש בני נוער", מספר המתנדב אורן שפי. "למפגשים האלו התמכרתי. המפגש הבלתי אמצעי עם הנער, במקום בו הוא מרגיש בטוח, הוא חוויה אדירה"

מדי לילה יוצאים צוותי המתנדבים של עלם לשוטט ברחבי הערים, ולהגיש עזרה לנערים ונערות המבלים את שעות החשיכה ברחובות. המתנדבים מגיעים מתחומי עיסוק רבים ומגוונים, החל בעצמאיים ובעלי מקצועות חופשיים, דרך אנשי תקשורת, מורים ועובדי ציבור, ואפילו מובטלים, עקרות בית ואזרחים ותיקים.

 

המאחד את כולם הוא הרצון לתרום, להגיש עזרה לבני נוער במצוקה. צעירים הזקוקים לעזרה, לכתף תומכת ולאוזן קשבת, צעירים אשר מנסיבות חיים שונות נאלצים לבלות את התקופה היפה והחשובה של חייהם כשהם בודדים, זרוקים ברחובות, ולעתים מכורים לאלכוהול, לסמים קשים או מנוצלים לזנות.

 

אלה הם צוותי המתנדבים של ניידות "כתובת רחוב", ניידות הלילה של עלם. הצוותים מחולקים לאזורים קבועים, ויחד יוצאים לשוטט ברחובות, בגנים ציבוריים, במרכזי בילוי וגם באזורים הנטושים והחשוכים יותר בערים כדי לחפש צעירים הזקוקים לעזרה וסיוע, אוזן קשבת והכוונה.

 

לכל ניידת "כתובת רחוב" שכונה אחת קבועה בה היא מבקרת במועד קבוע אחת לשבוע, לפרק זמן מוגבל. מדובר בשכונות רגילות לחלוטין בהן מתגוררים ילדים ונערים ממצבים כלכליים וחברתיים מגוונים. הניידת משוטטת ברחובות, ומתנדביה תרים אחר נערים ונערות שאולי זקוקים לעזרתם. הילדים ובני הנוער שפוגשים המתנדבים באים מרקעים שונים, ולא תמיד מתאימים לסטיגמה המקובלת של נוער בסיכון.

 

במערך ההתנדבות של עמותת עלם פעילים כיום למעלה מ- 1,500 מבוגרים וצעירים שלוקחים חלק, מרצונם ועל חשבון זמנם הפנוי, במגוון פרויקטים של העמותה, החל מפעילות ישירה עם הנוער וכלה בעבודות מטה. צוותי המתנדבים של ניידות "כתובת רחוב", מבלים לילה אחד בשבוע עם בני הנוער. אנשי עלם עוברים הכשרה בסיסית בתחילת דרכם בארגון, ועם סיום כל משמרת הם מתכנסים ומסכמים את אירועי הלילה החולף.

 

אורן שפי, אחד המתנדבים בניידות עלם, מספר:  

 

"אני איני מתנדב קלאסי ומעולם לא התנדבתי לפני עלם. אני בעל חברת תוכנה, אב לשני ילדים קטנים ונשוי לאשת קריירה מצליחה, וההתנדבות תמיד הייתה אחרונה בסדר העדיפויות האישי שלי. קרה הדבר וברגע של שיטוט באינטרנט החלטתי להיכנס לאתר עלם באינטרנט ולשלוח אימייל. פעולה פסיבית להשקטת המצפון. שמונה חודשים לאחר מכן אני 'מכור'.

 

"פעם בשבוע, בכל יום רביעי, צוות הניידת שאליו אני שייך יוצא לרחובות ופוגש בני נוער. למפגשים האלו התמכרתי. המפגש הבלתי אמצעי עם הנער, במקום בו הוא מרגיש בטוח, הוא חוויה אדירה. אנחנו פוגשים נערים ונערות, חלקם במצבים קשים מאד וחלקם ילדים "טובים" שזקוקים לאוזן קשבת ועצה. מקום המפגש, המכונה זירה, מתנהל כסלון ביתי עם קפה, שתייה קרה וכיבודים. האווירה הביתית משרה נעימות ומאפשרת לנו לשוחח עם בני הנוער על הנושאים שמעניינים אותם.

 

"אני מרגיש שעצם המפגש הוא הדבר החשוב עבור הנער. ההוכחה לכך הגיעה באחד מימי החורף המאוד גשומים וקרים שנפלו ביום רביעי. הגענו לזירת המפגש הקבועה שלנו בחשש/תקווה שהנערים לא יגיעו. ערב קר וגשום הוא סיבה מספיק טובה לא להסתובב ברחובות. אך בשעה היעודה, 21:30, הגיעו כמעט כל בני הנוער הקבועים למפגש השבועי. מבחינתי זה היה מדהים. ההבנה שעצם המפגש וההגעה הקבועה של חמישה מבוגרים, בעלי משפחות וקרייריסטים, היא העיקר. באותו ערב קר וגשום הבנתי את מקומנו, מתנדבי הניידת, בחיי הנערים.

 

"דוגמה נוספת התרחשה לפני כחודשיים. נער ישראלי יוצא אתיופיה המשחק בקבוצת כדורגל עירונית, שאליו התחברתי, התקשר אלי ביום שישי בערב עם בקשת עזרה. הנער, אחד משחקני המפתח בקבוצה, רב עם מאמנו, דבר שגרם לאי שיתופו במשחק הליגה ביום למחרת. אותו נער ביקש שאשוחח עם מאמנו כדי שיוכל להשתתף במשחק. כמובן שהתקשרתי וכמובן שהנער שיחק. האירוע היה נראה לי מובן מאליו. חבר מתקשר ובמבקש עזרה. אלא שאותו חבר בא מרקע שונה משלי, הוא צעיר ממני ב-15 שנה. אני פוגש אותו פעם בשבוע ואני מכיר אותו רק חמישה חודשים. זאת רק דוגמא אחת, ויש עוד הרבה, למקום שאנו תופסים בחייהם של כ-30 נערים ונערות, ותיקים ועולים, ילדים ונערים, בני טובים וכאלה שלא.

 

"יש משהו במפגש נטו. מפגש שאינו מזוהה עם הממסד. מפגש עם מבוגרים שמדברים בגובה העיניים. מפגש עם אנשים טובים באמצע הדרך. מפגש ללא מסכות ופוזות. מפגש שמביא מאה אחוז ממך, שגורם לנערים ולנו לחזור פעם אחרי פעם, שבוע אחרי שבוע. מעבר להגעה הקבועה, כמעט בכל שבוע צוות הניידת בראשות תהילה קשת הרכזת, לוקח על עצמו פרויקט: מציאת עבודה לנער, שיחה עם מאמן הכדורגל של נער אחר, בדיקה מול בית ספר לגבי מצבו של נער שלישי. פעולות אלו, גם הן, גורמות לנו לסיפוק רב.

 

"היציאה הלילית השבועית היא דבר קשה, קושי שבא על חשבון עבודה ומשפחה. אבל ההצלחה שאנו חווים עם ההגעה הקבועה של בני הנוער לנקודת המפגש, נותנת עוד ועוד דלק ללילות הקבועים עם שעות שינה מצומצמות.

צוות הניידת שאליו אני שייך המונה את תהילה קשת, גליה מעיין, אלעזר אריכא ומנדי וולף, הפך לחלק חשוב ומשמעותי בחיי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מענה מיידי בשטח. "כתובת רחוב" ניידות הלילה של עלם
צילום: טל גליק
"יש משהו במפגש נטו". מתנדבי עלם בפגישה לילית
צילום: טל גליק
מומלצים